kefal yakalamak için kullanılan bir olta türü. kıbrısla dogrudan bir ilgisi yoktur. oltanın ucunda bir kursun ve yukarı dogru da 10-15 tane igne bulunur.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
Kıyıdan genellikle levrek, çipura, lüfer, kefal, orkinos, hamsi, karagöz ve sardalya gibi balıklar tutulur.
Erdek körfezinde yine spin yani at çek yöntemi ile keyifli balık avları yapmaya devam ediyoruz. Kullandığımız ekipmanlar genelde daiwa shimano savagear gibi. Markaların maket balık sahte balık kullanarak levrek, lüfer, palamut, sinarit, akya, gibi balıkları yakalayabiliyoruz.
İlgili 26 soru bulundu
“Levrek avcı balık olduğu için koasu sever”
Levrek avı için ırmak ağızları, dalgalı havalar uygundur. Levrek avında set olarak spin olta kamışı , ip misina ve rapala yada silikon sahte yemler kullanılabilir. At çek avı sabır ve efor isteyen bir avdır.
Spin Balık Avcılığı
Bu balıklar 5 - 30 gram atarı olan ince ve hassas spin kamışlar ile avlanır. Spin avcılığın da 2 önemli konu vardır. Bunlar kamışın hafifliği ve kamışın atarı. Spin kamışlar 20 - 30 metre uzağa atılabilecek atara ve yormayacak hafifliğe sahip olması gerekir.
Bulanık sularda avlandıkları için kayalıkların kumlarla buluştuğu noktalarda sık bulunurlar. Nehirle denizin birleştiği bölgede fazlaca bulunurlar. Sebebi de bahsettiğim gibi bulanık suda avlanmalarıdır. Ayrıca kıyılarda dip yapısı eriştelik şeklinde olan bölgelerde sık gözlenirler.
Levrek balıkları, canlı yemler veya yapay yemler ile donatılmış oltalarla avlanabilir. Canlı yemler arasında küçük balıklar, karides veya yengeç gibi deniz canlıları bulunabilir. Yapay yemler arasında ise jigler, yemler ve jerkbaitler gibi çeşitli seçenekler vardır.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
Nisan ayında en fazla avlanan balıklar kalkan, levrek, mercandır. Mayıs: Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek, kaya balığı en lezzetli balıklardır. Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır.
Öğlen avlayacağınız balıklar size fazla efor harcatabilir. Mevsimsel olarak balık avı için bir zaman verecek olursak eğer İlkbahar aylarında saat sabah 09:00 ile 13:00 arası uygun olacaktır. Yaz aylarında ise sabaha doğru 04:30 ile 09:00 arası sizin için en verimli geçen bir av olacaktır.
Işık Kullanımının Gece Balık Avcılığında Faydaları Nelerdir? Işık kullanılarak çinekop, hamsi, sardalya, istavrit, zarğana, kalamar, sübye, kolyoz, tirsi, istavrit türü balıklar ışığa çekilerek toplanır eğer amaç bu tür balıkları avlamak ise olta veya ağ gibi çeşitli malzemeler ile zevkli şekilde kolayca avlanabilir.
Su da ekmeğin şişmesi zaten iğneleri kamufle edecektir.Sardalye kullanarak kefal avı yapacağımızda bu kez şamandıra arkasına 25-30 gr.lık bir gezer kurşun takmak gerekir.
- Düz kıbrıs takımı, 10 iğnelidir. Kıbrıs süngeri üzerine, 10 adet 5 numara iğne sarılıdır. İğneler bir beden üzerine düz şekilde bağlanmıştır. Kıbrıs oltası, genellikle kefal balığı yakalamak için yapılan bir olta türüdür.
Özellikle açık denizlerde, kıyısal bölgelerde ve kıyıya yakın sığ sularda yaşayan bu balık türleri, minnow (mankurt), pilker veya sert plastik yemlere ek olarak, maket ve jig yemleri ile de yakalanabilir. Tercih ettiğiniz bu yemlerle istavrit balığını kolaylıkla yakalayabilirsiniz.
Tavuk eti renk ve yapı olarak karidese çok benzediği için karidese gelen balıkların birçoğu tavuk eti ile de yakalanabilir. Çipura, karagöz, mercan, izmarit, kaya balığı, orfoz, trakonya, gümüş balığı gibi dip balıklarının çoğu tavuk etine gelir.
Seçeceğiniz renk, avlandığınız meranın yemlik balığına ne kadar benzer ise o kadar çok şansınız artar. İkinci olarak tavsiye ettiğim silikon yemler Savagear Sandeel 12.5cm 23 gr silikon yemlerdir. Gece Avları için Savagear 'ın glow(19) ve Lemon Back (32) renklerini tavsiye ederim.
LEVREK ÇAPARİSİ
Beden sarı veya yeşil renkte misinadan olup 0.60 numaradır. Köstek uzunlukları 35cm olup iğneye bağlanan uçlarına sarma düğüm (çift düğüm) yapılır. İğneler 8 numaradır.
Levrek sürüleri genellikle sığ, akarsu ağızlarında, kayalık alanlarda ve kuytu yerlerde gezinirler. Özellikle kış aylarında yere çok yakın durup hareketsiz bir şekilde kalabilirler. Marmara ve Karadeniz'de 15 kiloya kadar levrek balıklarını bulmak mümkündür.
Teke ile yapacağımız levrek avcılığında iskele gibi yüksek bir zeminde isek farkılı metod,kıyı sularına sıfır seviyede av yapacak isek farklı medot uygulamakta fayda vardır.Her iki avlanma şeklinde de unutulmamalıdır ki levrek avcılığının en verimli zaman dilimi gece yapacağımız avlanmadır.
Tek iğne ile levrek avcılığında sardalye dilimlenerek tek lokma halinde kullanılmalıdır.İğneye montajında sardalye kılçığının iğne arasında kalmasına dikkat etmeliyiz.Aksi takdirde fırlatma esnasında yemimiz iğneden düşebilir.
Genel olarak kayalık, gel-git olayının sık yaşandığı ve bu yüzden yosunlu ayak basacak yeri kaygan bir bölge. Bu tür bölgelerde en az 330cm ideal olarak 350-360cm lik Olta kamışları önerilmektedir.
LRF ile Spin arasındaki temel fark ekipmanların ve avlanma tarzının farklı oluşudur. Spin balık avında ağır ekipmanlar kullanılır. LRF balık avında ise hafif olta ekipmanları tercih edilir.
Küçükten büyüğe doğru 1000, 2000, 3000, 4000, 5000, 6000, 8000'lik olta makinesi çeşitli kafa boyutlarını ifade eder. Yanındaki sıfırlar atılarak 20'lik, 40'lık gibi isimlerle de kısaltılır. 1000-3000 arası hafif, 4000-5000 orta, 6000-10000 arası modeller iri balıklar için uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri