Kıdem Tazminatı Hesaplanırken Dikkate Alınacak Ücret Giydirilmiş brüt ücret işçinin son brüt maaşı ile birlikte tüm yan haklarının da dahil edilerek hesap edilen ücrettir. Örneğin yol ve yemek ücreti ödeniyorsa bunların da giydirilmiş brüt ücrete dahil edilmesi gerekir.
Yemek parası, yol parası, servis için verilen ücret, giyim yardımları, aile yardımları, yakacak yardımı, çocuk zammı, sağlık yardımı gibi ödemeler kıdem tazminatına esas kazanca eklenir. Söz konusu ödeneklerin miktarı şirketten şirkete farklılık gösterdiği için bunu ancak çalışanlar hesaplayabilir.
Hesaplamada vasıta ücreti adı altındaki ödemelerde fiili çalışma günleri için söz konusu olan ve o ay içinde verilen vasıta ücretinin bir günlük tutarının toplam 30 güne bölünmesi gerekir.[7] (Hesaplama Formülü= (Günlük Bedel x Çalışılan Gün Sayısı) /30 ).
İşçinin yol ya da yemek yardımını ayni olarak ya da nakdi olarak almasının bir önemi yoktur. O sebeple örneğin işçiye yemek ücreti ödenmesi, yemek kartı verilmesi, yemeğin işyerinde çıkması fark etmeksizin tazminat hesabına dahil edilir.
İlgili 28 soru bulundu
İşverenler tarafından çalışanlara sağlanan yemek ve yol yardımlarının her yıl belirlenen tutarlarda bordroda vergi istisnası uygulanmaktadır.
Hukuk Dairesi, yol ve yemek ücreti alacaklarının hesabında, işçinin fiilen çalıştığı günler esas alınarak hesaplanması gerektiğine hükmetti. Yüksek Mahkeme, bu tür davalarda 30 gün değil izinlerin çıkarılmasıyla 26 gün üzerinden hesap yapılmasının hakkaniyetli olduğuna dikkat çekti.
İşçiye kart ya da bilet olarak yapılan yardım, ayni yardım demektir. İşçiye ayni yardım yaptığınız takdirde yapılan yardıma SGK kesintisi uygulanmaz. Yapılan yardım işçinin brüt ücretine de dahil edilmez.
6- Yemek Bedeli Brüt Maaşa Dahil mi? Yukarıda da bahsettiğimiz üzere 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işveren, çalışanlarına yemek veya yol ücreti vermek zorunda değil. İşverenin inisiyatifinde ve iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesi hükümlerine tabii olan bu ödemeler, brüt maaşa ek olarak maaşa yansımaktadır.
Net ve Brüt Aynıdır. Yani Diyelim ki bir kişi 8.500 asgari ücret alıyor 1.200 TL Yol yardımı alırsa maaşı 9.700 TL olur.
Fazla çalışma, genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti ve benzerleri de bu türdendir. Fazla çalışma ücretinin işçinin fazla çalışma yapmasına bağlı olması sebebiyle bu hususta yapılan ödemeler arızi kabul edilir ve kıdem tazminatı hesabına dahil edilmez.
İşçinin giydirilmiş brüt ücretinin içerisine maaş, yol, yemek yardımı ve yakacak yardımı girmektedir. Brüt çıplak ücret maaş olarak hesaplanmaktadır. Giydirilmiş ücret olması için en menfaatler yansıtılmaktadır. Yasadan ve sözleşmeden doğan menfaatler göz önüne alınarak giydirilmiş ücret hesaplaması yapılmaktadır.
30 günlük tutar, brüt maaşın 1/30'u ile hesaplanır. Bu nedenle, 5.000 TL / 30 = 166,67 TL/gün şeklinde hesaplanabilir. İşçinin kıdem tazminatı hesabı şu şekilde yapılabilir: 5 yıl x 30 günlük oran x 166,67 TL/gün = 25.000 TL.
Asgari Geçim İndirimi Kıdem Tazminatı Hesabına Dahil Edilmez
Aynı şekilde evlenme yardımı, hastalık yardımı, doğum yardımı, ölüm yardımı, izin harçlığı, seyahat primleri, fazla çalışma ücreti, ulusal ve genel tatil, hafta tatili ücretleri, bir defalık verilen ikramiyeler kıdem tazminatı hesaplamasında dikkate alınmaz.
Kıdem tazminatı hesabında esas alınacak ücret, işçinin son ücretidir. Başka bir anlatımla, iş sözleşmesinin feshedildiği anda geçerli olan ücrettir. İhbar süresi tanınmak suretiyle yapılan fesihte sürenin bittiği tarihte fesih gerçekleştiğinden, sürenin bittiği tarihteki ücret esas alınmalıdır.
Kanun teklifi uyarınca, kıdem tazminatı tavanının belirlenmesinde sadece memur maaş katsayısındaki artış dikkate alınacak. Memur maaş katsayısı da yüzde 17,55 oranında arttı. Böylece, ocak – haziran döneminde 19 bin 982 lira olarak uygulanan kıdem tazminatı tavanı 23 bin 489 liraya yükselecek.
İşveren, işçi için bu imkanı sağladığında ödenen yol ücretinin günlük 12 TL'ye kadar olan bölümü gelir vergisine tabi değildir. Ancak, 12 TL'yi aşan yol yardımında aşan kısım gelir vergisine tabi olur. Bu durum vergi istisnası olarak adlandırılır.
Bu kapsamda işe gelip gitmek amacıyla sigortalıya ödenen yol paraları bu kapsama alınmayacak olup bu ödemelerin tamamı prime esas kazanca dahil edilecektir.
Gelir Vergisinden İstisna Yol Yardımı
Buna göre, Gelir Vergisi Kanunu'nun 23'üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde yer alan, işverenlerce hizmet erbabının iş yerine gidip gelmesi için sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı 56,00 TL olarak tespit edilmiştir.
Çalışanlara ödenen Yemek bedeli için çalışılan gün sayısı ile 110 TL çarpılır GV matrahından indirilir. Aynı şekilde çalışanlara ödenen ulaşım gideri için çalışılan gün sayısı ile 56 TL çarpılır GV matrahından indirilir.
Çalışanların işe gidip gelmelerini sağlamak için ihtiyaç duydukları ücretin işveren tarafından ödenmesine yol ücreti denir. Yol ücreti zorunlu olmadığından 4857 sayılı İş Kanunu'nda yol parası ile ilgili bir hüküm yoktur.
Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, işçinin brüt ücretidir. O halde, kıdem tazminatı, işçinin fiilen eline geçen ücreti üzerinden değil, sigorta primi, vergi sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın belirlenen brüt ücret göz önünde tutularak hesaplanır.
Giydirilmiş brüt ücret işçinin son brüt maaşı ile birlikte tüm yan haklarının da dahil edilerek hesap edilen ücrettir. Örneğin yol ve yemek ücreti ödeniyorsa bunların da giydirilmiş brüt ücrete dahil edilmesi gerekir.
Yemek ve yol yardımı ödemeleri yükseltildi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 yılında uygulanacak gelir vergisi tarifesinin dilimlerinde artış yapıldığını da açıklamıştı. İstisna tutarlarının artırılmasıyla 51 lira olan yemek parası, 110 liraya, 25,5 lira olan yol parası da 56 liraya çıkarıldı.
Başka bir deyişle, ulaşımı işyeri servisle karşılamıyorsa günlük 17 lira çalışanına yol ücreti vermesi gerekiyordu. Bu ücret ise yeni düzenlemeyle 25,5 liraya çıkarıldı. Yol ücretinde de yüzde 50 artış yapıldı. Haftanın 6 günü çalışan bir işçiye ayda asgari olarak 612 lira yol parası verilmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri