Kondansatör ne işe yarar, dediğimizde elektronik devre elemanlarından biri olduğunu öğreniriz. Motor Kondansatör ne için kullanılır, sorusuna güç devrelerinde gerilim düzenler yanıtını veririz. Kondansatör olmazsa ne olur, dediğimizde devrenin çalıştığını fakat gerilimin dalgalı olabileceğini öğreniriz.
Bir fazlı asenkron motorlarda kalkış momentinin oluşması için ana ve yardımcı sargıdan faz farklı alternatif akımların geçmesi gerekir. Bunu gerçekleştirmek için yardımcı sargı devresine seri kondansatör bağlanır.
Bir devredeki kapasitöre elektrik akımı uygulandığında kapasitör plakasında enerji birikmeye başlar. Kapasitör plakası daha fazla şarj kabul edemez hale geldiğinde kapasitör tamamen dolmuştur. Devre depolanan bu enerjiyi talep ettiğinde kapasitör boşalmaya başlar.
Bir kondansatör, fan motoruna güç sağlar, diğeri ise kompresöre güç gönderir. Daimi kondansatörler yaklaşık 7-9 mikro-farad değerlerine sahiptir.
Motor sürücülerde DC barada bulunan kapasitörler şebeke kısmında yüksek güç faktörünü sağlamaya yardımcı olur. Yani motor sargıların endüktif karekteristiği nedeniyle oluşan endüktif akım DC baradaki kondansatörler tarafından dengelenir.. Buda ek kompanzasyon paneli ihtiyacını ortadan kaldırır.
İlgili 43 soru bulundu
Elektrik yükünü depolamanın yanı sıra reaktif güç kontrolü, veri kaybını önleme ve AC ile DC arasında dönüşüm yapmada da kullanılır. Tüm entegre elektronik devrelerinin vazgeçilmezlerinden biri olan bu devre elamanının sınıflandırılması sırasında kullanılan en verimli yöntem, yalıtkan maddesine göre bölümlendirmedir.
Kondansatörlerin şişmesine aşırı voltaj ya da aşırı ripple (parazitik besleme sinyalleri) sebebiyet verir. Psu dan başlayarak tüm besleme devrelerini kontrol etmelisin.
Motor kondansatörleri, alternatif akım (AC) motorlarında kullanılan bir tür kondansatördür. Bu kondansatörler, AC motorun başlangıçta hareket etmesi için gerekli olan başlangıç akışını sağlamak için kullanılır. Başlangıç akımı, AC motorun devreye girdiği anda aniden artar ve düşük hızda yüksek tork sağlar.
Vantilatör motorlarında kalkınma için gerekli uyartım bobini, batarya ya da kondansatör kullanılmaz. Çünkü bunlar yük motoru olmadığından rahatlıkla ve yavaşça kalkınmaktadırlar.
Kondansatörler alternatif akım (AC) devrelerinde iletken özelliği gösterir. Kondansatörler bu özellik nedeniyle alternatif akımda kuplaj (iletim); şöntleme (kısa devre) elemanı olarak çok kullanılır. Kondansatörün iletkenlik özelliği alternatif akım (AC) devresinin frekansıyla doğru oranlı olarak değişir.
Kutuplu kondansatörler, DC devrelere bağlantıları yapılırken artı ve eksi uçları dikkatli bir şekilde bağlanmalıdır. Yanlış bağlantı anotta bulunan oksit tabakasının metal yüzeyi kısa devre eder. Yüksek ısı oluşur. Bu da kondansatörün patlama nedeni olabilir.
kondansatörün iki ucunu kısa devre etmesen içinde enerji kalır. İçindeki enerjiyi kullanmak istediğinde uzun süreli kullanamasın hemen biter yani akü gibi ya da pil gibi olmaz.
Bu nedenle, kısa devre kondansatöründen sonra atan sigorta, sigorta arızası olarak sınıflandırılmaz. Sigorta arızası, yorgunluk, yanlış uygulama ve yanlış branş koruma nedeniyle ortaya çıkabilir.
Kondansatör Kapasitesinin Seçimi
Kalkınma momenti büyük motorlar için kW başına 95-110μF. Çamaşır makinesi ve sıkma presi motoru için kW başına 130μF kondansatör kullanılmalıdır.
İki fazlı bir motorda en basit durumda, iki stator sargısından biri doğrudan AC şebekesinden beslenirken, 90°'da düzenlenen ikinci sargıyı beslemek için motorun seri bağlantısına bir kondansatör bağlanır. Kondansatörden geçen reaktif akım ikinci sargıda faz kaymasına neden olur ve yardımcı fazı oluşturur.
Kondansatörün Çalışma Prensibi
Kapasitöre gerilim uygulandığında iletken plakalar birbirlerine göre ters ve eşit değere sahip elektrik yükü ile yüklenirler. Bu durum, plakalar arasında bir elektrik alan oluşmasına sebep olur. Bu iki plaka arasında yalıtkan maddeden dolayı herhangi bir yük akışı (elektrik akımı) olmaz.
Kondansatör bir gerilim kaynağına bağlandığında, bağlandığı kaynağın pozitif klemensine bağlanan plakası pozitif, negatif klemensine bağlanan plakası negatif yüklenir. Plakalar arasındaki yalıtkan maddeden dolayı aralarından elektrik akımı geçmez.
Kapasite değerleri genellikle 1 nF lle 20 pf arasında değişen kâğıtlı kondansatörlerin çalışma gerilimleri ise 100 volt ile 700 volt arasında değişmektedir.
Kondansatörler yapısal olarak iki iletken levha arasına konulmuş bir yalıtkandan oluşur. İletken levhalar arasında bulanan maddeye elektriği geçirmeyen anlamaında dielektrik adı verilir. Kondansatörlerde dielektrik madde olarak; mika, kağıt, polyester, metal kağıt, seramik, tantal vb. maddeler kullanılabilir.
1 fazlı asenkron motorlar, tek fazlı bir güç kaynağından enerji alan ve dönen bir manyetik alan oluşturarak çalışan elektrik motorlarıdır. Başlangıç devresi ve kapasitörlerle desteklenir. Ev ve küçük işletmelerde yaygın olarak kullanılırlar. Üç fazlı motorlara kıyasla daha düşük güçte çalışırlar.
Yardımcı sargı ile gövde arasında kaçak yani kısa devre olmadığı anlaşılmaktadır. Fakat bir değer görülür ise yardımcı sargı ile gövde arasında kısa devre yani kaçak olduğu görülür ve motorumuz yanık olduğu anlaşılır.
Kapasitör, yük depolayan bir devre elamanı ve bobinde, manyetik alan depolayan bir diğer devre elamanıdır. Bu iki devre elamanı ideal durumda hiç bir enerji harcamaz.
Normalde sonsuzda duran ibre; önce sıfır ohma doğru sapmalıdır, sonra kondansatörün Ohmmetre bataryası ile şarj olmasından dolayı, tekrar sonsuz ohma doğru yavaş yavaş geri dönmeye başlamalı ve sonsuzda durmalıdır. Bu olay kondansatörün sağlam olduğunu gösterir.
Kondansatör Sağlamlık Kontrolü: Bir devrede kondansatör arızalı ise kondansatör yerinden sökülerek ölçü aleti ile test edilir. İlk önce kondansatörün (capacitor) uçları kısa devre edilerek deşarj edilir. Kondansatörün sağlamlık kontrolünü yapılırken; Analog avometre kullanılırsa, sonuçlar daha net olur.
Şarjlı bir kondansatörün kısa devre yapılması büyük risk oluşturur ve elektronik bileşen ve diğer devre elemanlarını yakabilir. Elektrik çarpması nedeniyle ölüm ve yangın tehlikesi de teşkil eder. Kondansatörün kapasitesi ve gerilimi ne kadar yüksek olursa kısa devre durumunda neden olunacak hasar o kadar büyük olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri