Onun çalıştırdığı mekanizmalar, nitrik oksitin vücutta bulunabilirliğini arttırıyor ve aynı zamanda da mitokondrinin yapısını ve fonksiyonlarını da önemli ölçüde iyileştiriyorlar. Ama bu faydalardan yararlanabilmek için saf kakao tüketmek gerekiyor.
Kakao en etkili ve en faydalı besin kaynaklarından bir tanesidir. Kişi ister çiğ ister toz halinde tüketebilmektedir.
Kakaoyu nasıl tüketebiliriz? - Kakao, çay gibi demlenebilir. 1 bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı kakao koyarak tüketebilirsiniz. - Süt ile içilebilir.
Kakao tozu, sıcak süt veya su ile karıştırılarak afiyetle tüketilebilir. Çikolatanın ham maddesidir. Kakao tozundan çikolata yapabilirsiniz. Pasta yapımında kullanılır.
Ham kakao tozu içerisinde yüksek oranda bitkisel antioksidan bulundurmakta. Antioksidan, serbest radikal olarak bilinen hücrelere zarar veren moleküllerin temizlenmesine yardımcı olur. Dolayısıyla vücut hücrelerinin hasarını önleyerek sağlıklı yaşamı destekler.
İlgili 39 soru bulundu
Kakao halsizlik ve yorgunluğa karşı bire birdir. Uzun süre tokluk hissi sağlayan kakao ile iştah kontrolü sağlanabilir. İçerdiği kalsiyum ile kemik gelişimine katkı da bulunurken, kas kütlesini arttırmaya ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı oluyor. Damar tıkanıklığına iyi gelen kakao tam bir kalp dostudur.
Doğal kakao tozu genellikle kırmızımsı bir renk tonu ile kumlu kahverengidir ve parlak ve meyveli tadı vardır. Alkalize işleme, rengi kadifemsi kahverengi veya siyaha yakın koyulaştırır ve kakaonun daha büzücü notalarını yumuşatır, böylece daha derin, ve hoş bir tat bırakır.
Kakao dolaşım sistemine endorfin enjekte ediyor ve kişilerde mutluluk hissine yol açıyor. Ayrıca kakaonun içindeki yüksek magnezyum miktarı kasların gevşemesini sağlıyor.
Flavonoid bakımından zengin kakao, damarları genişletir, kötü kolesterolü düşürür ve aspirine benzer bir kan sulandırıcı etkiye sahiptir.
Geleneksel yollarla öğütülerek toza dönüştürülen çekirdekler, direkt olarak tüketime hazır hale geliyor. Ham kakao tozunun tadı da bu nedenle endüstriyel kakao tozlarına göre çok daha yoğun ve keskin bir şekilde hissediliyor.
Çikolata, insanın zevk almasını sağlayacak psikoaktif bileşenlere sahiptir. En önemlisi, feniletilamin bakımından zengin, ruh halimizi ve eksikliğini düzenlemede rol oynayabilen bir nöromodülatördür ve depresyona katkıda bulunur.
Doğal yollardan fermente edilip, yüksek ısı işlemine tabi tutulmayan kakaoya 'çiğ kakao' deniyor. Çiğ kakao, işlenmiş siyah çikolatanın 4 katı daha fazla flavanol içeriyor. Eğer kakaonun faydalarından maksimum oranda yararlanmak isterseniz en iyi seçenek çiğ kakao tüketmek.
Çünkü kakao, mutluluk hissi veren dopamin ve serotonin hormonlarının salgılanmasını sağlar. Bu özelliği sayesinde de iştahınızı bastırır.
Kakao ile ilişkilendirilen sağlık yararları arasında; enerjiyi arttırmak ve yağ metabolizmasını geliştirmek gibi faydaları yer alır. Bu nedenle, daha hızlı bir kilo kaybı için kakao tercih edilebilir.
Kakao tozunda çikolata tadı bulunmuyorsa kakao artık iyi durumda değildir. Kakaonun bozulup bozulmadığını anlamanın bir yolu da koklamaktır. Çikolata kokusunun dışında kötü bir koku geliyorsa, kakaonun görünümünde küflenme, böceklenme gibi değişiklikler varsa kakao kullanmadan atılmalıdır.
Şimdi çikolatanızı içerek keyfini çıkarabilirsiniz! Kakao çayı, yüksek oranda kafein ve kalori içeren çikolata ve kahveye nazaran mükemmel bir sağlıklı alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çay tamamiyle şeker, kafein, gluten ve süt ürünü içermeyen GDO'suz olarak %100 katkısız ve organiktir.
Antioksidan açısından zengin olan kakao, yüksek oranda bitkisel protein ve kafein içerir. Potasyum, magnezyum gibi mineraller ve E, D, A, tiamin, riboflovin gibi vitaminler açısından zengin bir kaynaktır.
Kakaonun sağlık yararları arasında yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, kabızlık, diyabet, bronşiyal astım, kronik yorgunluk sendromu ve çeşitli nörodejeneratif hastalıklar bulunur. Kanser riskini azaltmaya ve beyin sağlığının yanı sıra kardiyovasküler tedaviyi geliştirmeye yardımcı olur.
Binlerce yıl önce Maya'lar tarafından ilaç olarak kullanılan kakaonun faydaları saymakla bitmiyor. Her gün düzenli olarak bir çay kaşığı kakao tüketildiğinde, vücuttaki iltihabı kurutarak hastalıkları önlüyor.
Çikolataların hormon üzerinde yarattığı etkiler mutlu olmanızı sağlar. Kakaonun içerisinde bulunan biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum vücuttaki serotonin adlı mutluluk hormonunun artmasını sağlar. Bu durum size mutluluk olarak geri döner. Çikolata serotonin hormonunun harekete geçmesini sağlar.
Organik kakao ya da bir diğer deyişle ham kakao, çekirdeklerin doğal yollarla öğütülmüş halidir. Bu noktada herhangi bir ısıl işlem görmez ve kimyasallarla etkileşimde olmaz. Yani en katkısız hali, mineraller ve besin değerleri açısından bozulmaya uğramamıştır.
Bir fincan kakao veya bir kibrit kutusu büyüklüğünde bitter çikolata mikrobik ishale karşı yararlı olup barsaklarda ishale neden olan mekanizmayı engeller. Yine ishali arttıran gıdalar var ise bunlar tüketilmemelidir.
Bitter çikolata en az 35% oranında kakao içermelidir.
Daha koyu, daha iyi! Yüksek kakao içerikli çikolata yiyin - %70 ila %85. Sade bitter çikolata daha sağlıklıdır. Kuruyemiş ya da meyve içermedikçe dolgulu olanlardan kaçının.
Organik ham kakao bir süper besindir. Doğru ham kakaoyu tüketmenin size birçok şaşırtıcı faydası olacaktır. Örnek olarak antioksidanlarınızı artırmak, kan basıncınızı düşürmek ve kanser riskinizi azaltmak gibi.
Buzdolabında saklanmamalıdır. Çikolatanın içeriğindeki en önemli bileşen kakaodur. Kakaodan elde edilen kakao yağı hassas bir yapıya sahiptir. Yüksek ısı veya neme maruz kalması durumunda kakao yağının kristal yapısı bozulur ve kristaller yüzeye çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri