Yemek ve muhallebi gibi tatlıların yapımlarında, kıvam sağlamak amacıyla, nişasta yerine un kullanabilirsiniz.
1. Pirinç Unu. İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen pirinç unu, reçetelerde sık sık nişasta ikamesi olarak kullanılan bir malzeme. Özellikle Asya mutfağına özgü tatlı, erişte ve çorba reçetelerinde karşımıza çıkabiliyor.
Nişasta yerine un kullanılır mı? Nişasta genellikle yemek ve tatlılarda kıvam vermek amacıyla kullanılmaktadır. Eğer evde nişasta yoksa; nişasta yerine un kullanmak sizin için bir çözüm olacaktır. Yemek ve muhallebi gibi tatlıların yapımlarında, kıvam sağlamak amacıyla, nişasta yerine un kullanabilirsiniz.
Ararot Tozu
İle birlikte mısır nişastası ile aynı özellikler, pirinç unu için benzer bir ikame olarak kullanılabilir. Çorbaları, sosları ve yahnileri kalınlaştırmak için ararot kullanın. Ayrıca kızartmak için et ve sebzeleri taramak için de kullanabilirsiniz.
Soru: Pirinç nişastası ile pirinç unu aynı şey mi acaba ? Yani bu ürün bildiğimiz pirinç unu mu ? Cevap: Hayır ikisi aynı şey değildir pirinç unu pirincin öğütülmesiyle elde edilir pirinç nişastası pirinçten uzaklaştırılarak yapılır.
İlgili 28 soru bulundu
Nişasta yerine un kullanılır mı? Nişasta genellikle yemek ve tatlılarda kıvam vermek amacıyla kullanılmaktadır. Eğer evde nişasta yoksa; nişasta yerine un kullanmak sizin için bir çözüm olacaktır. Yemek ve muhallebi gibi tatlıların yapımlarında, kıvam sağlamak amacıyla, nişasta yerine un kullanabilirsiniz.
Daha kısa sürede sütlaç yapmak isterseniz ayrı bir kaseye süt alıp, içerisine pirinç unu ilave edip karıştırın. Kaynamakta olan sütlaçtan bir kepçe kadar pirinç unlu karışıma ekleyip ısı dengesi oluşturun. Sonrasında da kaynamakta olan karışıma dökün.
Nişasta kolay topaklanan bir gıda maddesidir. Muhallebiyi hazırlamaya başlarken ilk adımınız, mutlaka başka bir kap içinde kullanacağınız nişastayı az miktarda süt ile çırparak açmak olmalıdır. Muhallebinizi pişirirken pürüzsüz olması için ocaktan alıncaya kadar sürekli karıştırmanız ve topakları ezmeniz gerekir.
Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Tapyoka nişastası yerine ararot unu veya çok amaçlı un kullanabilirsiniz. Her iki unu da tarifte belirtilen ölçüde yemeğinize ekleyebilirsiniz.
Sütlaca nişasta eklenmez. Nişastanın verdiği pelte dokusu sütlaç için uygun değildir. Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unu sağlar.
Pirinç unu ve şekeri bir tenceye alın. Bir çay bardağı kadar sütü pirinç unu ve şekerle karıştırın. Kalan sütü de yine karıştıra karıştıra ilave edin. Vanilya çubuğunu ortadan ikiye bölün ve taneleri bıçağın tersi ile süte ilave edin.
Nişasta şekeri de pancar şekeri gibi bitkisel kaynaklı, doğal şeker sınıfına giriyor. Fiziksel aktivite yetersizliğidir. Önerilen düzeylerde tüketilmediğinde fazla şeker tüketimi obeziteye yol açabiliyor.
Mısır unu ince öğütülmüş mısırdır. Mısır nişastası, yalnızca mısır çekirdeğinin endosperminden elde edilir.
“Baklava hangi nişastayla açılır?” diye sorduğunu duyar gibiyiz şefim. İşin püf noktası iyi tozan buğday veya mısır nişastası ile açılmasıdır. Baklava bezeleri açılırken önce aralarına bol nişasta serpilmeli ancak genişletilip yufka şeklinde açılacağı zaman sadece hamurun ihtiyacı kadar nişasta serpilmelidir.
Eğer muhallebiniz sıvı olduysa
Eğer hala koyulaşmadıysa, bir kabın içine yarım bardak ılık su ya da oda sıcaklığında süt koyun. Muhallebiyi yaparken 1 litre su kullandıysanız, su ya da sütün içine 2,5 yemek kaşığı nişasta eklemek yeterli olacaktır. Doğru oranın 1'e 2,5 olması gerekiyor.
Muhallebi birkaç temel malzemeden oluşuyor. Bu malzemeler; süt, şeker ve bir bağlayıcı. Bu bağlayıcı nişasta, un ya da pirinç unu olabiliyor. Kimi zaman un-nişasta ya da pirinç unu-nişasta kombinasyonları da tercih edilebiliyor.
Unu başka bir tencereye alın, orta ateşte unun rengi hafifçe dönüp kokusu değişinceye kadar kavurun. Kavrulan una sütün bir kısmını ilave edin ve hızlıca çırpın. Topaklanmasına izin vermeden çırparak tüm sütü ekleyin. Orta ateşte muhallebi kıvam alıncaya kadar karıştırarak pişirin.
Son olarak nişastasız sütlacın içine yarım paket vanilya ekleyip, karıştırın. Daha sonra sütlacı, kepçe yardımı ile kaselere paylaştırıp, oda ısısında soğumaya bırakın. Oda ısısında soğuyan nişastasız sütlaçları soğuyup kıvam alması için buzdolabında en az 4-5 saat dinlenmeye bırakın.
Bu aşamada nişastanın topaklanmamasına özen gösterin. Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Sütlaç temelde süt, pirinç, şekerden yapılıyor. Bağlayıcı bir maddeye ihtiyaç duyulduğu durumlarda genellikle içerisine yumurta, nişasta veya pirinç unu da girebiliyor. Ancak en sık tercih edileni pek tabi nişasta.
Mısır nişastası leziz yemekler, tatlılar yapılan her mutfakta kesinlikle bulunan malzemelerdendir. Muhallebi, kurabiye, baklava, sos, jöle ve daha birçok tarifi hazırlarken bazen bir kaşık bazen de bir bardak kullanılır ama illa ki lazım olur.
İlk nişastalı kek tarifimde içinde hiç un olmadığı için şaşıran ve acaba biraz un eklesem mi diye soranlar olmuştu. Kesinlikle ama kesinlikle un eklemenize gerek yok. Evde hangi cins nişasta varsa onu kullanabilirsiniz. Mısır ya da buğday fark etmez.
Nişasta ile yapılan kurabiye hamurları dolapta bekledikçe daha çok sertleşirken, unla yapılanlar o kadar sertleşmiyor. O yüzden uzun süre dayansın dediğiniz kurabiye hamurlarını unla yapmanızı öneririz. İkisinin arasındaki en önemli temel fark kıvamları ve dayanma süreleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri