Deyim. [1] "Bir konu ile ilgili konuşmak" anlamında kullanılan bir söz. [2] Önemli noktayı işaret etmek.
Deyim. [2] Küçük çocuk.
Tam üstüne basmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
önemli bir meseleyi işaret etmek anlamında bir deyim.
Parmak ısırmak deyimi çok büyük bir şaşkınlığa uğramak ve hayrete düşmek olarak değerlendirilir. Gerçekten bir insan çok yaşadığı zaman parmağını ısırarak bu şaşkınlığını küçük de olsa gösterir. Bu anlam üzerinden parmak ısırmak deyimi ortaya çıkmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Parmak basmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir nokta üzerine dikkati ya da ilgiyi çekmek.
Bağrına basmak, bir kişiyi kabullenmek, olduğu gibi sevmek ve korumak gibi anlamlara gelen bir deyimimizdir. Bağrına basmak deyimi, kucaklamaktan gelmiştir. Kucaklamak, kucak açmak aynı zamanda kişiyi bağrına basmak ile aynı anlamı taşımaktadır.
Bir kavramı, olayı ya da durumu daha etkileyici bir şekilde anlatmak adına minimum iki kelimenin bir araya gelmesi ile beraber oluşan ve çoğu kez gerçek manadan uzaklaşarak, kendine has anlam kazanan sözcük gruplarına deyim denmektedir.
Deyim. [1] Bir yere ilk kez gitmek. [2] Girmek.
Genel olarak ilerlemesini sağlamak ya da bir kişiye destek olmak gibi anlamlara sahip olarak elinden tutmak deyimi kullanılır. Birine yardım etmek ve bunu maddi ya da manevi olarak gerçekleştirmek şeklinde öne çıkar.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Yüz tutmak deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Bal tutan parmağını yalar atasözü TDK sözlüğüne göre, 'Eğer bir duruma katkı sağlanıyorsa, kişi o durumdan kendi çıkarı için de yarar sağlayabilir.
Sıkça kullanılan deyimlerden biri de ayak üstü deyimidir. Öyle ki neredeyse “ayak üstü” bir deyim olarak bile görülemeyecek kadar günlük hayatta çok kullanılır.
Eli ayağı tutmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
: İş yapabilecek güçte olmak, bedenî gücü var olmak.“Çok şükür şimdilik elimiz ayağımız tutuyor.”
Ayağını kesmek deyimi, önceden gidilen bir yere artık hiç uğramamak demektir.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz dikmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Deyim. [1] Çok kazanmak. [2] Çokça para harcamak.
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan deyimlerden bazıları iki kelimenin birleşmesinden oluşur. Bu deyimlerden biri olan boşboğaz, çok uzun ve gereksiz konuşan kişiler için kullanılır. Kendisine verilen sırrı tutamayan ve en özel şeyleri bile herkesle paylaşan kişiler de boşboğaz olarak nitelendirilir.
Madde Metni
Sol elinin baş parmağı bulunmıyan kimsenin, aynı elinin diğer bir parmağı ve sol eli yoksa sağ elinin baş parmağı ve bu da mevcut değilse diğer parmaklarından biri bastırılır. Tebliğ yapılacak kimsenin iki eli de yoksa tebliğ evrakı kendisine verilir.
Madde 16 - İmza atamayanlar, imza yerine usulüne göre onaylanmış olması koşuluyla, parmak izi, el ile yapılmış bir işaret ya da mühür kullanabilirler.
ZAKKUM // Al Gece Yarılarımı Benden - YouTube.
Deyim. [1] En güç durumlar karşısında dahi hiçbir zarar görmeden kendini kurtarabilen.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri