Alüvyon sahaların fazla olduğu Kıbrıs'ta yapıların depremden etkilenmesi oldukça yüksek bir ihtimaldir. Alüvyon sahalarda deprem daha şiddetli yaşanır. Kıbrıs adasının güneyi deprem riski olarak daha riskli olan bölgedir. Bu bölgedeki yapıların depreme karşı dayanıklı olması bir kat daha önemlidir.
Bu açıdan bakıldığında adanın kuzeyi deprem riski açısından daha az riskli gözükmektedir” dedi. Deprem Uzmanı Doç. Dr. Sinan Cansız adayın güneyinde deprem riskinin olduğunu ifade ederek meydana gelecek depremin ciddi bir yıkıma neden olabileceğini belirtti.
Kandilli Rasathanesi tarafından paylaşılan verilere göre, 18 Ağustos 2023 Cuma günü Akdeniz'de Kıbrıs Rum Kesimi açıklarında saat 14.09'da bir deprem meydana geldi. 3.1 büyüklüğündeki sarsıntı, yerin 9.7 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
“Kuzey'de Büyük Deprem Riski Yok”
Dolayısıyla büyük deprem üretme riski yoktur.” “Kahramanmaraş'taki deprem Lefkoşa, Gazimağusa ve Güzelyurt'ta hissedilirken, Girne bu şehirlere oranla nispeten daha az sarsıldı. Bunun nedeni Girne bölgesi ve kuzey sahilinin sağlam bir zemin (kireç taşı) üzerinde bulunmasıdır.
Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Kıbrıs'ta hemen bir deprem olacağı konusunda hiçbir öngörüsü ve elinde hiçbir bilimsel veri bulunmadığına işaret ederek, “Bugün-yarın deprem olacağını belirten bir şey yok” dedi.
İlgili 21 soru bulundu
Demirtaş: Kıbrıs, 1000 kilometre uzunluğundaki Ölü Deniz Fay Zonu, 650 kilometre uzunluğundaki Doğu Anadolu Fay Zonu ve Zafer Burnu ve Beşparmak Dağları'nın güneyinden geçen Ege-Kıbrıs Yayı'nın yani üç levha sınırından geçen büyük fay zonlarının tam kavşak noktasındadır ve etkisi altındadır.
Kıbrıs deprem riski yüksek olan bir ada ülkesidir. Kıbrıs'ın altından geçen fay hattı iki taraflı sıkıştırılan bir fay hattıdır. Afrika plakası Kıbrıs'ta yaşanacak depremlerin oluşumunda belirleyicidir.
Kıbrıs zeminlerinin büyük bir bölümünü şişen killer, alüvyonlar ve evaporitik kayaçlar oluşturur. Kuzey Kıbrıs hemen hemen tamamıyle killi formasyonlar ve alüvyonlar ile kaplıdır. Kıbrıs killeri Trodos ofiyolitinin ayrışması ve Kretase sonrası pelajik tortul olarak oluşmuşlardır.
Prof. Dr. Atalar, 1953'te Baf'ta meydana gelen 6.0 ve 6.1 büyüklüğündeki ardışık depremlerin bölgede 8 şiddetinde etki oluştururken Lefkoşa'da bu etkinin 5 seviyesinde hissedildiği bilgisini verdi. "Kıbrıs'ta bugüne kadar kayda geçen en büyük deprem 1996'da meydana gelmiştir ve 6.8 büyüklüğündedir.
Evet, büyük bir depremin oluşması durumunda tsunami oluşumu fayın doğası gereği kaçınılmaz olacaktır.
Deniz yüzeyinin 5,06 kilometre derinliğindeki depremin merkez üssünün Mersin'in Anamur ilçesine yaklaşık 134 kilometre mesafede olduğu belirtildi. Kandilli Rasathanesi depremin TSİ 04:07'de olduğunu, depremin deniz yüzeyinin 36,3 kilometre derinliğinde olduğunu bildirdi.
Kıbrıs fay hattı haritası:
Kıbrıs'ın güneyinden geçen devasa fay hattı, Kızıl Deniz'den başlayıp Suudi Arabistan, İsrail, Lübnan gibi ülkelerden geçerek, Hatay'dan Akdeniz açıklarına dönüyor. Hat, Rodos'un yakınlarından geçip İyon Deniz'i açıklarına kadar devam ediyor.
Dr. Dipova: -"(Kıbrıs taraflarındaki) Dalma-batma zonu fay hattı denizaltı dağlarının altından giriyor, Antalya'nın şehir merkezine geldiğinde derinlik 90 kilometreye ulaşıyor" -"Öyle sanıldığı kadar güvenli bir yerde yaşamıyoruz" ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.
Çevre illerde oluşabilecek şiddetli depremlerde, özellikle Mersin'in sahil kesimi maalesef olumsuz etkilenecek.
Tektonik arka plan
Deprem Anadolu levhasıyla Afrika levhası arasındaki sınırı oluşturan Kıbrıs yayı adı verilen bir tektonik bölgede meydana geldi. 28 saniye süren depremi çok sayıda artçı şok takip etti.
Kıbrıslı yetkililer depremin Gazimağusa kıyılarında küçük çağlı tsunamilere yol açtığını duyurdu. Kıbrıs Jeoloji Araştırma Dairesi Müdürü Christodoulos Hadjigeorgiou, depremin ardından Gazimağusa kıyılarında "küçük tsunamilerin" oluştuğunu ancak hasar oluşmadığını söyledi.
ADANA Prof. Dr. Pampal: Ölüdeniz Fayı kılırsa 7'den büyük deprem üretir, Hatay yine yıkılır - YouTube.
Girne sahil şeridi alüvyon değildir. Bu düzlük sağlam kayadır. Kayma riski de yoktur. Girne'den Karpaz'a kadar sahil şeridi kireç formasyonundadır ve deprem dalgalarını büyütmez.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Buna göre yakın bir gelecekte büyük bir deprem bekleniyor. Bu fayın deprem üretmesi durumunda özellikle batı kıyıları olan İzmir, Aydın, Muğla, Antalya bölgeleri zarar görebilir hatta tsunami oluşturabilir.
Kıbrıs'ın tan geçen iki fay hattı, iki çizgi var… Deprem kuşağı anlamında… Fay hatları. Biri Salamis'ten geçer, Kıbrıs'ın ortasından Beşparmak Dağları'nın altı…
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
Türkiye'de yer alan en büyük, en aktif ve tehlikeli fay hattı Batı Anadolu Fay Hattı'dır. Bu fay hattı Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu kesen Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun (KAFZ) bir parçası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri