1570'de başlayıp 1571'de bir yıllık kuşatmanın ardından mağusanın teslim olmasıyla tamamlanan fetih. ıı.selim tarfından gerçekleştirilen olaydır.
Kıbrıs, Lala Mustafa Paşa komutasındaki ordu ve Piyale Paşa komutasındaki donanma ile birlikte yaya 60.000 kişiden oluşan Osmanlı Ordusu, 2 Temmuz 1570'te Limasol'a çıkması ve 4 Ağustos 1571'de Mağusa'nın Venedikli Mağusa Kale komutanı Bragadino'nun 5 maddelik bir antlaşmayla kaleyi teslim etmesiyle sonuçlanan bir ...
Bu zorunlük, IL Selim'i Kıbrıs'ın fethi için hareke te geçirmiştir. Millet hayatının sürekliliğiyle milli tarihin sürekliliği arasında kopmaz, ayrılmaz bir bağ lantı vardır.
Papalık Devleti, Ceneviz ve İspanyol gemilerinin oluşturduğu Haçlı donanması, Venediklilere yardım için geldiler. Ancak Lefkoşa'nın düştüğü haberini aldıktan sonra geri döndüler. Daha sonra Girne, Gazimağusa da teker teker alındı. 1571 yılında II. Selim komutasındaki Osmanlı ordusu, Kıbrıs'ı fethetmiş oldu.
Diğer taraftan ise Venedik, Kıbrıs'taki başta Lefkoşa ve Mağusa kaleleri olmak üzere bütün askerî yapıları güçlendirir. Ayrıca Kıbrıslıları kendi yanına çekmek için çalışmalara başlar. Osmanlı ordusu Lala Mustafa Paşa kumandası altında 1570 yılının Mart ve Mayıs aylarında Kıbrıs adasının zorlu fethine başlamıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Kıbrıs'ın fethi (1570-1571)
Piyale Paşa komutasındaki donanma ile birlikte komutasındaki yaya 60.000 kişiden oluşan Osmanlı Ordusunu, 2 Temmuz 1570'te Limasol'a çıkardı. 15 Eylül 1570 tarihinde Lala Mustafa Paşa, tören ile Lefkoşa şehrine girdi. 15 Eylül 1571'de adadan ayrıldı ve İstanbul'a döndü.
Osmanlı Sultanı II. Selim iktidarının en önemli askerî harekâtıdır. Daha önce I. Süleyman döneminde Malta Kuşatması girişimiyle başlayan gerginlik, Venedik Cumhuriyeti denetimindeki Kıbrıs'a sefer düzenlenmesiyle sürer.
KIBRIS MESELESİNİN TARİHÇESİ, BM MÜZAKERELERİNİN BAŞLANGICI / T.C. Dışişleri Bakanlığı 1571 yılında Venedikliler'den alınan ve 307 yıl Osmanlı hâkimiyeti altında kalan Kıbrıs'ın yönetimi 1878 yılında, hükümranlık hakkı Osmanlı İmparatorluğunda kalmak kaydıyla, İngiltere'ye devredilmiştir.
Dönemin Başbakanı Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan, İngiltere'den olumsuz yanıt gelmesinin ardından, garantörlük hakkını kullanarak ve adadaki Türklerin varlığının tehdit altında olduğunu da dikkate alarak 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Barış Harekâtı'nın başlaması kararını aldı.
Cumhuriyet tarihinin ilk Hava Harp Şehidi Yüzbaşı Cengiz Topel - YouTube. Cumhuriyet tarihinin ilk Hava Harp Şehidi Yüzbaşı Cengiz Topel'in adı cadde ve sokaklarda, hatırası ise yüreklerde... Kıbrıs kahramanı şehidimizi ve tüm kahramanlarımızı rahmetle yâd ediyoruz.
Kıbrıs Harekâtı (TSK kod adı: "Atilla Harekâtı", Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde "Kıbrıs Barış Harekâtı", Yunanca: Τουρκική εισβολή στην Κύπρο "Kıbrıs Türk İstilası"), 20 Temmuz 1974'te Başbakan Bülent Ecevit'in emriyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta başlattığı askerî harekât.
Türkçede Kıbrıs, Arapçada Kubrus (Kubruş), Batı dillerinde “Cyprus, Cypre, Gipros, Cypren” olarak adlandırılan ada, Hitit kaynaklarında Alaşya (Alasya) ve Mısır kaynaklarında Asi olarak geçer. Asurlularda Yatnana veya Ya, İbranilerde Kittim denilen Kıbrıs, Kypros olarak ilk defa Homeros'ta geçer.
1914 yılına kadar adayı mülkiyeti Osmanlı Devleti'nde olmak üzere idare eden İngiltere, 5 Kasım 1914 tarihinde ise Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı'na kendisinin aleyhine girdiği için Kıbrıs adasını ilhak ettiğini bildirir.
Ağır vergi yükü altında ezilen halk 1562'de Venedik idaresine karşı ayaklandı. Kıbrıs asilleri de Osmanlılar'la yakın temas kurmuşlardı. Venedik idaresi boyunca Kıbrıs'ı tehdit eden Osmanlılar'ın baskısı 1546'dan sonra daha da arttı ve nihayet II. Selim zamanında ada fethedildi (1571). Osmanlı Dönemi.
İngilizlerin Kıbrıs'a Çıkışları :
Kıbrıs Antlaşması 8 Temmuz 1878'de kamuya duyurulduktan hemen sonra, Lord John Hay komutasındaki bir İngiliz filosu Lârnaka limanında görünüyor; adanın yönetimi 11 Temmuzda resmen İngilizlere devrediliyordu.
İngilizler adaya İngiliz kraliçesi tarafından atanan Sir Garnet Wolseley komutasında bir kuvvetle 22 Temmuz 1878'de Larnaka'dan çıktı. Adada bir direniş olmaması için padişah fermanı gönderildi ve İngiliz subaylar bu fermandan birer örnek ile adaya çıktılar ve Kıbrıs'ta 308 yıl süren Türk egemenliği tamamen bitti.
Kıbrıs'ta 1960'ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tek taraflı bozan Rumlar, Türklere karşı savaş başlattı. Terör örgütü EOKA'yı kuran Rumların tek amacı vardı: Kıbrıs Adasını Yunanistan'a bağlamak. Kıbrıs'ta en kanlı saldırılar Aralık 1963'te başladı. Rumların saldırıları tarihe “Kanlı Noel” olarak geçti.
20 Temmuz 1974 sabahında Kıbrıs Harekâtı'nda Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı birlikler adaya 5 Mil plajından (günümüzde Çıkarma Plajı) çıkarma yaptı. Adından da anlaşıldığı üzere Girne'nin 5 mil(8 km) batısındadır. 3 gün boyunca (20–22 Temmuz 1974), Türk ve Rum kuvvetleri 5 Mil plajında çarpıştılar.
Üç yılı aşkın süren ambargonun sona erdirilmesi Türkiye'nin savunma sistemleri gereksinimini ortadan kaldırmadığı gibi, ülke ekonomisinin de zamanla dibe vurmasına neden oldu.
Dışişleri Bakanı Saffet Paşa ile İngiliz elçisi Henry Layard arasında imzalan 6 maddelik bu anlaşmaya göre; Kıbrıs'ta bir dini mahkeme ile Evkaf İdaresi bulunacaktı. Osmanlı, Kıbrıs'ta devlete ve padişaha ait olan taşınmazları serbestçe satabilecekti. İngiltere her yıl Osmanlı'ya 22 bin 936 kese altın ödeyecekti.
1974'ten beri de facto olarak ikiye bölünmüş olan adanın kuzeyinde yer alan %36'lık bölgesinde günümüzde yalnızca Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bulunur.
İngiltere, hem Hindistan sömürge yolunun güvenliğini sağlamak hem de Anadolu'yu daha yakından kontrol edebilmek için Kıbrıs'ı kendi kontrolüne almak istedi. 1878 yılında Osmanlı Devleti'nin Rusya karşısında aldığı mağlubiyet İngiltere'ye bunun için fırsat verecektir.
Kalenin durumunu İstanbul'a rapor eden Mustafa Paşa burayı 8 Rebîülâhir 978'de (9 Eylül 1570) ele geçirdi. Ardından Magosa kuşatıldı ve 9 Rebîülevvel 979'da (1 Ağustos 1571) alınıp Kıbrıs'ın fethi tamamlandı.
Kıbrıs'ın ilk beylerbeyi olan Muzaffer Paşanın 26 Ağustos 1571'de başka bir yere atanmasıyla, yerine Sinan Paşa beylerbeyi olur. 1573 yılında Sinan Paşa da bu görevden alınarak yerine Cafer Paşa atanır.
18 Mayıs 1570'te Kevkeban kalesi fethedildi. 2 Temmuz 1570'te Leftari Kalesi, 9 Temmuz 1570'te Girne Kalesi alındı. 9 Eylül 1570'te Lefkoşa fethedildi ve nihayetinde 1 Ağustos 1571'de Mağusa Kalesi'nin teslimiyle Kıbrıs'ın fethi tamamlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri