Sanat, insanlar arasındaki farklı- lıkları, çatışmaları ve baskıları bir tarafa bıraktırır ve onların birlikte yaşa- yabilme becerilerini denemelerini sağlar”[4]. Bu da bireyin toplumsallaşma sürecinde olumlu etkiler yaratmaktadır.
Sanat toplumdaki değişimin habercisi olmak kadar statükoyu sorgulayan önemli fikirlerin ortaya çıkmasına ve yaygınlaşmasına da vesile olmuştur. Fikirleri değiştirerek veya dönüştürerek, değerleri hatırlatarak ve deneyimleri mekân ve zaman kapsamında tercüme ederek toplumu etkiler.
Yaratıcı güç ve potansiyelleri eğitmek, estetik düşünce ve bilinci örgütlemek için çalışır. Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevincini tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir.
Sanat, toplumsal hareketleri etkilediği kadar toplumsal hareketler de sanatı etkiler. Bu karşılıklı simbiotik yapı hem dönüşen toplumsal hareketler hem de dönüşen sanatın kendi sesini, kimliğini bulması için önemli bir fırsat haline gelmiştir. Özellikle popüler sanat dallarının topluluklara etkisi çok daha fazladır.
Sanat, insanların zihinsel, duygusal ve estetik deneyimlerini geliştirmelerine ve toplumsal farkındalığı artırmalarına yardımcı olur. Sanat, insanların kendilerini ifade etmelerine ve hayal güçlerini kullanmalarına olanak sağlayarak, yaratıcılığı ve yenilikçiliği teşvik eder.
İlgili 24 soru bulundu
Sanat insanların duygu ve düşüncelerini yansıtmasını sağlar. Bir toplumda en önemli şey iletişimdir. Bilim ne kadar gelişmiş olursa olsun insanların birbirini anlamadığı bir toplum çöptür. Bilim evrende olmayan bir şeyi bulmuş değildir; fakat sanat görülmeyeni ve bilinmeyeni de duygularıyla keşfedebilir.
Sanat hayata hayal gücü katar, ve hayal gücüne hayat katar. Sonuç olarak, çocukların sosyal, duygusal, entelektüel ve kişisel gelişimleri için sanat aktivitelerine dahil edilmesi olmazsa olmazdır. Sanat aktiviteleri çocukların gözlemsel becerilerini de geliştirir.
Sanatın en önemli amacı, toplumların, kültürlerin ve çeşitli dönemlerin aktarımıdır. Yani ilk sanat eserleri olarak kabul edilen mağara duvarlarına çizilen resimler, insanların yaşadıkları dönemleriyle ilgili bilgiler verir.
Kısaca anlatmam gerekirse eğer kişi yapılan sanatın/ eserin bir topluma hizmet/mal olduğu görüşünü savunuyorsa ve sanatını toplumun anlayacağı şekilde icraa ediyorsa ona göre sanat toplum için diyebiliriz..
Sadece ismine bakarak, “Toplum için Sanat” veya, “Sanat toplum içindir” gibi “sloganların” neyi savunduğunu anlaşılabilir: Bu anlayışa göre, sanat eserleri, topluma faydalı olacak şekilde üretilmeli, toplumsal konular eserlerin merkezine yerleştirilmelidir.
Sanat birçok açıdan insanın hayatına dokunuyor. Dünyayı anlamlandırmaya ve ona anlam kazandırmaya yardımcı oluyor. Çocuklar başta olmak üzere her yaştan birey için kendini ifade etme yeteneğini ve yaratıcılığı geliştiriyor. Sanatın insan hayatındaki önemi şüphesiz bunlarla sınırlı değil.
Sanat yaşamı güzelleştirir, insana ve çevresine değer katar. Kişilere ve toplumlara bambaşka bir bakış açısı sağlar. Bu nedenledir ki Ata'mız “Sanatı olmayan bir ulusun can damarlarından biri kopmuş demektir” demiştir. Anadolu insanı da bin yıldır sanatla iç içe yaşamıştır.
Sanat, halkın duyu ve duygularına dokunmaya yönelik gerçekleştirilen insan çalışmalarının tümünü bir araya getiriyor. Resim gibi heykel, video, çizim, fotoğraf, dans, edebiyat, müzik da birer sanattır. Sanat, hayatımızın her alanında yer alan bir akımdır. Tarih boyunca da sanat ve sanat dalları çok dikkat çekiyor.
Özet: Toplumsal ve kültürel bir üretim olarak sanat, sosyolojik bilgi için bir kaynak niteliği taşır. Çünkü sanat, üretildiği toplumun yapısıyla direkt bir ilişki içindedir. Bütün toplumsal kurumların birbirlerinden etkilenmesi gibi, sanat da diğer tüm toplumsal kurumlardan etkilenerek var olur.
Saygı, sevgi, dürüstlük, empati, hakkaniyet, dostluk, arkadaşlık, güvenilirlik, ahlâk, gelenekler, görenekler gibi değerler bir toplumu millet yapan temel toplumsal değerlerdir. Dolayısıyla toplum ve toplumsal yaşam için gerekli olan bu değerlerin devamlılığı oldukça önemlidir.
Detaylı bir tanım yapacak olursak, sanat; insanın duygu ve düşüncelerini, hayallerini, yaşantısını somut ya da soyut malzemelerle yaratıcılık kullanılarak insanı etkileyecek şekilde anlatılmasıdır. Kısaca sanat, yaratıcılığın ve hayal gücünün dışa vurulmasıdır.
Natüralistler, “Sanat toplum içindir.” anlayışını benimsemiştir. İnsan davranışlarının temelinde soya çekim, içgüdü vardır, anlayışını savunmuşlardır.
Not: Türk edebiyatı sanatçıları Klasisizm akımının tüm özelliklerini göstermez. Örneğin Şinasi, Ahmet Vefik Paşa ve Direktör Ali Bey, "Sanat, sanat içindir" anlayışını benimsemek yerine "Sanat toplum içindir" anlayışını benimsemişlerdir. Bir diğer önemli husus ise bu akımın daha çok tiyatro akımı olmasıdır.
Sanatla ilgilenmek, hafızayı güçlendirebildiği gibi problem çözme becerilerini geliştirebilir ve yaratıcılığı artırabilir. Sanat aynı zamanda, düşünme ve planlama becerilerini de geliştirir. Sanatın psikolojik etkileri, insanların davranışları üzerinde de etkili olabilir.
Sanat sosyolojisi, sanatın toplum ile olan ilişkisi ile toplumun sanata olan ilişkisini bir arada incelemeye çalışır. Çünkü sanat, üretimi bireysel gibi görünen ancak toplumsal düzeyde açıklanabilecek bir olgudur.
Sanat, hissettirdiği ve açığa çıkardığı duygularla birlikte bize kendimizi ifade etme şansı tanır ve bunu konuşmadan da yapabilmemize olanak sağlar. Bununla beraber sanat, kişisel bakım ve psikolojik iyi oluş için çok faydalı bir araçtır.
Kültür ve sanatın sahip çıkmak önemlidir çünkü insanların geçmişteki kökenlerine, değerlerine ve inançlarına bağlı kalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda gelecek nesillere de aktarılmasını sağlar ve insanlar arasındaki iletişimi ve anlaşmayı kolaylaştırır.
Sanat tarihi, insanların kültür ve tarih arasındaki bağlantılarının nasıl oluştuğunu ve geliştiğini anlamamıza yardımcı olan önemli bir disiplin olarak kabul edilir. Sanat tarihi, insanların ne tür sanat eserleri ürettiğini, nasıl ürettiğini ve bunların topluma nasıl etkilediğini anlamamıza yardımcı olur.
Sanat eğitimi, toplumsallaşma sürecindeki birey için, içinde yaşadığı dünyayı kavrama- da, karşılaştığı problemlere karşı çözüm yolları bulmada, gördüğü, hissettiği şeylere kar- şı tepkilerde bulunmada önemli bir rol üstlenir ve sanat eğitimi bir bütünlük içerisinde düşünüldüğünde birey ve toplum için can damarı ...
Sanat sanat için görüşünü benimseyen sanatçılar, sanatın amacının kendi yaratıcılıklarını ve yeteneklerini sergilemek olduğuna inanırlar. Sanat toplum için görüşünü benimseyen sanatçılar, toplumun ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamak için sanat yaparlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri