Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde çalıştığı her bir yıl süresi için, brüt ücretin 30 günlük tutarıdır. 30 günlük ücret; normal ücret ve çalışanın aldığı diğer menfaatlerden oluşur. Kaç yıl çalışmış ise en son aldığı brüt ücret ile çalıştığı yıl çarpılır.
Kıdem tazminatı, işyerinde hizmet süresi en az bir yıl olan ve kendi isteği dışında işten çıkarılan işçiye ödenen bir tazminat türüdür. Kıdem tazminatının miktarı, işçinin brüt ücreti, kıdemi ve sigortalı olduğu süre dikkate alınarak hesaplanır.
Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, işçinin brüt ücretidir. O halde, kıdem tazminatı, işçinin fiilen eline geçen ücreti üzerinden değil, sigorta primi, vergi sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın belirlenen brüt ücret göz önünde tutularak hesaplanır.
Kıdem tazminatı almaya hak kazanarak işten ayrılan işçinin son aldığı aylık giydirilmiş brüt ücret kıdem tazminatı tavan tutarının üstünde ise kıdem tazminatı tavan tutarı, altında ise giydirilmiş aylık brüt ücreti esas alınır.
Basitçe ifade etmek gerekirse, örneğin aynı işyerinde 5 yıl çalışmış olan bir işçinin son brüt aylık ücreti 18.000.-TL ise, bu durumda işçi 90.000.-TL (5x30x600 = 90.000) kıdem tazminatı almalıdır. Özellikle vurgulamak gerekir ki, kıdem tazminatının hesaplanmasında işçinin “giydirilmiş brüt ücreti” esas alınır.
İlgili 18 soru bulundu
3 YIL ÇALIŞAN NE KADAR KIDEM TAZMİNATI ALIR? 2023 Brüt Asgari Ücret: 10.008 TL'dir. 3 yıllık asgari ücretli bir çalışanın kıdem tazminatı 45,560.90 TL'dir.
5 yıl çalışma süresine sahip olduğu için kıdem tazminatı oranı brüt maaşın 30 günlük tutarı kadar olacaktır. 30 günlük tutar, brüt maaşın 1/30'u ile hesaplanır. Bu nedenle, 5.000 TL / 30 = 166,67 TL/gün şeklinde hesaplanabilir.
Buna göre 2023 yılı Ocak Haziran dönemindeki 19 bin 982 lira 83 kuruşluk kıdem tazminatı Temmuz-Aralık döneminde 23 bin 489 lira 82 kuruşa yükselecek. Bu rakam brüt ücreti 20 bin TL'nin üzerinde olup bu yılın temmuz ayında kıdem tazminatını almaya hak kazanan çalışanları etkileyecek.
Kıdem tazminatı hesabına esas alınan ücrete giydirilmiş brüt ücret denilmektedir. Kıdem tazminatı hesabına esas ücret işçinin son giydirilmiş brüt ücretidir. Giydirilmiş brüt ücret; çalışana yapılan ve süreklilik arz eden tüm hak ve ödemelerin brüt ücrete eklenmesi suretiyle bulunan ücreti ifade etmektedir.
Kıdem tazminatının brütten hesaplanma nedeni işçinin herhangi bir hak kaybı yaşanmasının önüne geçilmesidir. Çalışan kişilerin hakkettikleri maaş brüt maaştır. Fakat bazı kesintilerin yaşanması sonucunda işçilerin eline brüt maaşın hepsi geçmez.
Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, işçinin brüt ücretidir. O halde, kıdem tazminatı, işçinin fiilen eline geçen ücreti üzerinden değil, sigorta primi, vergi sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın belirlenen brüt ücret göz önünde tutularak hesaplanır.
5510 sayılı yasanın 80/1-a,b hükümlerine göre, “Hak edilen ücretler ile prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan o ay için yapılan ödemelerin brüt toplamı esas alınır.
Kanun teklifi uyarınca, kıdem tazminatı tavanının belirlenmesinde sadece memur maaş katsayısındaki artış dikkate alınacak. Memur maaş katsayısı da yüzde 17,55 oranında arttı. Böylece, ocak – haziran döneminde 19 bin 982 lira olarak uygulanan kıdem tazminatı tavanı 23 bin 489 liraya yükselecek.
Başlangıçta herhangi bir kesinti yapılmaksızın kararlaştırılan ödeme brüt maaş olarak bilinir ve vergi ya da kesintilerin düşülmesinden sonra kalan tutar ise net maaş olarak bilinir. En önemli fark barizdir ki, brüt maaş her zaman net maaştan daha yüksektir.
Bir maaşı brüt ve net olarak hesaplamak için bu oranları bilmek, doğru bir hesaplama yapmak gerekir. Bunun yanında kesin ve tam sonucu verme garantisi olmamakla birlikte, brüt maaşın yaklaşık %71'i net maaşa tekabül etmektedir.
01.01.2023 tarihinden itibaren, Gelir Vergisinden istisna edilecek kıdem tazminatı tutarı 17.904,62 TL'dir. Brüt ücret üzerinden hesaplanması gereken kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesintisi (binde 7,59 oranında) yapılması gerekmektedir.
Brüt maaş, kısaca çalışanın aylık kazancından kesintiler yapılmadan önceki maaşıdır. En basit haliyle brüt maaş hesaplaması Brüt Maaş = Net Maaş + SGK primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi kullanılarak yapılır.
Genel bir anlatımla diyebiliriz ki, kıdem ve ihbar tazminatı hesaplarında asıl ücrete eklenen sosyal yardımlar, taz¬minat hesaplarında da gözetilecek ücret unsurlarındandır.
Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 07.07.2023 tarihinde yayınlanan Mali ve Sosyal Haklar Genelgesi'ne göre, 01.07.2023 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının tavan tutarı 23.489,83 TL'ye yükseldi.
Böylece asgari ücretli bir çalışan 2023 yılında işten çıkarılması halinde çalıştığı her yıl için 10 bin 8 lira kıdem tazminatını hak edecek. Bu rakamdan sadece damga vergisi düşülecek. Asgari ücret dışında ücret alanların kıdem tazminat tavanları ise 15 bin 371 lira 40 kuruş olarak devam ediyor.
Mevcut asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 13 bin 414 lira oldu. Örnek vermek gerekirse 10 yıldır asgari ücretli olarak aynı işyerinde çalışan kişinin alacağı kıdem tazminatı 134 bin 140 lira oldu.
Kıdem tazminatı hesap edilirken işçinin en son giydirilmiş brüt ücreti dikkate alınmaktadır. Giydirilmiş brüt ücret işçinin son brüt maaşı ile birlikte tüm yan haklarının da dahil edilerek hesap edilen ücrettir. Örneğin yol ve yemek ücreti ödeniyorsa bunların da giydirilmiş brüt ücrete dahil edilmesi gerekir.
Brüt maaş hesaplama şu formülle yapılır:
Net Maaş + SGK primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi toplanır ve çıkan sonuç brüt maaşı verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri