Çok şeritli yollarda dönüşe geçmeden önce şehir merkezi içinde 30 metre kala, şehir merkezi dışında 150 metre kala, döneceğiniz yöne göre sinyal verip gerekli şeride geçmek gerekir. Döneceğiniz yere şehir merkezinde 10 şehir dışı yollarda 100 metre kala şerit değiştirmeyin.
5. Kavşaklara yerleşim birimleri içerisinde 30 metre dışında 150 metre kala şerit değiştirilmez. 6. İki şeridin birden kullanılması ve sinyal vermeden şerit değiştirilmesi yasaktır.
Sinyal lambası, durma gerçekleşene kadar yanmaya devam etmelidir. Durunca kapatılır. Duraklamanın ardından tekrar hareket edeceğimiz zaman ise 'kalkış' (sol) sinyali verilir. Yol boş ise kalkış yapılır.
Kavşaklarda ve dönüşlerde, döndüğünüz yöne doğru sinyal vermek kesinlikle zorunludur. Sadece ve sadece kıvrımlı yollarda eğer dönülebilecek başka yol yoksa sinyal vermek zorunlu değildir. Bunun dışında şerit değiştirirken de sinyal vermeniz gerekiyor.
Benzinlik gidiş gelişli yolda ve benzinlik çıkışında bağlantı yolu var (bizim yollarda pek yoktur bu seçenek sanki). Sağa gidilecekse bağlantı yoluna çıkmadan önce benzinlikten çıkan diğer araçları uyarmak için sağa sinyal verilir, bağlantı yolundan ana yola çıkmak için sola sinyal verilir.
İlgili 26 soru bulundu
Videoda izlendiği gibi çıkış yaparken de mutlaka sol sinyal vererek ve ayna ile arka trafiği kontrol ederek yola çıkacaktır. Dönüş esnasında sinyalin atması durumunda sinyali tekrar verip vermediği kontrol edilecektir. Sürücü adayı bu aşamada sağ sinyal vererek yanaşacaktır.
25 Metre Geri Gitmek
Parkurda 25 metre geri gitme alanına geldiğiniz zaman dörtlüleri yakmalısınız.
8- Kavşaklara yaklaşırken;yerleşim yerlerinde 30.yerleşim yerleri dışında150 metre mesafe içinde ve kavşaklarda şerit değiştirmeleri, 9- Araçlarının cinsine ve hızına uygun olmayan şeritten gitmeleri, 10- İşaret vermeden şerit değiştirmeleri yasaktır.
25 Metre Geri Gelme Parkuruna yaklaşırken sağ sinyalimizi vererek hızımızı düşürür kaldırım ile sarı kesik çizgiyi ortaliyarak düz bir şekilde öndeki sarı çizgiye (Dubanın hizasına) kadar gidip dururuz.Daha sora direksiyonu sabit tutarak düz bir şekilde 25.m debriyaj ile yavaşça geri gideriz.
Hareket halindeyken aracın devrini yükseltmek için debriyaj pedalına basıp vitesi yol durumuna göre 2' ye ya da 3'e alın. U dönüşü yapacağınız takdirde muhakkak vitesi 1'e düşürmeniz gerekir. U dönüşü sırasında döneceğiniz yöne sinyal vermeniz gerekir.
İleri gidecek araçların haricindekiler (sağa, sola ve geriye dönecekler) kavşağa girmeden sinyal verirler. Araçlar kavşak içinde şeritlerini takip ederler ve sadece çıkışa yaklaştıklarında şerit değiştirirler. Kendi çıkışlarına yaklaşınca sağa sinyal vermeye başlarlar (kavşağı düz geçenler dahil).
Direksiyon sınavı puanlama cetveli; mavi, sarı ve kırmızı renk hatalar; Direksiyon sınavı kırmızı hataları 1 kez yaparsanız, direksiyon sınavı sarı hataları 2 kez yaparsanız ve direksiyon sınavı mavi hataları 5 kez yaparsanız başarısız sayılıyorsunuz.
En az 30 metre doğru.
MODERN DÖNEL KAVŞAKLARIN TEMEL İŞLEYİŞİ
Hızınızı azaltınız. Sağ şeritten kavşağa giriniz. yaklaşırken sağa sinyal veriniz.
Araç hızı düştükçe araçlar arasındaki takip mesafesi azalır. Bir başka deyişle takip mesafesi yaklaşık olarak aracın iki saniyede kat edeceği yol uzunluğu kadardır. Takip mesafesi hızın yarısı kadardır. Örneğin; 90 km hızla giden iki araç arasındaki mesafe 45 metre olmalıdır.
Yani kanunun hedefi 2 yıllık süre içerisinde sürücülerde kurallara uyma davranışını geliştirmektir. Direksiyon sınavı 35 dakikayı geçerse ne olur? Ancak kursiyerin araç tanıma ve kullanmada yetersiz olması ve sürücü olamayacağına kanaat getirilmesi hâlinde sınava son verilecek.
Size tavsiyem, panik frenleme anlarında soğukkanlılığınızı koruyabiliyorsanız, fren yaptıktan sorna aracınızın hızı 45 km seviyesine geldiği zaman vitesi 1'e takıp ayağınızı debriyajdan çekmeniz olacaktır. Bu size yaklaşık 1,5 - 2 metre daha kısa fren mesafesi sağlar.
Ehliyet sınavında Sinyalden her sınavda mutlaka başarısız olan oluyor.
Üç şeritli ve iki yönlü yollarda en sol şeride girmeleri, yasaktır.
Trafik işaret levhalarına yakın duraklamalar da bunların diğer sürücüler tarafından görülmesini engelleyebilir. İşaret levhalarına, yaklaşım yönünde ve park izni verilen yerler dışında, yerleşim birimi içinde (15) metre ve yerleşim birimleri dışında (100) metre mesafede, duraklamak yasaktır.
· Kavşaklara yaklaşırken yerleşim yerleri dışında 150 metre, Yerleşim yerleri içinde 30 metre mesafe içinde sürücülerin şerit değiştirmeleri yasaktır. · Geçme, dönme, duraklama ve park etme gibi haller dışında şerit değiştirilmez. · Bölünmüş yollarda, karşı yönden gelen trafik için ayrılmış yol bölümüne girilemez.
- 2 Duba arasına park ederken 4 lüleri yakmak gerekiyor.
Direksiyon sınavında park etme 2 duba arasında yapılır. Dubalar arası mesafe araç uzunluğunun 1.5 katı kadardır. 2 duba arasına 2 hamlede park yapmak durumundasınız. 2 hamlede park yapamazsanız sınavdan kalıyorsunuz. Park esnasında kaldırıma yada konilere çarpmamalısınız.
Teorik sınavdan başarılı oldunuz diyelim. Bu durumda 4 defa direksiyon sınavına girme hakkına sahip olursunuz. Direksiyon sınavında 4 defa başarısız olursanız kursa, direksiyon eğitim ücretini ödeyerek ve zorunlu direksiyon eğitim saatinizi doldurarak 4 defa daha sınava girme hakkı kazanırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri