Milletler Topluluğu Vatandaşlığı Kıbrıs vatandaşları da İngiliz Milletler Topluluğu vatandaşıdır .
Kuzey Kıbrıs'ın uluslararası tanınırlığı sınırlı olduğundan pasaport sınırlı sayıda ülke tarafından seyahat belgesi olarak kabul edilmektedir. Genellikle belgeye vize konulmaz. Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı'na göre pasaport ABD, İngiltere, Fransa, Katar ve Türkiye'ye seyahat için kullanılabiliyor.
KKTC Anayasasında yasal olarak vatandaşlık konususnda bu husus mevcut olmakla birlikte 67'nci maddede belirtilmiş olan duruma göre 15 Kasım 1983 yılından itibaren Kıbrıs'ta yerleşik olarak yaşayanlar doğrudan KKTC vatandaşı Kabul edilmektedir.
Tarih. Yunanca konuşan Kıbrıs Rum halkının varlığı, MÖ 1400 yıllarında Miken Uygarlığı menşeli Yunanların adaya yerleşmesi ve Yunan kültürünü beraberlerinde getirmesiyle başladı. Bu tarihten önce, Kıbrıs Rumlarının kökeninin parçası olan Eteokıbrıs halkı adada mevcuttu.
Pasaport ile sadece 7 ülke ziyaret edilebilmektedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükûmetine göre bu ülkeler şunlardır: Avustralya, Fransa, Pakistan, Türkiye, ABD ve Birleşik Krallık. Ayrıca pasaport Britanya Denizaşırı Toprağı olan Anguilla'da da geçerlidir.
İlgili 19 soru bulundu
Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2 Temmuz 2019" raporuna göre Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 172 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede Kıbrıs vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 16. sırada yer almaktadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
“Kıbrıs'a pasaportla mı gidiliyor?” diye merak edenler için KKTC, Türk vatandaşlarından pasaport istemiyor. 30 güne kadar vize almaya ihitiyaç duymadan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni keşfetmeye yeni çipli kimlik kartınızı göstererek gidebilirsiniz.
Kuzye Kıbrıs'ın resmî dili Türkçedir. Bununla beraber halkın konuştuğu dil Kıbrıs ağzıdır.
Resmî bağlamlarda Yunancayla Türkçenin standart formları (ör. Standart Modern Yunanca) kullanılır, lâkin günlük hayatta Kıbrıs Rumları Kıbrıs Rumcasını konuşurken, Kıbrıs Türkleri Kıbrıs Türkçesini konuşur.
Avrupa Birliği Eurostat araştırmasına göre Kıbrıs adasının toplam nüfusunun %67'si Rum, %33'ü Türk'tür. Adada çok az nüfusla İngiliz, Ermeni ve Maruni toplulukları da bulunmaktadır.
Güney Kıbrıs'ta 7 Yıl ikamet ettikten sonra Kıbrıs vatandaşlığına başvurabilirsiniz.
(Fıkra; 2) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası'nın 67'nci maddesine bağlı olarak Kıbrıs Cumhuriyeti yurttaşlığını kazanan ve 15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs'ta yerleşik olanlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşıdırlar.
Yasalar vasıtasıyla 15 Kasım 1983 yılından itibaren Kıbrıs'ta yerleşik olarak yaşamış herkesin, vatandaşlık alma hakkı bulunmaktadır.
Yunanistan makamları pasaportlarda KKTC giriş/çıkış damgası olması halinde ülkeye giriş izni vermemektedirler.
Kıbrıs Cumhuriyeti (1960)
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır.
Kıbrıs Cumhuriyeti'nde din, iki ana dini inanç ve pratikleri ile karakterizedir. Hristiyanlık ada nüfusunun %73'ünü oluşturmaktadır. Kıbrıslı Rumların çoğu ve dolayısıyla Kıbrıs nüfusunun çoğunluğu otosefal Kıbrıs Kilisesi üyeleridir, oysa Kıbrıslı Türklerin çoğu resmi olarak Sünni Müslümanlardır.
gezdirin gendini? Kıbrıslıların konuşmasından, en çok bilinen kelimelerin içinde “Napan be Gardaş” sözüdür. Kısacası Nasılsın Kardeşim demektir. Diğer en çok kullanılan ve bilinen kelimelerden biri de “Gezdirin Gendini” yani Geziyormusun?
Kıbrıs Türkçesi, Kıbrıs Türkleri tarafından konuşulan Türkçe ağzıdır. Güney Anadolu ve İç Anadolu ağızlarının bir uzantısı olarak vurgulanır; ancak bununla birlikte Anadolu'nun farklı bölgelerindeki ağızlara özgü benzerlikler de taşıması nedeniyle bu iki bölgeyle birebir ilgi kurmak mümkün değildir.
Kuzey Kıbrıs'ta trafik sol şeritten akmaktadır. Resmi dil Türkçe'dir. Türk Lirası (TL) Kuzey Kıbrıs'ta kullanılan para birimidir. Uluslararası telefon kodu + 90 392'dır.
Kuzey Kıbrıs'ta yaşam masrafları Türkiye'ye göre %5 ile %10 arasında pahalılık göstermektedir. Bu oran birçok Avrupa ve Akdeniz ülkesine göre oldukça düşüktür. Kuzey Kıbrıs'ta asgari ücret 9.985₺'dir. Markalaşmış fastfood ve tekstil firmaların ürün fiyatları Türkiye'deki fiyatlarla aynıdır.
Kıbrıs'ta ikamet etmek ve Kıbrıs'ta yaşamak için öncelike oturum veya ikamet izni almasınız, bu izni almanız için gerekli kriterler şunlar; K.K.T. C'de taşınmaz mal sahibi olan yabancılara, ilk 3 yıl boyunca birer yıllık, daha sonra ise kendi adına tapu almış olması şartıyla ikişer yıllık ikamet izni verilebilir.
KKTC vatandaşlarına verilen pasaport ise Avustralya, Fransa, Pakistan, Türkiye, ABD ve Birleşik Krallıkta vizesiz geçiş hakkı sunar.
Henley 2024 Pasaport Endeksi'ne göre bu sene Türkiye en güçlü pasaportlar sıralamasında 118 destinasyonla 52'inci sırada. Türkiye pasaportuyla vizesiz gidilen ülkelerini buradan inceleyebilirsiniz. Suriye, Irak, Pakistan ve Yemen sırasıyla 29, 31, 34 ve 35 vizesiz destinasyonla endeksin son beş sırasında yer aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri