Kıdem tazminatını işveren veriyor. Devlet tarafından işverenlere gelen kredi garanti fonu üzerinden kıdem tazminatı işverenlerle yapılacak sözleşmede bu paralar ödenecek." SÜREÇ NASIL OLACAK? "Kıdem tazminatı işveren sorumluluğundadır.
Kıdem tazminatını işveren veriyor. Kıdem tazminatı devlet güvencesinde. Devlet tarafından işverenlere gelen KGF üzerinden işverenlerle yapılacak sözleşmede bu paralar ödenecek. Kıdem tazminatı işveren sorumluluğundadır.
4857 sayılı İş Kanununun 17. maddesine istinaden işverenin iş sözleşmesini feshetmesi halinde işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır. İşveren gerek bildirim sürelerine uyarak gerekse peşin ödemede bulunarak hizmet akdini feshettiği takdirde işçiye kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür.
Bir iş yerinde belirlenen şartlar altında çalışan kişi, iş akdine son verilmesi durumunda kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Tazminat, her geçen tam yıl için çalışana ödenir ve ödenmesi kanuni olarak zorunludur. Aksi takdirde çalışan, kıdem tazminatının tahsil edilmesi için yasal yollara başvurabilir.
İşçi Çalışırken Ödenen Kıdem Tazminatı
İşçi çalışmasına devam ederken işveren kıdem tazminatı ödemesi yapabilir. Bu noktada yasada bir engel yoktur lakin işçinin çalışmasının devam ediyor olması bu ödemelerin avans ödemesi olarak sayılmasına neden olmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Kıdem tazminatı ve işçilik alacaklarına dayalı olarak işverene dava açmak için yetkili iş mahkemesine dava dilekçesi ile başvurmak ve harçlar ile gider avansını yatırmak gerekir. İş Mahkemelerinde görülen davaların çoğunun dava şartı arabuluculuğa tabi olduğundan dava açmadan önce arabulucuya başvurmak gerekir.
Kural olarak kıdem tazminatının iş akdinin feshinde ödenmesi gerekir. Ancak, işçinin de onay vermesi halinde taksitler halinde ödeme yapılabilir. Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi halinde mevduata uygulanan en yüksek faiz istenebilir.
14 üncü maddeye göre sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını dolduran kişilerin kendi istekleri ile işten ayrılarak kıdem tazminatı almaları için bu şartları yerine getirdiklerini Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yaparak ''kıdem tazminatına esas yazı'' alarak belgelemeleri gerekmektedir.
Yapılan değişiklik uyarınca, kıdem tazminatı ile ikale sözleşmesi kapsamındaki tazminatlar vergileme bakımından birlikte değerlendirilecek. İki tazminatın toplamının kıdem tazminatı tavanına kadar olan kısmı vergiden muaf olacak. Tavanı aşan kısmından ise gelir vergisi alınacak.
İşyerindeki kıdem süresi 1 yıldan az olup ölen işçinin sağ kalan eşi ve ergin olmayan çocukları bunlar yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere 1 aylık ücret tutarında ölüm tazminatı ödenir. Sağ kalan eş, resmi evlilik bağıyla evli olan eşi kapsamakta olup, resmi evlilik bağı olmayan ya da boşanmış eşi kapsamamaktadır.
Kıdem tazminatının hiç ödenmemesi, eksik ya da geç ödenmesi halinde işçinin gecikilen süre için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı üzerinden faiz talep etme hakkı vardır. Kıdem tazminatı ücret niteliğinde olmadığından tamamının haczi veya 3. Kişilere temliki mümkündür.
İşveren, işçinin iş sözleşmesini feshetmesi veya işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. Ancak, iş sözleşmesinin haklı sebeplerle feshedilmesi durumunda işveren kıdem tazminatı ödemek zorunda değildir.
Genel kurala göre istifa eden (İş sözleşmesini İş Kanunu'na uygun biçimde süreli fesih yoluyla fesheden) işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi mümkün değildir. Bir başka deyişle hiçbir gerekçe belirtmeden istifa eden işçi kıdem tazminatı alamaz.
Kıdem tazminatı, şartları karşılayan her işçiye işveren tarafından ödenir. Ancak ihbar tazminatı, iş akdinin fesih durumuna ve ihbarda bulunmama sürecine göre işçi veya işverenin ödemesi gereken bir tazminattır. Kıdem ve ihbar tazminatları, birbirinden bağımsızdır.
Kıdem tazminatı almak için SSK'lı işçi olmak gerekir. İşyerinden tazminat almak için, işçinin en az 1 yıl süreyle, kesintiye uğramadan, işyerinde çalışıyor olması gerekir. İşyerinden tazminat almak için, iş sözleşme süresinin belirsiz olması gerekir. Belirli bir iş süresiyle sözleşme yapılmışsa, tazminat alınamaz.
Ödemediği ve ödemeyeceğini belirttiği durumda noterden ihtarname çekilmelidir. Bu ihtarnamede belirtilen süre içerisinde işverenin ödeme yapmaması durumunda ise dava açılması mümkün olabilmektedir. Bir avukat yardımı ile kolayca dava açılarak tazminat alınabilmektedir.
İş akdinin fesih sözleşmesi ile sona erdirilmesi veya mahkeme kararı dolayısıyla işverenler tarafından çalışanlara ödenecek kıdem ve ihbar tazminatı giderlerinin, ödemenin yapıldığı dönemde ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşam tarzından kaynaklı olarak hastalanması veya engelli duruma gelmesi halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın 3 iş günü art arda sürmesi veya bir ayda 5 iş günü devamsızlık yapması halinde işveren iş akdini feshederse işçi kıdem tazminatı alamaz.
İşyerlerinde para veya kıymetli evrak veyahut da eşya muhafazası ile görevli bulunanlara işverenler tarafından ödenen kasa tazminatları, muhtemel açıkları kapatmak maksadıyla verildiğinden, bunların ücret niteliğinde sayılmaması, dolayısıyla sigorta priminden istisna edilmesi gerekmektedir.
15 YIL ÇALIŞAN NE KADAR KIDEM TAZMİNATI ALIR? 2023 Brüt Asgari Ücret: 10.008 TL'dir. 15 yıllık asgari ücretli bir çalışanın kıdem tazminatı 164,745.37 TL'dir.
08.09.1999 tarihinden önce işe başlayanların, 15 yıl 3600 prim gün şartını yerine getirmiş olmaları kıdem tazminatına hak kazanabilmeleri için şart olarak öngörülmüş iken; 08.09.1999 tarihinden sonra işe başlayanlar için bu şart 25 yıl sigortalılık ve 4500 gün prime çıkarılmıştır.
Yasal durum şöyle; Toplam 3600 gün prim ödenmiş olmak kaydı ile fiili hizmet süresi 15 yıl olanlar emeklilik gerekçesi ile işten ayrılma ve kıdem tazminatı alabilme hakkına sahiptir.
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezi 'ALO 170'e, ve www.alo170.gov.tr web sitesine geçen yıl toplam 20 milyondan fazla ihbar/şikayet geldi. Çalışanlar İŞVERENlerini yoğun olarak şikayet ederek ihbar etmekteler.
Yasa gereği kıdem tazminatının tek seferde ödenmesi gerekmektedir. Çalışan istemediği müddetçe işveren tek taraflı iradesi ile taksitlendirme yapamaz.
Yasalarda böyle bir sürenin belirtilmemiş olması nedeni ile kıdem tazminatının ödenmesi gereken tarihin hemen olduğu anlaşılmaktadır. İşçinin işten çıkması veya çıkartılması tarihinde kendisine yapılacak tüm haklarının ödenmesi gibi kıdem tazminatı da ödenmelidir. Bu ödeme peşin bir şekilde iş çıkışı ile yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri