Hayır. Makatta çatlak hastalığı (anal fissür) ile kanser arasında ilişki yoktur.
Anal fissür olarak da adlandırılan makat çatlağı, özellikle bağırsakların çalışması sırasında şiddetli ağrı, sancı veya kanamaya neden olabilir. Son derece rahatsız edici olabilen makat çatlağı, yırtılma ve çatlağın derinliğine bağlı olarak şiddetli seyreden bazı belirtiler gösterse de herhangi bir hayati risk taşımaz.
Makat bölgesi vücuttaki yoğun kan akışının olduğu en hassas bölgelerden biridir. Bu sebeple gelişen küçük makat çatlakları bazı durumlarda kendiliğinden iyileşebilmekte ancak iyileşmeyen makat çatlakları kronik hale gelerek başka anorektal hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.
Sert dışkılama, aşırı ıkınma gibi nedenlerle anüsün iç yüzeyinde deride çatlama olur. Makat bölgesinde gelişen bu yara şiddetli ağrıya neden olur ve kasların aşırı kasılmasına bağlı spazma yol açar. Yüksek basınç yara bölgesini besleyen kan akımı azaltır ve iyileşme gerçekleşmez.
Başta hafif görünümlü olan çatlaklar tedavisi yapılmadığı ya da geç kalındığı takdirde ilerleyerek kronik hale gelebilmektedir. Makat çatlağı şikâyeti yaşayan kişiler makat bölgesinde dışkılama esnasında zonklayıcı tarzda bir ağrı hisseder ve dışkılamada güçlük çekmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Genel olarak yüzeysel ve az ağrılı olarak başlayan makatta yırtık, zaman içerisinde tedavi edilmezse büyür ve verdiği rahatsızlık da katlanmaya devam eder. İlerlemesi durumunda makatın içerisinde bulunan iç kas dilimine kadar ulaşabilir ve ağrıyı derinleştirebilir.
Makat çatlağı ameliyatında sonraki geç dönemde yara yerinde apse ve fistül gelişebilir. Bunlar çok nadir bir komplikasyonlardır. Hastalar genelde aynı gece taburcu edilir. Ameliyattan 2- 3 gün sonra işe ve normal hayata dönülebilir.
Akut şekilde olan çatlakların tedavisi ilaç ve kremler ile sağlanabilmektedir. Kronikleşmiş olan çatlaklar ise cerrahi müdahale gerektirir. Ayrıca son zamanlarda kullanılmaya başlanan lazerle anal fissür tedavisi ile uygun tedavi ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Küçük çaplı makat çatlakları kronik makat çatlağı hastalığına dönüşmeden tedavi yolları aranmalıdır. Anal fissür, makat bölgesinde meydana gelen ve kişilere ciddi sorunlar yaratan bir rahatsızlıktır.
Kabızlık tedavi edilirse makat çatlaklarının çoğu 3-4 haftada kendiliğinden düzelir. Altı haftayı geçtiği halde çatlak düzelmiyorsa bu durumda süreğen – kronik anal fissür kabul edilir ve genellikle ameliyat gerektirir.
Makat çatlağı yani anal fissür hastalığı akut ve kronik olmak üzere iki farklı şekilde görülür. Anal fissür probleminin ortaya çıktığı ilk 15-20 günlük süreç akut dönemdir. Bu süre içerisinde makat çatlağının oluşumuna yol açan sebepler giderilirse ve önlem alınırsa tedavi olmadan kendi kendine iyileşebilir.
Bitkisel tedavi ile geçebileceği kanısına inanarak umut bağlamaktadırlar. Aksine makat çatlağı tedavisi bitkisel yollarla değil ancak cerrahi yöntemler ile geçebilmektedir.
Makat apsesi kendi kendine patlarsa apse halini alan yerdeki iltihaplar akıntı yapar ve kişide meydana gelen ağrılar bir nebze olsa dahi hafifler ancak akıntı kötü kokulu ve ateş ile birlikte seyrederse bu durum ciddi sorunlara sebep olabilir.
Hemoroid ve anal fissürün oluşturduğu çatlaklar hemen hemen aynı bölgede meydana geldiği için zaman zaman karıştırılabilmektedir. Hemoroid cinsine göre değişse de makattan dışarı doğru sarkan şişmiş damarlardan oluşurken, çatlak anal kanal boyunca uzayan yırtık şeklinde kendisini gösterir.
Makat Çatlağı Nasıl Anlaşılır
Ağrı bazan kalçalardan bacaklara doğru vurur. İkinci sık görülen şikayet kaşıntıdır ve günün her saatinde görülebilir.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Makat çatlağı tedavisi yapılmamış olan yırtık, bir sonraki dışkılama eyleminde tekrarlar. Fissür tekrarlanması, daha şiddetli ağrılara neden olacağından makat kaslarında spazma neden olur.
Sık olmasa da rektal kanama görülebilir. Akut anal fissür kısa süreli yüzeyel lezyonlardır. Kabızlık ve ishal atakları esnasında herkeste görülebilir. Çok derine inmedikleri için 4-6 hafta içinde iyileşirler.
Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.
Genellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde görülme sıklığı daha yüksektir. Makat kanseri oluşum riskini arttıran bir diğer unsur ise cinsel partner sayısının fazla olmasıdır. Bu durumun temelinde makat kanseri ve HPV virüsü arasında yakından bir ilişki bulunması yer alabilir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Hastanemizde 1500 TL'den başlayan fiyatlarla makat çatlağı tedavisi yapılmaktadır.
Ameliyat için iğneyle bölgesel uyuşturma (lokal) veya belden iğneyle belden aşağısını uyuşturma (spinal anestezi) uygundur. Genel anesteziye gerek yoktur.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri