Dolayısıyla işletmelerin satış ve hizmet bedellerine ek olarak müşterilerinden tahsil etmiş oldukları Katma Değer Vergisi onlar için bir hasılat değil, yasal düzenleme çerçevesinde vergi dairesine yatırılması gereken bir miktarı ifade etmektedir.
Örneğin %8 KDV'ye tabi bir malı satan firmaya, yılsonunda ciro primi faturası düzenlendiğinde asıl işlemde uygulanan KDV oranı %8 olduğu için ciro primi faturası da %8 KDV'li olacak şekilde düzenlenecektir.
Ciro ile kâr arasındaki fark, giderlerin hesaplanmasıyla ortaya çıkar. Söz konusu giderler düşüldükten sonra şirketin elinde kalan miktar kârı ifade eder. Ciro ise belli bir periyotta elde edilen net satış rakamıdır.
Bir işletmenin bir yıllık zaman dilimi içinde gerçekleştirdiği mal ve hizmet satışları ile ana faaliyet konusu dışında kalan faiz, kira, menkul ve gayri menkul satışları gibi diğer faaliyetlerinden elde ettiği brüt gelir veya hasılatın tümüne ciro adı verilir.
Aynı prensip ithalatta da geçerli olup, KDV Kanunu'nun 21/b maddesinde belirtildiği gibi, ithalat nedeniyle ortaya çıkan her türlü vergi, resim, harç ve paylar ithalde ödenecek KDV matrahına dahildir.
İlgili 29 soru bulundu
KDV maliyet midir? Yeni işletme sahiplerinin en çok takıldıkları konulardan biri de KDV'yi maliyet olarak dikkate almalarıdır. KDV, şirketler için maliyet değildir. Hiç satış faturanız olmayan, ancak sadece 100 TL Gider Bedeli + 18 TL KDV'si olan faturanız bir ay düşünürseniz, 100 TL maliyettir.
Katma değer vergisinin matrahı vergi nin konusuna giren işlemlerin çeşitliliği nedeniyle diğer vergilerden farklılık göstermektedir. Tüketiciye yansıtılan bir vergi olan KDV matrahına vade farkı, fiyat farkı, vergi, resim, harç, pay ve fon karşılığı gibi unsurlar da dahil edilmiştir.
Ciro, bir işletmenin belirli bir süre içinde ürettiği net satış miktarıdır. Net satışlar, brüt satışların aksine, işletmenin iadeler, indirimler ve diğer indirimler düşüldükten sonra yaptığı tutarı ifade eder.
Örnek Ciro Hesaplaması
Bu durum işletmenin safi hasıla üzerinden hesaplanan cirosu şöyle olacaktır: =( Yurt içi satış gelirleri + yurt dışı satış gelirleri) - (iade giderleri + indirim ve iskonto giderleri) = (250.000 TL + 360.000 TL)- (45.000 TL + 85.000 TL ) = 480.000 TL.
Fakat şunu noktanın tekrar altını çizmekte fayda var; ciro, o işletmenin kasasına giren gelirler toplamıdır. Ciro hesaplanırken, kira, maliyet, çalışan maaşları, vergiler gibi farklı gider kalemleri kasada bulunan paradan düşülmez. Başka bir deyişle, ciro hesaplama, karlılık hesabı değildir.
Brüt Kar Nedir? Brüt kar, satış sonucu elde edilen net gelirden (ciro) , satışa sunulan ürünün maliyeti için yapılan harcamalar çıkarıldıktan sonra kalan miktardır. Brüt kar hesaplanması için kullanılan formül şudur: Brüt Kar= Satış Geliri – Ürün Maliyeti.
Haftanın ilk günüyle son günü arasında geçen süreçte kasaya giriş yapan toplam para miktarını hesaplamak için bu yöntem kullanılır. Aylık Ciro: Ülkemizde en fazla tercih edilen bu ciro türünde, çalışan maaşları aylık olarak ödenir ve ayın ilk gününden son gününe kadar kasaya giren paranın toplamı olarak hesaplanır.
2-Gelir-Gider Muhasebe Kayıtları: 1 Sıra No' lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nin Tek Düzen Hesap Planı Açıklamalarına göre ciro primlerinin “611-Satış İskontoları (-)” hesabında muhasebeleştirmesi gerekir.
KDV'nin GİDER YAZILMAMASI PRENSİBİ :
Prensip olarak teslim KDV si, KDV beyannamesinde pozitif değer olarak yer alır ve yüklenilen KDV de, yine beyanname üzerinde teslim KDV sinden indirilir. Başka bir anlatımla, KDV beyannamesine aksetmesi gereken bu unsurlar giderleştirilemez.
Züccaciye ürünlerinde de KDV %20 oldu.
Bu değişiklik, gıda maddelerinin II sayılı listeden I sayılı listeye alınması suretiyle yapıldı. Gıda maddelerinin toptan mı perakende mi satıldığına göre oran tespitine de son verildi. Böylece toptan ticaret ve perakende ticaret aşamalarının tümünde gıda ürünlerindeki KDV oranı yüzde 1'e indirilmiş oldu.
Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 25'inci maddesi hükmüne göre; teslim ve hizmet işlemlerinde fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen ticarî teamüllere uygun miktardaki iskontolar katma değer vergisi matrahına dahil değildir.
Fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyip, yıl sonralarında, belli bir dönem sonunda ya da belli bir ciro aşıldığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla) yapılan ödemeler ise katma değer vergisine tabi olacaktır.
Çek ciro etmek işlemi nedir? Hem alacağı hem de vereceği olan bir kişinin alacağına karşılık çek alması ve vereceğine karşılık olarak aldığı bu çeki devretmesine çek ciro etmek denir. Halk arasında ciro etmek olarak bilinen bu kavram, aynı zamanda çekin kullanım haklarının devredilmesi olarak da tanımlanabilir.
Ciro primi; bayilere ve sürekli mal alımında bulunanlara belli bir sürede, belirli bir miktarın üzerinde mal alımı şartına bağlı olarak yıl içinde yapılan, belli oranda sağlanan nakit, mal ve benzeri şekildeki menfaatlerdir ve satış amacıyla kullanılan bir pazarlama yöntemidir.
Net Kâr Oranı= Net Kâr / Net Satışlar
Net satışların hangi oranda net kâra dönüştüğünü gösteren bu oranı değerlendirirken işletmenin geçmiş dönemlerindeki oranları ve aynı sektördeki diğer işletmelerin oranlarıyla karşılaştırma yapılır.
Ciro bir işletmenin ticari işletmelerin belirli bir zaman aralığında gerçekleştirdikleri faaliyetlerden elde edilen brüt gelir ya da hasılta verilen isimdir.
KDV dahil tutar, mal ve hizmet bedeline KDV tutarının eklenmiş halidir. Örneğin, 400 TL'lik bir malın KDV'si % 18 olsun. 400 x 0.18 = 400 x (18/100) =72 TL KDV tutarıdır. Malın KDV dahil fiyatı = 400 TL + 72 TL = 472 TL'dir.
Katma Değer Vergisi veya kısaca KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal ve hizmeti teslim edenin ödediği ancak teslim alana yüklenen bir harcama vergisidir. %1'den %20'ye kadar değişmektedir.
Katma Değer Vergisi Beyannamesi
KDV bir tüketim vergisidir ve işlem üzerinden hesaplanarak fatura üzerinde gösterilir. İşlemin türüne göre KDV %1,%8 ya da %18 oranında olabilir. Mal ve hizmet alışları ve satışları KDV'nin konusuna girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri