Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs adası, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının kavşak noktasında yer almaktadır. Ada bulunduğu coğrafi ve siyasi konumu iti- barıyla dünyanın stratejik önemi fazla olan bir mevkinin başında gelmektedir. Kibris matematik ve özel konumu bakımından büyük üstünlüklere sahiptir.
Stratejik konumuna bağlı olarak, Türkiye'nin güvenlik balgamında en hassas dengelerinden birisini oluşturan Kıbrıs Adası, basta İngiltere ve Amerika olmak üzere Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Avrupa Birliği ülkeleri açısından da askeri önemini korumaktadır.
Ayrıca Osmanlı Devleti'nin Doğu Akdeniz'in çevresindeki Kıbrıs dışındaki ülkeleri de ele geçirmesi sonucunda Kıbrıs adasının kazandığı stratejik önem, adanın alınmasında etkili olmuştur. Adanın fethi, Akdeniz'de Osmanlı hâkimiyetinin kesin olarak kurulması için gerekliydi.
Kıbrıs Adası 1963 ve 1974 yılları arasında, Türk ve Rum toplumlarının kültürel farklılıklarından dolayı, aralarında oluşan sürtüşme bir savaş haline dönüşmüştür. Türkiye'nin askeri müdahalesi ile 1974'de Kıbrıs Adası birbirinden ayrı iki bağımsız devlete bölünmüştür.
Adanın güneyi etkin olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kontrolü altında; Adanın kuzeyi Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'ne göre Türkiye'nin işgali altındadır. Bağımsızlığını tek taraflı ilan eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sadece Türkiye ile diplomatik ilişkisi bulunmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
*** 10 Eylül 1953 tarihinde sekiz saniye süren korkunç bir sarsıntı, Perşembe sabahı saat 6'yı 10 geçe yaşanmıştı ve Kıbrıs, tarihi boyunca yaşanmış en korkunç depremi yaşamıştı...
İngilizler adaya İngiliz kraliçesi tarafından atanan Sir Garnet Wolseley komutasında bir kuvvetle 22 Temmuz 1878'de Larnaka'dan çıktı. Adada bir direniş olmaması için padişah fermanı gönderildi ve İngiliz subaylar bu fermandan birer örnek ile adaya çıktılar ve Kıbrıs'ta 308 yıl süren Türk egemenliği tamamen bitti.
Yunanistan makamları pasaportlarda KKTC giriş/çıkış damgası olması halinde ülkeye giriş izni vermemektedirler.
Bu maddelerin ışığında, özellikle de 20. madde ile 24 Temmuz I923'te imzalanan Lozan Barış Antlaşmasıyla Kıbrıs'ta İngiliz egemenliği resmileşmiş oluyordu. Bu antlaşma 6 Ağustos I924'te İngiltere tarafından onaylandı.
Siyasi Durum. İngiliz hakimiyetinden sonra 16 Ağustos 1960'ta adanın iki halkı arasında ortaklık temeline dayandırılan uluslararası antlaşmalar uyarınca kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nde Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'ye garantörlük hakkı tanındı.
İngiltere ve Osmanlı arasında 4 Haziran 1878'de Kıbrıs Mukavelenamesi imzalandı. 2 maddelik bu antlaşmaya göre Anadolu'da İngiltere'nin Rusya'ya karşı Osmanlı'yı rahat savunabilmesi için Kıbrıs İngiltere'ye terk ediliyordu.
Kıbrıs'ın fethi (1570-1571)
Piyale Paşa komutasındaki donanma ile birlikte komutasındaki yaya 60.000 kişiden oluşan Osmanlı Ordusunu, 2 Temmuz 1570'te Limasol'a çıkardı. 15 Eylül 1570 tarihinde Lala Mustafa Paşa, tören ile Lefkoşa şehrine girdi. 15 Eylül 1571'de adadan ayrıldı ve İstanbul'a döndü.
Dışişleri Bakanlığı 1571 yılında Venedikliler'den alınan ve 307 yıl Osmanlı hâkimiyeti altında kalan Kıbrıs'ın yönetimi 1878 yılında, hükümranlık hakkı Osmanlı İmparatorluğunda kalmak kaydıyla, İngiltere'ye devredilmiştir.
KKTC ekonomisi için hizmetler sektörleri arasından turizm ve eğitim sektörleri en önemli gelir kaynaklarıdır. Turizm ve lokantacılık sektörü, 2019 GSYH içinde %11,7 orana sahiptir. KKTC Turizm Bakanlığı verilerine göre, KKTC'yi 2019 yılında 1,75 milyon (KKTC uyruklular hariç) turist ziyaret etmiştir.
Tahtakale semtinde otomobillere açılan ateş sonucunda Zeki Halil ve Cemaliye Emirali öldürüldü. Birçok farklı köyden 18.667 Kıbrıs Türkü adayı terk etti. John Terence O'Neill ve Nicholas Rees de 30 bin Kıbrıs Türkünün göç etmek zorunda kaldığını belirtmiştir. Olaylar sonucu 364 Kıbrıs Türkü ve 174 Rum öldürüldü.
Kıbrıs sorunu, adanın yerleşik nüfusu olan Kıbrıslı Türk ve Rumlarca 1960'ta kurulan ortak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türk ve Rumlarca birlikte yönetilmesi mutabakatının terk edilerek adanın Rumlarca tek taraflı idare edilmesi ve Yunanistan'a bağlanmasını hedefleyen girişimlerin doğurduğu uluslararası sorundur.
İngiltere, hem Hindistan sömürge yolunun güvenliğini sağlamak hem de Anadolu'yu daha yakından kontrol edebilmek için Kıbrıs'ı kendi kontrolüne almak istedi. 1878 yılında Osmanlı Devleti'nin Rusya karşısında aldığı mağlubiyet İngiltere'ye bunun için fırsat verecektir.
Britanya Kıbrısı, (İngilizce: British Cyprus) Birleşik Krallık'ın 1878-1960 tarihleri arasında Kıbrıs'ta kurduğu idaredir.
Dünya Ortodokslarının dini lideri durumundaki patrikhanenin siyasi yetkilerinden arındırılarak İstanbul'da kalmasına izin verildi. Türkiye Lozan AntIaşması'nın 20. maddesiyle Kıbrıs'taki İngiltere egemenliğini kabul etmiştir.
Kıbrıs Sorunu, Akdeniz'in doğusunda bulunan Kıbrıs adasında Kıbrıs Rumlarıyla Kıbrıs Türkleri arasında yaşanan siyasi tabanlı sorun. Britanyalıların Kıbrıs Sözleşmesi sonrasında adayı kolonileştirmeleri ile halklar arası çatışmalar artış gösterdi.
DİĞER BAZI ÜLKEYE GİRİŞ UYGULAMALARI
Yunanistan makamları pasaportlarında KKTC giriş/çıkış damgası olan vatandaşlarımız ile KKTC doğumlu vatandaşlarımızın ülkeye girişine izni vermemektedirler.
Kuzey Kıbrıs veya resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, de facto devlet. Varlığı Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmamaktadır.
BELLETEN 42/168 (Ekim 1978), 725-744. Sonyel SR. İngiltere Dışişleri Bakanlığı Belgelerine Göre Osmanlı Padişahı Abdülhamit 48 Saat İçinde Kıbrısı İngilizlere Nasıl Kiraladı.
Türkçede Kıbrıs, Arapçada Kubrus (Kubruş), Batı dillerinde “Cyprus, Cypre, Gipros, Cypren” olarak adlandırılan ada, Hitit kaynaklarında Alaşya (Alasya) ve Mısır kaynaklarında Asi olarak geçer. Asurlularda Yatnana veya Ya, İbranilerde Kittim denilen Kıbrıs, Kypros olarak ilk defa Homeros'ta geçer.
Osmanlı İmparatorluğu'nun Kıbrıs üzerindeki hâkimiyeti, 1878'de adanın İngilizlere kiralanması ile başlayan süreçte zayıflamış ve I.Dünya Savaşı'nda 1914 yılında Osmanlı İmparatorluğu İttifak devletleri yanında savaşa girince İngiltere'nin ilhakı ile zoraki olarak sona ermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri