Yıldız, burada yaptığı konuşmada, katılımcılara Ahmed Yesevi'nin ilim, ibadet ve yaşantısından örnekler verdi. Yıldız, Yesevi'nin yaydığı ışığın bugünleri de aydınlattığını belirterek, "Ahmed Yesevi, Peygamber Efendimizin Mekke'den yaymış olduğu İslam ışığına bir ayna tuttu ve Anadolu'ya yansıttı.
1160 yılında Endâkî'nin ölümü üzerine de Ahmed-i Yesevî irşad postuna oturur. Bir süre sonra da vaktiyle mürşidi Hâce Yûsuf el-Hemedânî'nin vermiş olduğu talimat üzerine irşat makamını Abdulhâlık Gucdevanî'ye devrederek Türkistan'da İslâmiyeti yaymak maksadıyla Yesi'ye geri döner.
Yeseviyye silsilesi bilhassa Seyyid Ata ile Sadr Ata'dan gelmektedir. Mürşidi Şeyh Yûsuf el-Hemedânî gibi Ahmed Yesevî de Hanefî bir âlimdir.
Yesevîlik, adını Nakşibend'îyye tarikâtı şeyhi Hâce Yûsuf el-Hemedânî'nin müritlerinden Hoca Ahmed Yesevî'den alan, İslâm'da kadın-erkek denkliğini yaşatan, Anadolu Alevîliği üzerinde bir hayli tesirleri olan, Bektâşî Tarikâtı'nın da beslendiği tasavvufî yol ve Türk tarikatı.
Yesevî tarikatının Türkistan'dan taşarak Horasan, İran, Azerbaycan ve Anadolu bölgelerine yayılması veya buralarda kurulan yeni tarikatlara kaynak olması hadisesinde Moğol istilasının da önemli tesiri olmuştur (Bice 1993:XVI; Eraslan 2000: 31).
İlgili 43 soru bulundu
Abdülhalik Gücdüvani ise öğrencisi Muhammed Bahaüddin Nakşbend´ i yetiştirerek, o dönemde Yeseviye Ocağı dışında ortaya çıkan iki büyük tarikattan birinin öncülüğünü yapmıştır. Buhara´da kurulan Nakşibendiye tarikatı, zamanla Afganistan, Hindistan ve Anadolu´ya yayılmıştır.
Ahmed Yesevî bugün Kazakistan'ın Çimkent şehri yakınlarında yer alan Sayram kasabasında dünyaya gelmiş, dinî tasavvufî eğitimini tamamladıktan sonra, yine o bölgedeki Yesi (bugünkü adıyla Türkistan) şehrine yerleşmiş, uzun yıllar halkı maneviyat yolunda irşad ettikten sonra, burada vefat etmiş bir mutasavvıftır.
Pîr-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevî Türkistan'da yetişen büyük velilerdendir. Adı “Ahmet bin İbrahim bin İlyas Yesevi” olup, “Pir-i Sultan Hoca Ahmet”, “Kul Hace Ahmet “ diye de tanınır. Hazret-i Ali soyundan isimli bir zatdır. Annesi ise Şeyh İbrahim'in halifesi Musa Şeyh'in kızı Ayşe Hatun'dur.
12. yüzyılda Türkistan'da kurulan Yesevilik tarikatı, Türkmenler arasında yayılmış, 13. yüzyıl başlarında ise Anadolu'ya girmiştir. Burada zâviyeler ve ocakların açılmasıyla hızla yayılmıştır.
Kazakistan'ın Türkistan şehrinde bulunan, "Hazreti Türkistan" namıyla da bilinen Türk tasavvufunun öncü ismi Hoca Ahmet Yesevi'nin türbesi, eşsiz mimarisi ve manevi ruhuyla ziyaretçilerini ağırlıyor.
Yedi yaşında iken babasının ölmesi üzerine ablası ile Yesi şehrine gitti. Yesevî künyesini, doğduğu yerden değil de ilk öğrenimini yaptığı Yesi'den aldı. İlk bilgilerini Yesi'nin meşhur âlimlerinden olan Arslan Baba'dan aldıktan sonra Buhara'ya gitti ve orada Şeyh Yusuf Hemedânî (504/1110?) 'nin talebesi oldu.
Düşünürümüz Ahmet Yesevî, Orta Asya'da ve özellikle Türkler ara sında İslâmiyeti canlı tutan ve yayan önemli bir kişidir. Kendisine Pir-i Türkistan da denmiştir. Ahmet Yesevî yaklaşık olarak XI. yüzyılın ikinci yarısında batı Türk istan'da Sayram (İsfîcab) kasabasında dünyaya gelmiştir.
Ahmed Yesevî'nin bilinen iki eseri Fakrname ve Divan-1 Hikmet'tir.
Tasavvuf edebiyatı ise tasavvufla uğraşan kişilerin ortaya koyduğu ürünleri kapsayan edebiyat türüdür. Halk edebiyatının "tasavvufi halk edebiyatı" türü 12. yüzyılda Ahmed Yesevi ile başladı. Konusu Allah'a ulaşmanın yolları, ahlak ve nefsin terbiyesidir. Anadolu'nun bu alandaki ilk ve en ünlü şairi Yunus Emre'dir.
Hikmet, Hoca Ahmet Yesevi'ye ait şiirlere ve bunlara benzeyen halk şiirlerine verilen isimdir. Hikmetlerin bir kısmı hece ölçüsü ve dörtlüklerle, diğer bir kısmıysa aruz ölçüsü ve beyitlerle oluşturulmuştur.
D) Anadolu'da Türk-İslam düşüncesinin yayılmasında etkili olmuştur.
Ahmed Yesevî'ye (ö. 562/1166) nisbet edilen ve Orta Asya'da etkin olan tarikat. Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol. Orta Asya Türkleri'nin dinî-tasavvufî hayatında geniş tesirler icra eden ve “pîr-i Türkistan” diye anılan mutasavvıf-şair, Yeseviyye tarikatının kurucusu.
Hacı Bayram-ı Veli'nin, hocası Safev'îyye şeyhi Hoca Alâ ed-Dîn Ali Erdebilî'nin talebelerinden Şeyh Hâmid Hâmid'ûd-Dîn-i Veli'nin Aksaray'da ölümünden sonra Ankara'ya dönüp irşâd fa'aliyetlerine başladığı 1412 tarihi, ilk Türk tarikatı olan Bayramiye'nin kuruluşu olarak kabul edilir.
Ahmed Yesevî'nin hikmetlerinin başlıca gayesi, İslâm dinine yeni girmiş veya bu dini henüz kabul etmemiş Türkler'e İslâmiyet'in esaslarını, şeriat ahkâmını ve Ehl-i sünnet akîdesini öğretmek, Yeseviyye tarikatı müridlerine tasavvufun inceliklerini, tarikatın âdâb ve erkânını telkin etmektir.
Orta Asya'da yüzyıllarca insanlara tesir etmiş olan Ahmed Yesevi'nin kurduğu Yeseviyye'nin birtakım temel ilkeleri bulunmaktadır. Bunların başında tevhid inancı gelir. Yeseviyye tevhide dayalı bir tarikattır. Hazreti Peygamberin sünnetine uyma bu tarikatın önemli esaslarındandır.
Ahmed Yesevî'nin hayatı, kişiliği ve tesiri ile ilgili tarihî belge ve bilgiler oldukça sınırlıdır. Mevcut olanlar da menkıbelerle iç içedir. Yesevî, Batı Türkistan'ın Çimkent şehrinin doğusunda bulunan ve Tarım ırmağına dökülen Şâhyâr nehrinin bir kolu olan Karasu üzerinde yer alan Sayram kasabasında doğdu.
Hoca Ahmed Yesevî Türbesi, (Kazakça: Қожа Ахмет Яссауи кесенесі, Qоjа Ахmet Yassaviy kesenesі) güney Kazakistan'da Türkistan şehrinde bulunur. Büyük Timur İmparatorluğu döneminde yapı 1389 yılında Timur tarafından yaptırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri