109 - Sorumlu Sıfatıyla Beyan Edilen KDV
Tam ve kısmi tevkifat kapsamındaki işlemlere ilişkin olarak sorumlu sıfatıyla 2 no.lu KDV beyannamesinde beyan edilen KDV, tevkifatı yapan mükellef tarafından bu satırda indirim konusu yapılacaktır.
KDV beyannamesinde negatif bir değerin herhangi bir satıra yazılması söz konusu değildir. Beyannamenin 102 nolu Tecil Edilebilir KDV ile 48 nolu Tecil Edilecek KDV arasındaki fark 103 nolu İhracatın Gerçekleştiği Dönemde İade Edilecek Tecil Edilemeyen KDV satırına yazılacaktır.
Öncelikle KDV(Katma Değer Vergisi), mal ve hizmet tahsilatı esnasında mal veya hizmeti teslim alan tarafın teslim eden tarafa ödediği vergi türüdür. KDV 2 ise Katma Değer Vergisi tahsilatında çeşitli sorunlar yaşayan sektörler için uygulanmaya başlanan bir Katma Değer Vergisi beyannamesidir.
Belge üzerinde tevkifat oranı, alıcının tevkif edeceği KDV, tevkifat hariç ve tevkifat dahil toplam tutarlar ayrı satırlarda gösterilerek belirtilmelidir. Alıcı açısından : Tevkif edilen KDV tutarı işlemin gerçekleştiği döneme ilişkin 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilerek ödenecektir.
İlgili 16 soru bulundu
Tevkifat, genel bütçeli idareler hariç, tevkifata tabi işlemin yapıldığı dönemde vergi sorumlularına ait 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.
Alıcı beyanı: İsteğe bağlı tam tevkifat uygulaması kapsamında alıcı tarafından tevkifata tabi tutulan KDV, 2 No.lu KDV Beyannamesinin “Vergi Bildirimi” kulakçığının, “İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Uygulanan İşlemlere Ait Bildirim” tablosunda beyan edilir.
2 Nolu KDV Beyannamesini Kimler Verir? Tam ve kısmi tevkifata tabi hizmet/mal ticareti yapan Türk vergi sistemindeki mükelleflerin düzenlediği tevkifatlı faturalardaki vergi dairesine bildirilen KDV tutarları, 2 nolu KDV beyannamesi ile beyan edilmelidir.
KDV 2, Maliye Bakanlığı'nın KDV tahsilatında zorluk yaşadığını düşündüğü sektörler için yürürlüğe aldığı bir KDV beyannamesidir. KDV ödeme sorumluluğu sektöre göre değişiklik gösteren bir oran nispetinde satın alan tarafa yüklenir.
Lüks olmayan barınma ihtiyaçları ve temel tüketimürünlerinden %1 oranında KDV alınırken; süt, peynir, yumurta gibi unlu olmayantüketim ürünlerinden %8 oranında Katma Değer Vergisi alınır. Son olarak,telekomünikasyon ürünleri ve beyaz eşya gibi temel tüketim ürünü sayılmayanürünlerden ise %18 oranında KDV alınır.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
KDV 4 Beyannamesi, işletmelerin belirli dönemlerde KDV hesaplamalarını ve ödemelerini doğru şekilde bildirdiği resmi bir dokümandır.
satışları" satırında beyan edilecektir.
KDV3 Beyannamesi Nedir? Türkiye'de ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmayanlar tarafından katma değer vergisi mükellefi olmayan gerçek kişilere elektronik ortamda sunulan hizmetlere ilişkin katma değer vergisinin, bu hizmeti sunanlar tarafından beyan edilip ödenmesi amacıyla düzenlenen beyannamedir.
Yine 85 seri nolu KDV genel tebliği ile, cep telefonu işletmecilerinin bayilere ön ödemeli hazır kart, telefon kartı ve jeton satışlarının da KDVK'nun 23/f maddesine göre özel matrah şekline tabi ' olacağı açıklanmıştır.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
KDV beyannamesi ne zaman verilir? KDV beyannamesi, her ayın 28. günü verilir.
Mahsup kapsamına, tevkifatla ilgili olarak verilen 2 No.lu KDV Beyannamesine göre tahakkuk eden vergiler de dahildir. 1 No.lu KDV Beyannamesinde gösterilen ve mahsuben iade şartlarını taşıyan KDV iade alacağı,aynı döneme ilişkin 2 No.lu KDV Beyannamesine göre tahakkuk eden KDV borcuna mahsup edilebilir.
her takvim ayı için, bu ayı izleyen 20 gün içinde KDV beyannamesi vermek ve varsa KDV yi aynı ayın 26 ncı günü akşamına kadar ödemek zorundadırlar.
4-Beyan ve Ödeme Dönemi: “3 Nolu KDV Beyannamesi, takvim yılının aylık vergilendirme dönemleri itibariyle, vergilendirme dönemini takip eden ayın 24 üncü günü akşamına kadar, internet vergi dairesi üzerinden 3 Nolu KDV Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekir.
KDV 2 Beyannamesi Verilmezse Ne Olur? KDV 2 Beyannamesi verilmediğinde, mükellefler için cezai yaptırımlar söz konusu olabilir. Bu beyanname, tevkifat gerektiren işlemler için zorunlu olup, zamanında ve doğru bir şekilde verilmediğinde, gecikme faizleri ve vergi ziyaı cezaları ile karşılaşılabilir.
Tam tevkifat; isminden de anlaşılacağı üzere işleme konu KDV tutarının tamamının, satıcıya ödenmeksizin alıcı tarafından hazineye aktarılması işlemidir.
Tam tevkifat, işlem tutarı üstünden hesaplanan verginin tümünün, alıcılar tarafından beyan edilerek ödenmesidir. Kısmi tevkifat ise hesaplanan verginin Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen kısmının; alıcılar tarafından, diğer kısmının ise işlemi yapan tarafından beyan edilerek ödenmesidir.
Katma değer vergisi tevkifatının yapılmaması veya eksik yapılması hallerinde, satıcı herhangi bir yaptırımla karşılaşmamaktadır. Yaptırımla karşılan taraf, katma değer vergisi tevkifatını yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmekle sorumlu bulunan alıcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri