Soğuyamayan motor ilk olarak silindir kapak contasını yakar bununla birlikte pistonlarda erime gerçekleşebilir. Piston eriyince gömleklere zarar verir. Sonuç olarak motor revizyon gerektirir.
Direkt püskürtmeli dizel motorlarda enjektörün yakıtı püskürtmesi düzgün değilse yanma odasında ateşleme zamanı sonrasında yanmamış yakıt kalır. Yanma odası içerisindeki yanmamış yakıtın yanması egzoz zamanında da devam eder. Piston kafa bölgesi sürekli yanma sonucu yumuşar ve erimeler kopmalar meydana gelir.
Pistonlar yanmaya doğrudan maruz kalarak motordaki hareketin devamlılığını sağlayan parçalar olmaları sebebiyle yüksek sıcaklıklara karşı oldukça dayanıklı malzemelerden üretilirler. Fakat hararetin artması ile birlikte motor pistonların bile direnç gösteremeyip erimeye başlayacağı sıcaklık seviyelerine ulaşır.
Pistondaki yoğun titreşimler, çatlakların oluşmasına neden olur. Ayrıca piston, silindir içinde burulur ve etek kısmı ile silindir duvarına vurur. Alt yağ sıyırma segmanlı pistonlarda (Şek. 2) çoğu zaman piston eteği alt yağ segmanı yivi bölgesinde kırılır.
Kırılan segmana ait parçalar yumuşamış piston kafa malzemesi üzerinde saplanarak kalmıştır. Motorun vuruntulu çalışmasının neden olduğu aşırı kompresyon basıncını taşıyamayan segmanlar kırılmıştır. Motor içerisine giren aşındırıcı parçalar ve pislikler piston segman kanalının ve segmanın aşınmasına neden olur.
İlgili 28 soru bulundu
Bükülmüş Bir Piston Kolunun Başlıca Belirtileri
Yanma yükünü kaldıramayacak kadar zayıfsa, bağlantı çubuğu üzerindeki aşırı çekme kuvvetleri onu bükebilir ve hatta kırabilir. Bu, motor için çok kötü bir şey olur. Çünkü artık emme vuruşları, egzoz vuruşları, sıkıştırma vuruşları veya güç vuruşları olmaz.
Dizel bir motorda piston eritme diye tabir ettiğimiz piston eritme sorunu genellikle enjektör işimesiden kaynaklı bir sorundur Bu durum meydana gelmeden önce motor teklemesi aşırı yakıt yakma egzoz dumannında farklılık gibi sorunların başlıca nedenidir.
Motorda, yatak boşluğunun fazla verilmesi motor yatak vuruntu sesi için ilk neden olacaktır. Piston kol yataklarında ve/veya ana yataklarda yağlama için bırakılan mikrometre düzeyindeki yatak boşluğu fazlaysa takırtı şeklinde sesler oluşur. Oluşan bu sesler motor yatak vurması şeklinde tabir edilir.
Motorun çok bakımsız olduğu anlamına gelir. Mazotludur bütün mazotu yere akıtır ama motorun içi yandığı için ilk anda müdahale edilip söndürülmelidir ayrıca, piston aşağı inince piston arabanın altından çıkıp yere mermi gibi çarpabilir.
Pistonların üstünde yer alan segman, sızdırmayı önleyen parçadır ve gevşemesi sonucunda yağ sızdırır ve motor yağının piston üzerine çıkması ile birlikte motor yağ yakması sorunu ortaya çıkar.
Piston aşağı indi kelimesinden de anlaşılacağı üzere bu motorlu taşıtta bulunan piston mekanizmasında bir hasar olmuştur. Pistonun aşağı inmesi olarak bilinen bu arıza insanların dilinde (piston düşmesi ) sanayi dilinde ise (kol kırma ) olarak bilinir.
Rektefiye esnasında piston ve sekman değişir.. Tabi eğer istersen krank kolunu da değiştirebilirsin çünkü aşınmış krank kolu yeni piston ve sekmanın yaptığı kompresör basıncına dayanamayabilir..
Aşırı ısınma: Motor çok ısınırsa, piston genişleyebilir ve tutukluk yaparak arızalanmasına neden olabilir. Yağlama eksikliği: Piston, silindir içinde yukarı ve aşağı hareket ederken yağlanması için yağa ihtiyaç duyar. Uygun yağlama yapılmadığında piston hasar görebilir.
Motor rektefiye işleminin kaç gün süreceği ise götürdüğünüz oto servisin yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Motorun silindir, piston, yakıt sistemi gibi parçaları incelenir ve sonrasında gerekli düzenlemeler yapılır. Bu düzenlemeler 3-5 gün içerisinde tamamlanabilir.
Piston veya itenek, bir silindir içine 1000'de 7 boşluk olacak şekilde yerleştirilmiş disk şeklinde parça. Motor, pompa ve kompresör gibi makinelerde silindirden dışarı uzanan (biyel) piston koluna bağlı olarak kullanılır. Motorlu araçlarda kimyasal enerjiyi (benzin, mazot, lpg vb.) mekanik enerjiye çeviren düzenektir.
Motorların içerisinde yer alan silindir yapı içerisinde aşağı ve yukarı doğru hareket eden metal parçaya piston denir.
Pistonları çıkarmadan temizlemek için en iyi yol motor performansı restorasyon ürünleri kullanımı gereğidir. Bu ürünler, inatçı tıkanmış çamurda bile etkili bir şekilde yumuşatır, emülsifiye eder ve çözünür. Bu katkı maddesini kullanmak oldukça kolaydır. Sadece mevcut yağ maddesini ekleyin ve arabayı çalıştırın.
Dizel motorlarda sıkışan hava üzerine enjektörle yakıt püskürtüldüğünden bu tarz sorunlar bulunmaz. Sıkıştırma sonucunda iyice ısınan ve basıncı artan hava yakıt karışımı buji ile ateşlenir ve patlama ile piston aşağıya doğru itilir. Pistonun krank miline gücü ilettiği an bu andır.
Motor yatak sarmasını anlamak için otomobilinizin yağ lambasının yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz. Yağ ikaz ışığının yanması, otomobilinizde yatak sarması olduğunun en büyük belirtisidir. Aynı zamanda aracınızı dinlediğiniz zaman motordan gelen metalik sesler de motor yatak sarmasına işaret edebilir.
Yatak Saran Araba Yürür Mü? Evet, hem çalışır hem de hareket edebilir.
Motorun yatak sarması, genellikle düşük yağ basıncı veya yetersiz yağlama nedeniyle meydana gelir. Yağın yetersiz olması, yatak yüzeyinde sürtünme ve ısınmaya neden olur. Bu da yatakların aşınmasına ve zarar görmesine neden olur. Yatak sarması, bir motorun performansını azaltabilir ve motorun ömrünü kısaltabilir.
Soğutma sisteminin arıza yapmasına neden olan etkenler ise; - Su pompası arızalıdır. - Kayış kopmuş veya kayış kaçırmaktadır. - Termostat arızalıdır. - Soğutma su seviyesi çok düşüktür. - Hava tahliyesi arızalıdır. - Motor soğutma suyunun havası yeterli miktarda alınmamıştır.
dönmeye çalışan krank ve ateşlemesi devam eden diğer pistonlar hareketli olduğundan sistemin en zayıf noktası olan piston kolunu zorlayarak kırar. kırılan parça ivmeden dolayı motor bloğunda ekseni etrafındaki herhangi bir noktaya çarpar ve bu çarpma neticesinde döküm blok delinerek kol dışarı çıkar.
Hararetin yükselmesi, motorun aşırı ısınmasına neden olur. İlk olarak conta yanar. Farkedilmez ve yolculuğa devam edilirse; biyel kolları yamulur.
Benzin ve dizel motorlarda neden farklıdır? Bu tip çap/strok oranına sahip motorlarda piston kolu daha uzun olduğu için motor hem daha fazla tork üretebilir hem de bu torku düşük devirlerde elde eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri