KDV muafiyeti belgesi ya da diğer adıyla Yatırım Teşvik Belgesi alan mükellef makine-teçhizat alımlarında KDV ödemez. Yatırım Teşvik Belgesi almak isteyenler bağlı olunan vergi dairesine veya İnteraktif Vergi Dairesi'ne başvuru yapabilirler.
Kdv istisna yazısı için başvuruyu önce https://intvrg.gib.gov.tr/ adresinden yapacaksınız, daha sona ilgili vergi dairenize giderek yazıyı alacaksınız.
KDV İstisna Yazısı internet vergi dairesi üzerinden yapılacak başvuru ile alınır. Detaylı başvuru adımları ise şu şekildedir; 1.
Şartların yerine getirilememesi ve projenin tamamlanamaması durumlarında teşvik talebi uygun görülmeyerek ret cevabı verilmektedir. Belgeye başvuru için sınırlama bulunmamakla birlikte vergiye tabi gerçek kişiler, adi ortaklar, şirketler, kurum ve kuruluşlar başvurabilmektedir.
KDV Muafiyet Belgesi; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11-17. maddelerinde belirtilen KDV istisnası, kanunda belirtilen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen yatırım teşvik belgesi sahibi firmaların ödemek zorunda oldukları KDV tutarından muaf olmaları anlamına geliyor.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye'de ikamet etmeyen yolculara tanınan istisna kapsamındaki satışlar, vergi dairesinden "İzin Belgesi" almış, gerçek usulde KDV mükellefleri tarafından yapılabilir. İzin belgesi almak isteyen satıcılar vergi dairesine bir dilekçe ile başvurur.
KDV tutarı faturada mutlaka bulunması gereken bir ibare olduğundan KDV tutarı sıfır olan faturalar istisna kodu girilerek istisna faturası haline getiriliyor. İstisna kapsamında olmayıp herhangi başka bir nedenden dolayı KDV'siz satış yapıldığı durumda “istisna olmayan diğer” kodu seçilmeli.
Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesi: İhracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerin vergi, resim ve harç istisnasından yararlandırılmasına imkan sağlayan Ekonomi Bakanlığı (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından düzenlenen belgeyi ifade eder.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Muafiyetten yararlanılması için ikametgahın bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurarak "esnaf vergi muafiyeti belgesi" alınacak. Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından faydalananların 3 yılda bir tarha yetkili vergi dairelerine başvurarak durumlarını güncellemeleri önem taşıyor.
İstisna Belgesi Nasıl Kapatılır? İstisna kapsamında mal ve hizmet alanlar istisna belgesinin süresinin sona erdiği tarih itibarıyla istisna belgesini vergi dairesine ibraz ederek kapattırmak zorundadır.
Düzenlenen bir faturanın içerisinde KDV oranı sıfır olan bir ürün varsa bu ürün faturadan istisna edilir. Bu uygulamaya istisna faturası denir. Bir kurum veya kuruluşa yapılacak olan fiyatlandırmada KDV değerinin yansıtılmamasını sağlayan istisna işlemi KDV uygulama tekniği baz alınarak yapılır.
Vergi, resim ve harç İstisnası Belgesi, (VRHİB) ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı bir takım hizmet ve faaliyetlerin vergi, resim ve harç istisnasından yararlandırılmasına imkân sağlayan Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen belgedir.
Buna göre; Kanunun 13 üncü maddesinin (d) bendinde düzenlenen istisna uygulamasından katma değer vergisi mükellefiyeti bulunan ve yatırım teşvik belgesi sahibi yatırımcı firmalar yararlanacak olup, yatırımcı firmanın bağlı bulunduğu Vergi Dairesine başvurarak istisna yazısı alması gerekmektedir.
Eğer bir fatura, KDV'sinin 0 olduğu bir ürüne sahipse, bu ürün faturadan istisna edilir. Buna da istisna fatura adı verilir. Vergi Usul Kanununda belirlenen şartlara sahip ürünlerin ticareti yapılırken bu ürünler faturada 0 KDV olarak düzenlenir.
Kamu Kuruluşlarınca Personele Sağlanan Hizmetler. 3065 sayılı Kanunun (1/3-g) maddesinde sayılan kurum ve kuruluşların ticari, sınaî, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetleri KDV'ye tabidir.
Kod Listeleri dokümanının İstisna Kodları Listesi'ne "351 İstisna Olmayan Diğer" kodu eklenmiş ve bu kod için; 1 no.lu kdv beyannamesinin doldurulmasına ilişkin açıklamalar ve işlem kodlari dışındaki, istisna olmayan ancak 0 KDV'li fatura oluşturulması gereken durumlarda kullanılacaktır.
İhracatta KDV İstisnası
Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
Toptan ya da perakende kitap satışlarında düzenlenecek elektronik faturalarda; e-fatura tipi olarak “İstisna”nın, seçilmesi, e-fatura istisna kodu olarak tam istisna kodları listesinden “350 – Diğerleri”nin işaretlenmesi gerekmektedir.
2022 yılında uygulanacak olan brüt asgari ücret aylık 5.004 TL olarak belirlenmiştir. Buna göre 2022 yılında söz konusu asgari ücret veya daha üstü ücret alanların yıllık brüt ücretleri üzerinden hesaplanan 8.608,16 TL istisna olarak dikkate alınacaktır.
"İthal edilen eşya ile ilgili olarak, katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisi, indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere, Gümrük Kanununa göre iade olunur." bankaya gümrük idaresi tarafından iadesi icabeder.
İhracat İstisnası: İhracat yapan işletmeler, mal veya hizmetlerini yurt dışına sattıklarında KDV tahsil etmezler. Bu durumu belgelemek için istisna faturası keserler. İhracat kayıtlı satışlar için kesilen faturalarda KDV dahil edilmez ve istisna faturası kodu kullanılır.
Bu seçim yapıldığında oluşan satırda söz konusu istisna kapsamındaki işlem bedeli yer alacaktır. yer alan “İlave Edilecek KDV” satırında gösterilmelidir. Bu bölümde tam istisna kapsamına giren yani indirim ve iade hakkı bulunan istisnalar uygulanmak suretiyle yapılan işlemlerin bedelleri gösterilir.
Konumuza esas teşkil eden KDV'nin ihracatta bir istisna olarak uygu- lanması, KDV'nin ihracat ürünlerimizin dünya piyasalarındaki rekabet gücünü olumsuz yönde etkilememesini sağlamak, ülke ihracatına rekabet gücü kazandırmak amacını gütmektedir.
: Özel fatura, Türkiye de yerleşik olmayanlara yapılan teslim ve satışlarda (bavul ticaretinde) katma değer vergisi istisnası uygulanabilmesi için düzenlenen belge olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri