Türkçede ses ile harf arasında birebir ilgi vardır. Bir ses yazıda bir harfle gösterilirken, bir harfin okunuşunda da bir ses çıkarılır. Yani a, b, c, d gibi sesler yazıda birer harfle gösterilir. Almancadaki ş sesinin, yazıda sch harfleriyle gösterilmesi gibi bir durum Türkçede yoktur.
2. /f/, /h/, /j/ sesleri Türkçede bulunmayan seslerdir. Yansıma kelimelerde görülebilir. Bunun dışında bu sesleri içeren kelimeler Türkçeye başka dillerden geçmiştir. 3. Türkçede ön seste /c/, /ğ/, /l/, /m/, /n/, /p/, /r/, /v/, /z/ ünsüzleri bulunmaz.
Swift'e göre Türkçede 42 sesbirim vardır. Bunlar ünlü, ünsüz ve parçalarüstü sesbirimler başlıkları altında toplanmıştır. Bu sesbirimlerin 8 kısa ünlü sesbirim, I ünlü uzunluğu, 24 ünsüz sesbirim, 4 yükseklik/tonlama sesbi- rim, 3 kavşak sesbirim, ı vurgu sesbirimdir (1963: 5).
Ses bilgisi sesler, ünlü uyumları ve ses olayları olarak üç başlıkta incelenir. Dilimizde ses olayları ise 8 başlıkta incelenir. Ses olaylarının hepsinin özellikleri ise birbirinden farklıdır. Dilimizde 29 ses ve bu sesleri belirten 29 harf bulunmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Sözcük kökünde bir ses vurgu ve ünlü kısalması gibi sebeplerden ötürü iki kere yer alır. Bu olaya ikizleşme denir: ana>anne, elig>elli, yedi>yeddi (ağız), aşağı>aşşağı (ağız), eşek>eşşek (söyleyişte) vb.
Türkçede bazı seslerin bir araya gelmesiyle meydana gelen ses olayları vardır. Ünlü düşmesi, ünlü daralması, ünlü türemesi, ünsüz yumuşaması gibi ses olayları bu kategoriye girer.
4. Türkçe kelimelerin başında “c, ğ, l, m, n, r, v, z” ünsüzleri bulunmaz.3 5. “f, h, j” ünsüzleri Türkçede aslî olarak yoktur; bu ünsüzler Türkçe için ikincildir. 6. Türkçede söz sonunda “b, c, d, g” ünsüzleri bulunmaz.
1. Türkçe sözcüklerde ilk heceden sonraki hecelerde "o" ve "ö" ünlüleri bulunmaz: Doktor, horoz, motor, balon, maydanoz, koro, sigorta, kozmopolit gibi sözcükler öz Türkçe değildir. -yor eki eski Türkçe'deki "yorı-" (günümüz Türkçesinde "yürü-") kelimesinin ekleşmesiyle oluştuğundan bu kurala istisna oluşturur.
Kısaca Türkçe kökenli sözcükler yansımalar ve bazı istisnalar dışında "c, l, m, n, r, v, z" ünsüzleriyle başlamaz.
Kalın ve ince harfler olması ağızdan sesin çıkarken yuvarlak şekilde çıkıyor ise kalın sesli, ses ağızdan çıkarken ağızın az açılması ile çıkan sesler ise ince sesli harfler olarak adlandırılmaktadır. Sessiz olan harfler ise “z, y, v, t, ş, s, r, p, n, r, m, l, k, h, j, ğ, g, d, ç, c, b” harfleridir.
Hece veya seslem, kelimeleri oluşturan, en küçük birimi harf olan ve ağzın tek hareketinde sarf edilebilen ses modelidir. Türkçede en az bir harf, en çok dört harften oluşur ve içinde en fazla bir tek sesli harf bulunur.
Türkçe toplamda 29 harften oluşur. Bu harfler içerisinde toplamda 21 tanesi sessiz harften meydana gelir. Geriye kalan 8 tanesi ise sesli harftir.
Kelime içinde yan yana gelen üç ünsüz harften ilk ikisi kendinden önceki ünlüyle, üçüncüsü kendinden sonraki ünlüyle hece kurar: alt-lık, Türk-çe, kork-mak vb. Batı kökenli kelimeler, Türkçenin hece yapısına göre hecelere ayrılır: band-rol, kont-rol, port-re, prog-ram, sant-ral, sürp-riz, tund-ra, volf-ram vb.
Türkçede sesler, ünlüler ve ünsüzler olmak üzere iki ana gruba ayrılır.
Türkiye Türkçesinde ikiz ünlü yoktur. Fakat alınma kelimelerde ve Türk lehçele- rinde ikiz ünlü vardır. Türkçe kelimelerdeki ikiz ünlüler ile alınma kelimelerdeki ikiz ünlüler farklıdır. Alınma kelimelerden gelen ikiz ünlülere çift ünlü denilmelidir.
Dil bilgisi ve ses çeşitliliği bakımından karmaşık bir yapıya sahip olan Türkçemizi öğrenmenin ise oldukça zorlu bir süreç olduğu ortada. Bu nedenle Türkçe, dünyada öğrenilmesi en zor diller arasında yer alıyor.
Türkçe'nin millattan önceki yıllara uzanan bir geçmişinin olduğunu anlatan Günşen, "Türkçe, dünyada en çok konuşuru bulunan beşinci büyük dildir. Türkçe'nin bugün dünyada aşağı yukarı 250 milyon konuşuru vardır.
türkçeye en çok benzeyen dil moğolcadır. ayrıca tunguz-mançu dilide bir altay dilidir ve türkçeye yakın sayılır. ural dilleri olan fin ve macar dilleri de türkçeye uzaktan akrabadır. kore ve japon dilleri de türkçe gibi sondan eklemeli çok heceli dillerdir. ama bunlar türkçeye benzemez.
Ses Değişmelerinin Nedenleri
Ses değişmeleri dilin kendi iç dinamiklerinden kaynaklandığı gibi, dil dışı psikolojik, sosyolojik, nörofizyolojik nedenlerden meydana gelebilir. Bir biçim birimi (morfem, Türkçede kelime ve ekler) eş zamanlı ya da art zamanlı olarak ses değişmesine uğrayabilir.
Ünlü Düşmesi – Türk Dil Kurumu.
Türkçe, kökleri binlerce yıl önceye uzanan yeryüzünün sayılı dillerindendir. Türkçe, dünya dilleri arasında yapı yönüyle sondan eklemeli diller grubunda; köken bakımından da Ural - Altay dil grubunun Altay dilleri ailesinde yer almaktadır. Ural - Altay dilleri, diğer dil aileleri gibi sağlam bir aile oluşturmazlar.
Bu durumdaki bütün ünlüler ve /b, c, d, i, g, ğ, j, ł, l, m, n, ñ, r, v, y, z/ ünsüzleri ötümlü (titreşimli, tonlu) seslerdir. Ciğerden gelen hava akımının ses tellerini titreştirmemesi durumunda ötümsüz (titreşimsiz, tonsuz) ünsüzler oluşur: /ç, f, h, ķ, k, p, s, ş, t/ ünsüzlerinin tamamı ötümsüzdür.
Ünlüyle biten bir sözcükle ünlüyle başlayan diğer bir sözcüğün birleşmesi esnasında bir düşme yaşanmaktadır. İki ünlü yan yana gelemeyeceği için bu sözcüklerde görülen ünlü düşmesine ünlü aşınması denir. Kahve ve altı kelimelerinin birleşmesi ile kahvaltı oluşması buna en güzel örnektir.
Türkçede a, e ünlüleri ile biten fiillerin şimdiki zaman çekiminde, söyleyişte de yazımda da a ünlüsü ı, u; e ünlüsü i, ü olur: başlıyor (<başla-yor), oynuyor (<oyna-yor), doymuyor (<doyma-yor), izliyor (<izle-yor), diyor (<de-yor), gelmiyor (<gelme-yor), gözlüyor (<gözle-yor) vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri