Doğrudan doğruya ateşin üzerinde tutularak ya da bir kap içinde susuz olarak pişirilir. Bu yemeklerin çoğu ızgarada pişirilmiş olsa da, tas kebabı gibi sulu yemeklere de kebap denir. Böyle yemekleri yapan lokantalara kebapçı denir. Et olarak çoğunlukla koyun veya dana eti kullanılır.
Genelde bir kilo yağsız kuzu etine 250 – 300 gr kadar kuyruk yağı kullanılır. Etin yağ durumuna göre 50-100 gr az yağ kullanabilirsiniz. Burada püf noktası, kuyruk yağını kesinlikle daha az kullanmamaktır. Çünkü kebabı kebap yapan, içine koyulan kuyruk yağıdır.
İlk olarak yağlı kuzu yada dana kıyma (tavsiye edilen kuzu kıymadır ama tercih etmeyenler dana kıyma da kullanabilir) geniş bir yoğurma kabına alınır. Üzerine kuyruk yağı eklenerek iyice yoğrulur. (Kuyruk yağını marketlerde de bulabilirsiniz.
böyle bir yanlış anlaşılma var, ama aslen arap ve ortadoğu bölgesine ait bir yemek türüdür.
cağ kebabı yapımında yumuşak olması nedeniyle kuzu etini tercih ettiklerini kaydeden Boztepe, “Bu kuzunun kıvırcık kuzu olması gerekiyor. Kuzunun sadece but kısımlarını kullanıyoruz. Çünkü kuzunun yağ oranının en dengeli olduğu bölümü but kısmıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Dönerler sığır etinden yapılabilirken cağ kebabı sadece kuzu, keçi ve oğlak gibi küçükbaş hayvanlardan yapılır. Dönerden kesilen parçalar direkt olarak servis edilirken cağ kebabında durum biraz daha farklıdır. Cağ kebabı ağır ateşte pişerken kebaptan büyük parçalar kesilir ve şişlere geçirilir.
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
Türkiye'nin meşhur yemekleri dendiğinde hemen herkesin aklına ilk gelen yemek tabii ki kebap oluyor.
45 bin Hürriyet okuruna sorduk; sandıktan yaprak sarma çıktı. Dünyaca ünlü mutfak uzmanları, yerli-yabancı şefler, yemek tarihçileri ve gurme yazarlarımız Vedat Milor ve Mehmet Yaşin'le Türk damak tadını masaya yatırdık. Yaprak sarma yüzde 12'yle birinci, Adana/Urfa kebap yüzde 11'le başa baş yarıştı.
Kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber,taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Bunların dışında hiçbir baharat konulmaz.
Urfa kebabı, Adana kebaptan ayıran en önemli özellik ise kullanılan kıyma çeşididir. Adana kebapta dana ve kuzu kıymasının karışımı kullanılırken, Urfa kebapta az yağlı kıyma ve kuyruk yağı tercih edilir. Ayrıca Urfa kebap Adana kebaba göre daha acısızdır.
Çünkü en leziz Adana ve Urfa kebabı, sinirleri alınmış etten hazırlanan kıymayla yapılır. Sinirleri alınmış etin, eser miktarda kuyruk yağı ile birlikte zırhta kıyma haline getirilmesi gerekir. Kıymanızı kebap için hazırlarken ise sadece pul biber, tuz ve isteğe bağlı olarak toz biber kullanmalısınız.
Urfa kebap ise acı bakımından Adana kebabın biraz gerisinde kalır. Onun acısı yanında verilir. Bununla beraber Urfa kebapta da az dahi olsa bir miktar acı tattan söz etmek mümkündür.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.
Adana Kebap Kıyması Nasıl Olmalı? Genelde süt kuzu kullanılmaması, 1-2 yaşlarında erkek koyun etinden yararlanılması tavsiye edilir. 700 gr. kadar kol kısmından, yaklaşık 200 gram da sırt bölgesinden olmak üzere karışık alınması önerilir. Sinirlerin ve et üzerindeki zarların iyi bir biçimde ayıklanması lâzımdır.
BAKIN TÜRK MUTFAĞI KAÇINCI SIRADA!
Bu seneki listede İtalya ilk sırayı alırken, Yunanistan 2., İspanya 3. oldu. Türkiye ise 7. sırada kendisine yer buldu.
İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, 17 ülkeden 16 bin kişi ile görüşerek dünyanın beslenme alışkanlıklarının haritasını çıkardı. Buna göre tüm dünyada en çok sevilen yiyecek açık arayla makarna. Makarnayı ise pilav, pizza ve tavuk takip ediyor.
Yapılan çalışma sonucu, çeşitlilik açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına Gaziantep'in sahip olduğu ve Gaziantep mutfağının tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklanmıştır. İkinci sırada Elazığ'ın geldiği ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu belirtilmiştir.
Döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına özgü bir yemek.
Döner kebabın ilk olarak yaklaşık 150 yıl öncesinde Bursa'da İskender Bey tarafından kuzu etlerinin bir şişe geçirilerek dikey şekilde konum- landırılan odun ocağında pişirilerek ortaya çıktığı bildirilmektedir (Acar, 1996).
8- Kebaplar: İran Yemekleri İçinde Olmazsa Olmazlardan
Bir de elbette ki pilavları bizimkilerden biraz daha farklı. En bilinen 3 tür kebapları var: Barg Kebap: Soğan, zeytinyağı, tuz ve karabiber ile harmanlanmış dana ya da kuzu eti ile servis edilen bir kebap türü.
Cağ Kebabı yanında soğan, mevsim salata, acılı ezme,süzme yoğurt ve lavaş ile birlikte servis edilir.
Tatari, yani az pişmiş. Çatal kullanmadan, etin takılı olduğu cağ, ağza götürülerek gerçek lezzete ulaşılıyor. Fazla baharat ve sosa ise 'etin et tadında yenildiği kebap' anlayışını bozmamak için hiç de sıcak bakılmıyor. Erzurumluların çoğu küçük şişleri ızgaraya koydurmadan yarı pişmiş yemeyi tercih ediyorlar.
Dönerek pişirilen kebapta gerçek tat ise üst kısımlarda. Anlayanlar, etin altta çiğ kalan kısmının ızgarada pişirilmesini istemezler. Yörede cağ kebabının bu haline de "Tatari" deniyor. Yani üstü pişmiş, altı çiğ kalmış kebap, damağına düşkün olanların tercihi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri