Sözel beceriler: yazılı metinleri anlama ve bu metinlere gereğine uygun bir şekilde cevap verme yeteneği Sayısal Beceriler: Sayısal ve matematiksel kavramları kullanma yeteneği Teknoloji Zengin Ortamda Problem Çözme Becerileri: Dijital ortamlarda bulunan, dönüştürülmüş ve iletilmiş bilgiye erişim, bilgiyi yorumlama ve ...
1. Sözel Akıcılık: Zengin bir sözcük bilgisine ve çağrışım zenginliğine sahip olma, duygu ve düşünceleri değişik sözcükler kullanarak etkileyici bir biçimde ifade edebilme, akıcı bir üslupla konuşma ve yazma sözcüklerle orijinal ve etkileyici komposizyonlar yaratma.
Kavramlarla ve kelimelerle düşünürler. Sözel zeka geliştirmenin en etkili yöntemlerinden yazmak ve bulmaca çözmektir. Yazı yazmak, günlük becerileri not almak, günlük tutmak, bol bol kitap okumak, bol bol bulmaca çözme yöntemleri ile sözel zeka gelişir.
Sözel-Dilsel zeka alanı baskın olanların soyut ve simgesel düşünme becerisi yüksektir. Kavram oluşturma, dilbilgisi, şiir, hikaye yazma ve anlatma konularında beceriklidirler.
Sözel zeka; dili etkili kullanma ve dile ilişkin her türlü etkinliği içeren bir zeka türü. Sözel zekası yüksek kişiler, sözcükleri iyi kullanıyor, ikna ve anlatım gerektiren işlerde başarılı olabiliyorlar. Nasıl anlaşılır? İyi bir konuşmacı ve dinleyicidir.
İlgili 20 soru bulundu
Sözel zeka dille yaptığımız her türlü çalışmayla ilgilidir: gazete, kitap ya da satın aldığımız çeşitli ürünlerin üzerindeki etiketleri okuyabilme yeteneği, düz yazı, şiir, rapor ve mektup yazabilme yeteneği, dinleyiciler önünde konuşma yapabilme ya da bir arkadaşınızla sohbet edebilme yeteneği gibi.
Sözel zekâya sahip kişiler kendini okuma, yazma, hikaye anlatma, ifade etme ve dili etkin kullanmada yeteneklidir. Bilgili oldukları konularda tartışmayı severler. Bu zekâ türüne uygun olan meslekler hukuk, politikacı, hatip ve gazeteciliktir.
Görsel zeka oyunları ve sesli beyin egzersizleri ile beynin sağ lobuna hitap ederken; sözel, sayısal, mantıksal zeka oyunları ile beynin sol lobuna hitap etmektedir.
Sözel Zeka (Dilsel Zeka): İnsanların kelimeleri düşünebilmesi ve kelimeleri kullanarak düşüncelerini ifade edebilmesi yeteneğidir. Tüm insanlar, birbiriyle konuşurken sözel zekadan faydalanırlar. Basit bir mektuptan, bir roman yazmaya varıncaya dek, dil ile ilgili birçok faaliyet sırasında sözel zekamızı kullanırız.
sözlü ya da yazılı bir malzemeyi bellekte DEPOLAMA ve gerektiğinde GERİYE GETİRME yetisi.
Görsel-Mekansal zekası güçlü olan insanlar, aktris, fotoğrafçı, mühendis, kameraman, mimar, heykeltraş, tasarımcı, dekoratörlük gibi meslek alanlarında başarıyla çalışabilirler.
Derslerde konu anlatımı yapabilir, sunum hazırlayabilirler. Sözel-Dilsel zeka alanı baskın öğrenciler hangi ders için çalışıyor olurlarsa olsunlar öğrenme konularını hikayeleştirmeye çalışmalıdırlar. Yazarak çalışmak, kağıt-kalem kullanmak, öğrendiklerini kendi cümleleriyle not etmek öğrenmelerini kolaylaştırır.
Hızlı konuşmak ise tam olarak emin olunamamakla beraber bir kişinin daha zeki olduğuna (zekayı da algılama, düşünme, karar verme ve idrak etme yeteneği olarak kabul edersek) işaret edebilir ama her zaman da buna gerekçe olarak gösteremeyebilir.
Beynin Sağ Lobu;
Şarkı ezberleyerek ve söyleyerek, Kurgu içeren faaliyetlerle ilgilenerek geliştirilebilir.
Beynin sağ bölümü yaratıcılık kısmını oluşturur. Görsel ve duyusal algıları ile öğrenir. Gerçeküstü hayaller ve olguları kapsar. Sezgisel yetenekler beynin sağ lobunun ürünüdür.
Sağ beynini aktif kullananlar daha güçlü hayal gücüne sahip, yaratıcı ve sezgisel olma eğilimindedirler. Düşünme süreçleri yapılandırılmamıştır, kalıplarla sınırlandırılmamıştır. Mantık dizisinden ziyade sezgilerine güvenirler. Resmin tamamını görmeye meyillidirler ve ince detayları çok iyi yakalayamazlar.
Mantıksal/Matematiksel Zekâ
Bilim adamları, mühendisler, muhasebeciler, satış uzmanları, istatistikçiler, bilgisayar programcıları ve ekonomistler mantıksal/matematiksel zekânın baskın olduğu meslek gruplarıdır.
İçsel zeka, duygusal farkındalık, özsaygı, stres yönetimi gibi kişisel gelişim becerilerini içeren bir zeka türüdür. İçsel zeka, kişinin kendi iç dünyasını anlama ve yönetme yeteneğiyle ilgilidir.
1.Sözel kavrama (5 ayrı alt testten oluşur): Akıl yürütme, kavrama, kavram oluşturma, sözel bilgi ve sözel ifade yeteneği kullanılır. Her görev, işitsel uyaranı anlama, uzun süreli bellekte sözel olarak kodlanmış bilgiye ulaşma, tepkileri sözel olarak ifade etme yeteneği gerektirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri