Yapılmış olan başvurular, öncelikle İlçe Polis Müdürlüğünün Muhaceret Amirliği tarafından değerlendirilerek, ikamet izni verilmesinin uygun olup olmadığına ilişkin gerekçeli görüşü de içerecek şekilde, Muhaceret Dairesine en geç on gün içerisinde ulaştırılır.
Kuzey Kıbrıs'ta Oturum İzni Türleri
Kısa dönem ikamet izni her seferinde en fazla bir yıl süreyle verilmektedir. Aile ikamet izni en fazla iki yıl; öğrenci ikamet izni her defasında ve eğitim süresine göre iki yıl; 60 yaş üstü yabancılar için oturum izni ise her seferinde en fazla üç yıl süreyle verilmektedir.
KKTC'de Oturum İzni Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır? KKTC'de oturma izni almak isteyen yatırımcılar için vizeyle giriş sonrasında en geç 30 gün içinde bulunulan bölgedeki İlçe Polis Müdürlüğü Muhaceret Amirliği'ne başvurulmalıdır. Başvuruların yapılması sonrasında en geç 10 gün içerisinde değerlendirmesi yapılmaktadır.
Türkiye'de Oturma İzni Almak Ne Kadar Sürer? Türkiye'de oturma izni alma işlemi için yapılan başvurular, en geç 90 gün içerisinde sonuçlandırılır. Başvurunun olumlu değerlendirilmesi halinde en geç 90 sonra oturma izni almak mümkündür.
İkamet İzninin Sonuçlandırılması
Anılan Kanunun 21 inci maddesine göre ikamet izni başvuruları en geç doksan gün içinde sonuçlandırılmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
-İkamet izni türlerinden kişiye uygun olmayan türe başvuru yapılmış olabilir. -Talep sahibi hakkında verilmiş sınır dışı etme kararı bulunabilir. -Başvurulan ikamet izni çeşidi için gerekli şartları taşımıyor olabilir. -Talep sahibi kalmak için yeterli ve düzenli imkana sahip olmayabilir.
Yabancılar Türkiye'de vize veya vize muafiyeti sonunda 6 aya kadar kısa süreli ikamet izni alabilmektedirler. Bu süreden daha fazla süreyle kalmak isteyen yabancıların yurt dışındaki temsilciliklerimizden amacına uygun uzun süreli vize almaları gerekmektedir.
Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 2.160 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir. Ayrıca Türkiye'de ilk defa ikamet alacaksanız tek giriş vize harcı da ödemeniz zorunludur.
Kısa dönem ikamet izni ilk başvuruda sabıka kağıdı gerekli değildir, uzatma başvurularında sabıka kağıdı zorunludur. Bazı durumlarda GÖÇ idaresi hayatınızı devam ettirecek paranızın olup olmadığını anlamak için minimum 6000 dolar bulunan bir Türk banka hesabı isteyebilir.
Oturma izni, ülkemizde vize veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan (90) günden fazla Türkiye'de kalacak olan her yabancı uyruklu kişi için, yabancının bulunduğu yerdeki İl Göç İdaresi'nden alınması gereken, yabancının Türkiye'de kalabileceği süreyi belirleyen hukuki belgedir.
Kuzey Kıbrıs'ta Daimi Oturma İzni Başvurusu
Yıl boyunca Kuzey Kıbrıs'ta sürekli bulunmuş olmak (ülke dışında 40 günden fazla kalmamak şartıyla) Altmış yaşından büyük olanlara 3 yıllık daimi oturma izni yeterli olacak, altmış yaşından büyüklerde 6 yıllık daimi oturma izni gerekli olacaktır.
Kıbrıs'a yerleşmek ve yaşamak için ne gerekli? Kıbrıs'a yerleşmek için özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları daha kolay şartlara sahiptir. Sadece herhangi bir şirkette çalışma izni ile veya taşınmaz mal yani ev alarak oturma izni ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yerleşebilirsiniz.
İnsani ikamet izni, yalnızca ilgili mevzuat hükümlerinde sayılan kişilere verilen istisnai ikamet izni türüdür. Bu ikamet izni, şartları taşıyan yabancılara, yetkili makamlar tarafından verilmektedir.
TC vatandaşları KKTC'ye girerken 90 gün boyunca vizesiz seyahat etme hakkına sahiptir. KKTC'den Kıbrıs Rum Kesimine girmek içinse Güney Kıbrıs Rum Kesimi Vizesi almak zorunludur. Güney Kıbrıs Rum Kesimi vizesi başvuruları ise Yunanistan Konsolosluğu'ndan yapılır.
KKTC'ye nüfus cüzdanı ile giriş yapan bir Türk vatandaşı 30 günlük turist vizesine sahiptir. Ancak bu süreyi uzatmak isteyen T.C. vatandaşları ülkeye girişte verilen 30 günlük vize süresi bitmeden İçişleri Bakanlığı Muhaceret Dairesine başvurmalıdır.
İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği üyesi devletlerin vatandaşlarının da Kuzey Kıbrıs'ta yabancı statüsünde yer aldıklarını belirtmemiz gerekir. Bununla birlikte Kıbrıs'ta yabancılar için ev alma şartları çok sert değildir. KKTC'de yabancı ülke vatandaşları ev veya arsa satın alabilmektedirler.
İkamet izni almak istiyorsanız da tapuda gösterilen değer en az 75 bin dolar olması gerekmektedir, evi 2 milyona alıp tapuda 500 bin tl gösterilmesi durumunda hem yasalara aykırı hareket etmiş olursunuz hem de ikametinizi alamazsınız bu konuda özellikle dikkat etmelisiniz.
Taşınmaz mülkle izin sağlanabilir. Gayrimenkul yoluyla oturum izni edinmek için daire, villa, dubleks veya tripleks ev almak gerekir. Büyük kentlerde alınan taşınmazların değeri en az 75.000 Dolar olmalıdır. Küçük şehirlerde, en az 50.000 Dolar konut yatırımı aranır.
Türkiye'de süresiz oturum izni almak isteyen yabancıların kesintisiz olarak en az sekiz yıl oturma izni ile ülkede kalmış olması gerekmektedir. Ayrıca süresiz oturma izni almak isteyen yabancının son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olması, düzenli ve yeterli bir gelire sahip olması gerekmektedir.
Türkiye'ye 28 Mayıs 2012 tarihinden önce giren kaçak yabancılara il veya İlçe Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Büro Amirlikleri tarafından altı ay süreli ikamet izni verilecektir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, 3 Mart 2023 tarihi itibari ile Öğrenci Muhaceret İzni ücretini yıllık 2 bin 170 TL olarak güncelledi.
İkamet izni süresini uzatma başvurusu yapmayan yabancılar, İkamet izni süre bitiş tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde Türkiye'den çıkış yapmakla yükümlüdür. 10 günlük sürenin geçmesi halinde kalınan süreler kaçak süre kabul edilir. Kaçak kalış süresine göre para cezası uygulanır. Giriş yasağı konabilir.
İkamet iznine sahip olmak yasal çalışabilmek için yeterli midir? Hayır. Türkiye'nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe, yabancıların Türkiye'de bağımlı veya bağımsız çalışmaya başlamadan önce çalışma izni almaları zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri