Cenevre Konferansı'nda da çözüme varılamayınca 14 Ağustos 1974'te "Ayşe tatile çıksın" parolasıyla Kıbrıs Barış Harekâtı'nın ikinci aşaması başladı ve 16 Ağustos 1974'te ateşkes ilan edildi.
Kıbrıs Harekâtı (TSK kod adı: "Atilla Harekâtı", Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde "Kıbrıs Barış Harekâtı", Yunanca: Τουρκική εισβολή στην Κύπρο "Kıbrıs Türk İstilası"), 20 Temmuz 1974'te Başbakan Bülent Ecevit'in emriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekât.
Cengiz Topel | TRT Arşiv - YouTube.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu
18 Ağustos'ta sona eren Barış Harekatı ile Türk askeri büyük başarı kazandı ve adada barış dönemi başlamış oldu. Kıbrıs Barış Harekatı'nda Türk ordusu, 498 şehit verdi. Kıbrıs Türk tarafı ise, harekatta 70'i mücahit, 270 kişiyi kaybetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı'nın önünü açarak Kıbrıs halkını bir soykırımdan kurtaran dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'i, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan'ı, ömrünü Türk dünyasının birliğine ve dirliğine adamış Alparslan Türkeş'i rahmetle ve minnetle andı.
İlgili 38 soru bulundu
Dönemin Başbakanı Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan, İngiltere'den olumsuz yanıt gelmesinin ardından, garantörlük hakkını kullanarak ve adadaki Türklerin varlığının tehdit altında olduğunu da dikkate alarak 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Barış Harekâtı'nın başlaması kararını aldı.
Kıbrıs'ın fethi (1570-1571)
Piyale Paşa komutasındaki donanma ile birlikte komutasındaki yaya 60.000 kişiden oluşan Osmanlı Ordusunu, 2 Temmuz 1570'te Limasol'a çıkardı. 15 Eylül 1570 tarihinde Lala Mustafa Paşa, tören ile Lefkoşa şehrine girdi. 15 Eylül 1571'de adadan ayrıldı ve İstanbul'a döndü.
20 Temmuz 1974 sabahında Kıbrıs Harekâtı'nda Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı birlikler adaya 5 Mil plajından (günümüzde Çıkarma Plajı) çıkarma yaptı. Adından da anlaşıldığı üzere Girne'nin 5 mil(8 km) batısındadır. 3 gün boyunca (20–22 Temmuz 1974), Türk ve Rum kuvvetleri 5 Mil plajında çarpıştılar.
Üç yılı aşkın süren ambargonun sona erdirilmesi Türkiye'nin savunma sistemleri gereksinimini ortadan kaldırmadığı gibi, ülke ekonomisinin de zamanla dibe vurmasına neden oldu.
20 Temmuz Kıbrıs Türklerinin yeniden doğuşu olarak tarihe geçti. Rumların Ada'da Türklere karşı uyguladığı baskı ve zulme son vermek amacıyla da 48 yıl önce bugün Kıbrıs Barış Harekatı düzenlendi.
Yol gösterici, kutlu kurt, tüm Türk ve Moğol boylarının ortak ongunudur. Bazı Türk ve Moğol boyları, soylarının bu kutlu varlıktan türediğine inanırlar. Çoğu zaman soyun bir kolu Gökkurt'tan, diğer kolu ise Gökgeyik'den gelmektedir. Kurt sürülerinin başında bulunup idare eden kurtlara da Gökkurt denilir.
Cumhuriyet tarihinin ilk Hava Harp Şehidi Yüzbaşı Cengiz Topel - YouTube. Cumhuriyet tarihinin ilk Hava Harp Şehidi Yüzbaşı Cengiz Topel'in adı cadde ve sokaklarda, hatırası ise yüreklerde... Kıbrıs kahramanı şehidimizi ve tüm kahramanlarımızı rahmetle yâd ediyoruz.
Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Kayseri Hava İndirme Tugay Komutanı'yken savaş alanına paraşütle atlayan ilk general olan, emekli tuğgeneral, 90 yaşındaki Sabri Evren solunum yetmezliği nedeniyle İzmir'de hayata veda etti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 40. yıl dönümü kutlu olsun. Bu vesileyle KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.
"Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 44. yıl dönümü vesilesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nı kutluyor, kurtuluş mücadelesinde hayatını kaybeden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi saygıyla anıyorum."
Fethin ardından Karaman'dan adaya göç ettirilen Türkler, adanın ilk Türk sakinleridir. Bugün adada yaşayan Kıbrıs Türkleri'nin (Kıbrıs Harekâtı'ndan sonra Türkiye Cumhuriyeti'nden gelenler hariç) soyu bu Osmanlı idaresinde adaya gönderilen Türklerden gelmektedir.
Bu zorunlük, IL Selim'i Kıbrıs'ın fethi için hareke te geçirmiştir. Millet hayatının sürekliliğiyle milli tarihin sürekliliği arasında kopmaz, ayrılmaz bir bağ lantı vardır.
Adanın güneyi etkin olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kontrolü altında; Adanın kuzeyi Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'ne göre Türkiye'nin işgali altındadır. Bağımsızlığını tek taraflı ilan eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sadece Türkiye ile diplomatik ilişkisi bulunmaktadır.
Lala Mustafa Paşa komutanlığındaki 50 bin piyade, 6 bin yeniçeri ve süvariden oluşan 200 gemilik Osmanlı donanması, 15 Mayıs 1570'te Kıbrıs'ı fethetmek üzere yola çıktı. Osmanlı donanması, temmuz başında nihayet Kıbrıs'a ulaştı. İlk olarak Lefteri Kalesi, 9 Temmuz'da da kuzeydeki Girne Kalesi alındı.
Osmanlı İmparatorluğu 1571'de Kıbrıs'ı fethederek 1489'dan beri süren Venedik hâkimiyetini sona erdirdi. Kıbrıs kuşatması bir sene sürdü. Osmanlıyı zafere ulaştıran, Kıbrıs'ın kaderini belirleyen ise Mağusa kuşatması oldu.
Osmanlı ordusu Lala Mustafa Paşa kumandası altında 1570 yılının Mart ve Mayıs aylarında Kıbrıs adasının zorlu fethine başlamıştır. Osmanlı askeri 2 Temmuz'da Limasol kalesi önüne ulaşır. Kale halkı, kaleyi terk ettiğinden Limasol'un fethinde herhangi bir güçlük yaşanmamıştır.
Rum çeteleri, 24 Aralık 1963'te Lefkoşa'nın Kumsal bölgesindeki saldırılarına devam ederken Kıbrıs'taki Türk Alayı'nda doktor olarak görev yapan Binbaşı Nihat İlhan'ın eşi ile 3 evladını katletti. Binbaşı İlhan'ın evinin banyo küvetinde eşi Mürüvvet İlhan ile çocukları Murat, Kutsi ve Hakan öldürülmüş olarak bulundu.
Olaylarda toplam 364 Kıbrıs Türk'ü ile 174 Kıbrıs Rum'u ölmüştür.
Başbakan Bülent Ecevit, siyasi parti başkanları ve Bakanlar Kurulu ile görüşmelerinin ardından Kıbrıs Barış Harekâtı'nı gerçekleştirme kararı almıştır. Harekât boyunca 598 Türk askeri şehit olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri