İşletme tarafından, her türlü mal ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen katma değer vergisinin kaydedildiği, izlendiği ve hesaplanan KDV den indirilinceye kadar bekletildiği hesaptır.
KDV mahsup kaydı, ticari işletmelerin bir ay boyunca yapmış oldukları ticari işlemler sonucu almış oldukları mal ya da hizmet karşılığında ödedikleri KDV ile satış işlemlerindeki tahsil ettikleri KDV oranlarının mahsup edilmesi işlemidir.
KDV Kanunu işletmelere müşterilerinden tahsil ettikleri KDV'den kendi ödediklerini düştükten sonra kalanını ödemelerini emreder. Ödeme işleminin her ayın sonunda yapılan mahsup kaydına bağlı olarak yapılması gerekir.
1.1.2.
KDV iade alacağının ithalde alınan vergilere mahsubu için, ilgili gümrük idaresinden mükellefin vergi dairesine hitaben yazılan ve ithalde alınan vergiler ile varsa gecikme faizi, zam ve ceza tutarları ile ödemenin yapılacağı gümrük muhasebe birimi ve hesap numarasını belirten bir yazı alınır.
KDV Tahakkuk Kaydı Nedir? İşletmeler, müşterileri gibi KDV öderve müşterilerinden de KDV tahsil ederler. Bu işleme KDV tahakkuk kaydı denir. KDV Kanunu, işletmelere müşterilerinden tahsil ettikleri KDV'nin kalanını, ödedikleri tutardan düşüldükten sonra ödemelerini emreder.
İlgili 45 soru bulundu
Tıpkı alıcılar gibi işletmeler de KDV öderler. Müşteriden tahsil ettikleri KDV'nin geriye kalan kısmını vergi dairelerine ödemeleri zorunludur. İşte buna KDV tahakkuk kaydı denir. Mahsup kayıtlara göre işletmelerin bunu her ay sonunda ödemesi gerekir.
İşletme tarafından, her türlü mal ve hizmetin satılması sırasında alıcılardan tahsil edilen katma değer vergilerinin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır. Mal ve hizmet satımlarında tahsil edilen katma değer vergisi bu hesaba alacak kaydedilir, mevzuat gereği hesaba yapılan düzeltmeler hesabın borcuna kaydedilir.
Katma Değer Vergisi iade uygulamasının usul ve esasları, iade hakkı doğuran işlemin türüne göre ilgili KDV Genel Tebliğlerinde düzenlenmiştir. Katma değer vergisi alacakları mükelleflerin isteğine bağlı olarak nakden veya mahsuben iade edilebilmektedir.
Mahsup fişi, kasa hesabında bir hareket olmadığında, kasa hesabı dahilinde olmayan bir işlem olduğunda yani işletmenin nakitlerini ilgilendirmeyen ve herhangi bir gelir gider söz konusu olmayan bir durumda düzenlenen muhasebe fişi türüdür.
Öncelikle tanımından başlamak gerekirse; ceza hukuku çerçevesinde mahsup etmek mahkumiyet cezası alan bir hükümlünün cezasından belirli kalemleri düşürmek anlamını taşır. Buna göre ceza hukuku bağlamında mahsup etmek mahkum edilen hükümlünün cezasının düşürülmesidir.
192 no lu Diğer KDV hesabı; KDV Kanunu gereğince KDV iadesini gerektiren istisnalar ile 29/2 nci madde gereği indirimli orana tabi mal teslimi nedeniyle iade edilmesi gereken KDV nin izlendiği bir hesap olarak çalıştırılması gerekmektedir.
Geçmiş dönemlerden gelen “Devreden KDV” ayrı tutularak, belli bir limite kadar olanı YMM raporuyla üstü ise merkezi denetim raporuyla çözülebilir. Bundan sonra oluşacak “Devreden KDV” nin ise üç ayda bir merkezi denetim raporu veya YMM raporu ile nakden veya mahsuben iadesi sağlanabilir.
Kayıt dışı mal/hizmet satışı veya sahte belge kullanımı dışındaki nedenlerle biriken KDV gerçek KDV olup, “Devreden KDV”nin bir kısmı çeşitli satışlar (ihracat veya indirimli oranlı) nedeniyle iadeye dönüşüyor, kalan yüksek kısım ise sonraki dönemlere devredilmek üzere idareden alacaklı olarak devam ediyor.
Mahsup için kişi hürriyetinin kısıtlanmış olması yeterlidir. Başka suç (ilk suç) nedeniyle tutukluluğun mahsup edilebilmesi için ikinci suç nedeniyle mahkumiyetin kesinleşmesi şarttır. Mahsup, hapis cezasının cezaevinde infaz edilecek süresi üzerinden yapılır.
TCK 16 – Cezadan Mahsup (Yabancı Ülkede Çekilen Süre) gereğince, suçun işlendiği yere bakılmaksızın, yabancı ülkede yapılan yargılama veya yargılama sonucunda kişinin gözaltında, gözlem altında, tutuklulukta veya hükümlülükte geçirdiği süreler, aynı suçtan dolayı Türkiye'de verilecek cezadan mahsup edilir.
Mahsup edilen, alacağı olanın borcunu tahsil etmesi anlamına gelmektedir. Borcun alacak tutarından düşülerek tahsilatını gerçekleştirme işlemine mahsup etme denmektedir.
Mahsup fişi, para alınmasını veya para ödenmesini gerektirmeyen kasayı ilgilendirmeyen işlemlerin muhasebeleştirilmesinde kullanılır. Mahsup fişinde borçlu ve alacaklı hesaplar için iki bölüm bulunmaktadır ve alacaklı hesapların kodu, adı ve tutarları yazılır.
Müşterinin TL olarak iade alacağının oluşan faturasından düşülen bedelidir.
KDV dahil hesaplama türünde ödenen tutarı bulmak için kullanılan formül: (Net tutar) x (1+ vergi oranı) dır. 1000 lira hizmetin kendi bedeli ve KDV oranı yüzde 18 ise ödenecek KDV dahil tutar 1000 x (1 + 18/100) işlemi uygulanarak bulunur: 1000 x 1,18 = 1180. Yani ödenecek KDV dahil tutar 1180 Türk Lirasıdır.
Buna göre 2 No.lu KDV Beyannamesindeki ödenecek KDV'nin, vergi dairesine nakden ya da mahsuben ödenmeksizin 1 no.lu KDV beyannamesindeki sonraki döneme devreden KDV tutarından mahsup edilmesine imkan bulunmamaktadır.
Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre iade hakkı doğuran işlemlerden dolayı, iade edilebilecek katma değer vergisi geçici vergiye de mahsup edilebilmektedir.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
Alıcı, bu şekilde nakden veya hesaben ödediği KDV'yi ödemeyi yaptığı ayda indirebilir. İade hakkı mevcutsa ve indirimin yapıldığı ayda indirimle giderilemeyen KDV söz konusu ise, indirimle giderilemeyen ile sınırlı olarak bu KDV'nin iadesini isteyebilir.” 2.1.3.4.
Mal ve hizmetin tesliminde alıcıdan tahsil edilir. Satıcı ya da hizmet veren tarafından aylık ya da üç aylık periyodlarda ödenir. Katma Değer Vergisi, dönemsel bütçe dengesizliklerinin önüne geçmek, sabit gelirleri artırmak ve mali stabilite sağlamak için başvurulan bir vergi türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri