"duvar ve kazak" kelimesi isim kökü mü fiil kökümü Sorumuzun cevabı "isim kök" olacaktır.
Bir kelimenin isim mi fiil mi olduğunu öncelikle anlamından anlarız. Eğer bir iş, eylem ya da oluş bildiriyorsa fiil olur eğer belirtmiyorsa isim olur. Bunun dışında kelimeye –mek –mak ekleri getirerek fiil olduğunu anlayabiliriz. Eğer anlamlı ise fiildir değil ise isimdir.
Gelebildiği ve anlamlı olduğu için cevabımız fiil olmalıdır.
Dikey kelimesinin kökü fiildir.
Şöyle açıklarsak : Bir kelimenin isim mi fiil mi olduğunu anlamamız için kelimenin sonuna -mak-mek- mastar eklerini getiririz. Eğer ek geldiğinde kelime bir işi yaptıran eyleme dönüşüyorsa fiildir. Ama olduğu gibi kalıyorsa,bir değişiklik olmuyorsa o zaman o kelime isimdir.
İlgili 32 soru bulundu
İsim fiil, fiillere getirilen '' - ma, - me, - mak, - mek, - iş, - ış, - uş, - üş,'' ekleri kullanılarak türetilen kelimeler olarak ifade edilmektedir. Bu ekleri kolay hatırlamak için şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: - ma , - ış, - mak. Bu ekleri fiil köklerine getirerek isim yapmak mümkün olmaktadır.
Dilimizde isim ad ve özne ile eş anlamlı bir kelime olarak kullanılır. Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir.
Örneğin göç kelimesi ortak köktür. Göç isim olarak da kullanılır göçmek anlamında fiil olarak da kullanılması mümkündür. Şiş kelimesi de isim olarak ve şişmek anlamında fiil olarak da kullanılır. Buna göre göç ve şiş kökleri ortak köktür.
isimden fiil yapıın ekiyle türemiş bir fiildir. "Boya" isim olarak "boya~/boyab" ( <boy+a-k) kelimesinden kelime sonu "~" sesinin düşmesi sonucu Eski Anadolu Türkçesinden sonraki dönemlerde oluşmuştur.
sevgi fiil köküdür sev_mek sev_mak yani mek mek ekleri geliyorsa fiil gelmiyorsa isim köküdür.Yani sevginin köküne mek eki getirildiğine göre fiil köküdür.
"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir. Ancak cümlede fiil anlamlarını yitirmeden kullanılırlarsa mastar görevindedirler.
Cevap. Cevap: İsim. Açıklama: Okul bir eylem ya da yargı bildirmiyor. Fiil ve isimleri ayırt etmek için master eklerini kullanabilirsin.
I numaralı cümlede “güven” sözcüğü duygunun adı olarak kullanıldı. O hâlde isim köküdür.
Fiilimsileri bulmak için öncelikli olarak cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Fiilimsi ekleri, fiil kök veya gövdelerine gelen eklerden oluşmaktadır. Fiilimsiler sadece fiillere gelebilir, isimlere gelemez.
Üzgün kelimesi hem bir sıfat hem de bir duygu durumunu ifade eden sözcüklerden birisidir. Üzgün kelimesinin sıfat haline; üzgün adam, üzgün insan, üzgün köpek gibi ifadeler örnek verilebilir.
Yozgatlı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Yozgat ilinden olan kimse.
Hava ismi de kulağa hoş gelen bir yapıya sahip oluşu ve anlam bakımından oldukça beğenilmesiyle dikkat çekiyor.
Canlıların isimleri
Hayvan türleri özel isim değildir (kedi, köpek vb.) ancak belirli bir hayvana insanlar tarafından verilen isimler özel isimdir: Fino, Bobby, Şimşek vs.
Soğuk hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılan bir sıfattır.
Merhaba; Savaş kelimesi isim köküdür.
Türkçe yak- fiilinden +Ut sonekiyle türetilmiştir.
Bu yüzden İsim Köküdür.
Cevap;özel isim'dir.
İsim fiil - Fiilken ek alarak isim olan sözcük demektir. Yani tüm isim fiiller aslında isimdir.
Fiil köklü kelimelerin yine fiil üzerinden ek alarak başka bir anlam elde etmesine kalıcı isim denmektedir. Bu eklere genel olarak isim fiil ya da sıfat fiil adı verilir. Böylece sonuç olarak fiil (eylem) bir dönüşüm yaşar ve kalıcı isim ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri