KDV maliyet midir? Yeni işletme sahiplerinin en çok takıldıkları konulardan biri de KDV'yi maliyet olarak dikkate almalarıdır. KDV, şirketler için maliyet değildir. Hiç satış faturanız olmayan, ancak sadece 100 TL Gider Bedeli + 18 TL KDV'si olan faturanız bir ay düşünürseniz, 100 TL maliyettir.
DEVROLAN KDV'nin DURUMU :
“Mükellefiyetin terkin edildiği tarih itibariyle indirim yoluyla giderilemeyen KDV ilgili dönem gelir ya da kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınabilecektir.”
İade hakkı doğuran işlemle ilgisi bulunmayan giderler dolayısıyla yüklenilen katma değer vergisi iade hesabına dâhil edilmez. ancak maliyete pay verilmesi halinde yüklenime dahil edilmesi mümkün olacaktır.
Katma Değer Vergisi veya kısaca KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal ve hizmeti teslim edenin ödediği ancak teslim alana yüklenen bir harcama vergisidir.
Ürün, hizmet ve tüketimin niteliğine göre %1, %8 veya %18 oranlarında uygulanır. KDV, mal ve hizmet teslimlerinde oluşan katma değerin vergilendirilmesi esasına dayanır. Mal ve hizmetin tesliminde alıcıdan tahsil edilir. Satıcı ya da hizmet veren tarafından aylık ya da üç aylık periyodlarda ödenir.
İlgili 45 soru bulundu
Katma Değer Vergisi ya da kısaltılmış ismi ile KDV, mal ve hizmetlerin satışı esnasında kanuni yüklenicisinin yani verginin yükünün taşıyıcısının alıcılar olduğu dolaylı bir vergi türüdür.
KDV'nin amacı, ekonomik faaliyetlerden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi yoluyla devlet bütçesine kaynak sağlamaktır. Ayrıca KDV, tüketicilerin fiyatları doğru bir şekilde karşılaştırabilmesi için mal veya hizmetlerin fiyatlarının net bir şekilde belirlenmesini sağlar.
KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin; 1/3-f maddesinde, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemlerinin KDV'nin konusuna girdiği hüküm altına alınmıştır.
Katma Değer en özet haliyle “Sattığınız mal/hizmet bedelleri – Aldığınız mal/hizmet bedelleri” dir. Katma değerin vergisi ise sektöre göre değişiklik gösterebilir. Ülkemizdeki KDV oranları başlıca, %1, %8 ve %18'dir. Genel olarak uygulanan ise % 18 KDV oranıdır.
Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine bakıldığında 200'den fazla vergi çeşidi görülür. Vergiler üç ana başlığa ayrılır. Bunlar gelir vergileri, harcama vergileri, servet vergileridir.
“Katma değer vergisi oranı, vergiye tabi her bir işlem için % 10'dur. Bakanlar Kurulu bu oranı, dört katına kadar artırmaya, % 1'e kadar indirmeye, bu oranlar dahilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkilidir.”
KDV dahil hesaplama; Kullanılan formüle göre; (Net tutar) x (1+ vergi oranı) dır. 1000 lira hizmetin kendi bedeli ve KDV oranı yüzde 20 ise ödenecek KDV dahil tutar 1000 x (1 + 20/100) işlemi uygulanarak bulunur: 1000 x 1,20 = 1200. Yani ödenecek KDV dahil tutar 1200 Türk Lirasıdır.
Kısa bir süre uygulanan Umumi İstihlak Vergisi kaldırılmış ve yerine 1927 yılında, sınaî işletmelerin satışları ile Türkiye'ye ithal edilen mamuller ve ihraç edilen mallar üzerinden bir verginin alınması şeklinde uygulanan “Muamele Vergisi” konmuştur.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider kaydedilemez ve hiçbir vergiden mahsup edilemez. ' hükmü gereğince vergi matrahlarının tespitinde gider olarak dikkate alamayacakları gibi; hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden mahsup etmeleri de mümkün değildir.” denilmiştir.
"İthal edilen eşya ile ilgili olarak, katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisi, indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere, Gümrük Kanununa göre iade olunur." bankaya gümrük idaresi tarafından iadesi icabeder.
Katma Değer Vergisi, satın alınan mal veya hizmet için, mal ve hizmeti satan kişi veya kurum/kuruluşa ödenen vergi türüdür. KDV mal ve hizmet bedelinden belirli oranda yapılan kesintidir.
Gerçek Usulde KDV, işletmenin gerçekleştirdiği işlemlere dayalı olarak hesaplanır. İşletme, satış yaparken müşteriden aldığı KDV'yi, kendi yaptığı alımlardan kaynaklanan KDV ile karşılaştırarak hesaplamaktadır.
KDV 2 nasıl hesaplanır? KDV2'nin hesaplanmasının KDV 1'den farkı yoktur. Sadece ödeme yükümlülüğü nedeniyle alıcı ve satıcı arasında oranlama yapılması gerekir.
Araçlar, Petrol Aramaları, Teşvik Belgeli Yatırımlarda İstisna: Deniz, hava, demiryolu taşıma araçlarının yüzer tesis ve araç kiralaması, işletmesi, onarım-bakım işlemleri, bu araçlara liman ve havalimanlarında verilen hizmetler.
KDV tevkifatı da satıcıya ödenen tutara ek olarak belirlenmiş, KDV'nin belli oranda düşürülmesi ve vergi dairesine ödenmesidir. Yani, satıcıya ödenen KDV değerinin bir kısmı veya tamamı ana tutardan düşürülür ve vergi dairesine ödeme yapılır.
KDV'nin Amacı ve Önemi Nedir? Katma Değer Vergisinden elde edilen gelirler, devlet gelirlerinin artmasına yardımcı olmakla beraber, kamu harcamalarının finanse edilmesini sağlamaktadır. Tüketim üzerinden alınan bir vergi türü olduğu için KDV, her zaman tüketiciye yansıtılmaktadır.
KDV İadesi, satın alınan mallar için ödenen KDV'nin geri alınması anlamına gelen bir vergisel istisnadır. KDV İadesi, satıcı, tüketici veya üretici tarafından gösterilebilir. KDV İadesi, aracılardan (örneğin deposundan, bayiden veya toptancıdan) tüketicilere aracı olan Tüketici İadesi olarak da adlandırılabilir.
KDV açığı, KDV yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi nedeniyle ortaya çıkan vergi kaybını ifade ediyor. Bu, KDV olarak tahsil edilmesi gereken ancak tahsil edilemeyen tutara karşılık geliyor. Yani KDV beyannamelerinin eksik veya yanlış doldurulması nedeniyle kaybolan vergi tutarı diyebiliriz.
7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; - %18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı % 20'ye - % 8 KDV'ye tabi teslim ve hizmetlerin KDV oranı %10'a, yükseltildi. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri