Bir bardak su için bir çay kaşığı toz zencefil kullanabilirsiniz. Kaynamış olan suyun içine toz zencefili atın ve 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha sonra dilerseniz balla tatlandırarak ya da içine limon dilimi ekleyerek içebilirsiniz.
Serviste kullanacağınız kupaya zencefil dilimlerini ekleyebilir ve üzerine kaynayan suyu nazikçe dökebilirsiniz. İşte bu kadar, zencefil suyunuzu süzerek sıcak veya soğuk şekilde tüketebilirsiniz.
Zencefilin sindirim sistemi ve mideye faydaları
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Zencefili çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Her sabah bir bardak sıcak ya da soğuk suya rendeleyerek içebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Taze zencefil çayı hazırlamak da oldukça kolaydır. Öncelikle bir diş sarımsak kadar olan kök zencefilin kabuklarını soymanız gerekir. Ardından zencefili bir bardak suya koyarak 10 dakika kaynatmanız yeterlidir. Tüketmeden önce bir çay kaşığı bal da ekleyerek şifa deposu içeceğinizi tatlandırabilirsiniz.
Rendeleyip suyun veya sütün içine ilave ederek tüketebilirsiniz. Rendeli veya dilimli olarak demleyebilir, zencefil çayı elde edebilirsiniz.
Zencefil, sağlıklı bir besin olsa da bazı kişiler için yan etkiler meydana gelebilir. Mide ve bağırsak sorunu yaşayan, safra taşı olan ya alerjik bir bünyeye sahip olanlara zencefil tüketmeleri önerilmez. Tansiyon hastalarının da kontrollü ve uzman eşliğinde zencefil tüketmesi gerekir.
Bir zencefil kökünü ince ince dilimleyin. Sıcak su koyduğunuz termosun içerisine atın ve zencefilin demlenmesini bekleyin. Tüm gün boyunca bu karışımı her yemekten yarım saat önce bir miktar için. Bu içecek kısa zamanda kilo vermek isteyenler için ideal.
Hazımsızlık gibi mide sorunlarına iyi gelir ve sindirimi kolaylaştırır. Zencefil limon çayı balgam söktürmeye yardımcı olur. Limon mide bulantısını gidermeye yardımcı olur. Zencefil limon çayı mideyi yatıştırarak bulantıyı azaltmayı sağlar.
Günde bir kez zencefil çayı tüketenlerin hazımsızlık ve kabızlık yaşama olasılığı daha düşüktür. Ayrıca mide asidi reflüsü, mide bulantısı veya aşırı gazdan muzdarip olma riskleri çok azdır. Yayınlanan bir araştırma, zencefil çayının kusma ve mide bulantısında önemli ölçüde rahatlama sağladığını kaydetmiştir.
Zencefili Kimler Kullanamaz? Sindirim sistemi güçsüz kişilerin zencefil tüketmesi önerilmez. Bağırsak hastalıkları ve ülser gibi mide hastalıkları olan kişilerin de aşırı zencefil tüketmemesi gerekir. Mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunlardan kaçınmak için yemek yemeden önce tüketilmemelidir.
Peki, zencefil çayı kaç gün içilir ve zencefil çayı her gün içilir mi? Zencefil çayı önerilen miktarları aşmamak şartı ile her gün tüketilebilir.
Son yıllarda artan obeziteye karşı savaş açan ve tüketildiğinde etkili olan doğal besinler bulunuyor. Bunlardan en etkili olanlardan biri zencefildir. Hem toz hem de taze olarak tüketilen zencefil ile bel ve göbek bölgesinde biriken inatçı yağlardan kurtulabilirsiniz.
Kış aylarında çok sık bir şekilde karşı karşıya kalınan gribal enfeksiyonlara karşı tam bir savunma oluşturan zencefil- bal- limon karışımı, kapalı ortamlarda bulunan mikroplara karşı bağışıklığı güçlendiren özelliklere sahiptir. Sıcak su ile karıştırılan bu karışımın tüketilmesi oldukça fazla yarar sağlamaktadır.
Zencefil bal limon, solunum rahatsızlıkları ile ilgili olarak birkaç şekilde etkilidir. Ancak bu karışımı beslenme rutinine eklemeden önce doktor onayı alınması daha sağlıklı olacaktır. Bu karışım balgam söktürücüdür; inatçı öksürüğün ve ses kısıklığının atlatılmasını kolaylaştırır.
Faydaları saymakla bitmeyen, hem sıcak hem soğuk olarak tüketilebilen zencefil çayının yerini hiçbir şey tutamaz.
Peki, zencefil çayı ne zaman içilmeli? Günde 2 fincan zencefil çayı tüketimi, bitkinin sağlık üzerine etkilerinin optimum seviyede seyretmesini destekler. Genellikle aç karnına sabahları ya da öğünlerden önce tüketilmesi önerilen zencefil, metabolizmayı hızlandırmaya ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
Fazla miktarlarda tüketildiğinde şişkinliğe ve mide ekşimesine yol açabilmektedir. Bu sebeple günde 1,5-2 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir. Ayrıca zencefilin kan sulandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle kan inceltici ilaçlarla aynı anda tüketimi konusunda bir doktora danışılmalıdır.
- Kilo vermeyi kolaylaştırır, - Sindirim sistemini daha sağlıklı bir hale getirir, - Bağışıklık sistemini güçlendirir. Zencefil, kilo vermeye yardımcı olmasının yanında sağladığı yararlar ile de dikkat çekmektedir.
Zencefil ılıman ve nemli iklimlerde çok iyi şekilde yetişmektedir. Mevsimlere dağılmış olarak yıllık 2000 mm yağış ister. Bu temin edilemediği durumlarda sulama gerekir. Işığı sever ve gölgeli ortamlardan hoşlanmaz.
Günlük bir çay kaşığı toz zencefil veya rendelenmiş ufak zencefil tüketim açısından idealdir. Çiğnenmeden yutulan taze zencefil bağırsak tıkanıklığına yol açabilir. Bu yüzden rendeleyerek kullanmak daha doğru olacaktır. Toz zencefil mide yanmasına ve mide ekşimelerine sebebiyet verebilir.
Toz haline getirilmiş halini ya da taze halini bitki çaylarında kullanabilirsin. Özellikle Hint mutfağında bolca kullanılan bir baharat olan zencefil, et yemeklerine ve çorbalara lezzet katar. Et sote yaparken bir tutam toz zencefille bambaşka bir aroma elde edebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri