Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir. Gaziantep, Şanlıurfa, Adana ve Mersin kebap konusunda ilk sıralarda yer almaktadır.
Şiş kebabı, Türk yemek kültürünün içinde önemli bir yeri olan et yemeği. Basılı ilk yemek kitabı Melceü't-Tabbâhîn'de tarifi vardır. Özellikle müslümanların dini bayramı olan Kurban Bayramı'nda hemen tüm evlerde şölen havasıyla hazırlanan Şiş Kebabı, koyunun but etinden çıkan parçalarından yapılır.
Bildiğimiz anlamdaki Adana Kebabı, 19. yüzyılın ikinci yarısında, Adana'nın tarihî çarşısı olan Kazancılar Çarşısı'nda ortaya çıktı. Günümüzde de faaliyette olan Tarihî İstanbul Lokantası ise Adana Kebabının halkın beğenisine ilk kez sunulduğu yerdir.
İlgili 31 soru bulundu
Başlı başına bir kültür olan kebap, Türk mutfağı denilince akla ilk gelen yemeklerden biridir. Şiş üzerine dizilen kıyma veya etin ateşte pişirilmesiyle ortaya çıkan bu lezzet, şehirden şehire farklılık gösteren tariflere sahiptir.
Adana kebabı, Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi.
Türkiye'nin Bursa şehri genellikle dikey şişte yapılan döner kebabın doğum yeri olarak kabul edilir. Yavuz İskenderoğlu'na göre, dedesi İskender Efendi dikey şişe geçirilmiş döner kebabın mucididir.
8- Kebaplar: İran Yemekleri İçinde Olmazsa Olmazlardan
Bir de elbette ki pilavları bizimkilerden biraz daha farklı. En bilinen 3 tür kebapları var: Barg Kebap: Soğan, zeytinyağı, tuz ve karabiber ile harmanlanmış dana ya da kuzu eti ile servis edilen bir kebap türü.
Kökeni Osmanlı İmparatorluğu'ndan gelmektedir ve adını bu dönemde Bursa'da yaşamış ve bu yemeği yaratmış kişi olan İskender Efendi'den almıştır. 1850'li senelerde Bursa'da Mehmet Efendi Lokantası'nın kurulması ile İskender için ilk adım atılmıştır.
Dünyanın En İyi Geleneksel Yemekleri Belli Oldu: Adana Kebap Birinciliği Kaptırdı!
Evde kebap yaparken öncelikle uygun malzemeleri hazırlayın. Kebap yapımında kuzu eti, kuyruk yağı, pul biber ve tuz kullanılmaktadır.
Döner kebabın ilk olarak yaklaşık 150 yıl öncesinde Bursa'da İskender Bey tarafından kuzu etlerinin bir şişe geçirilerek dikey şekilde konum- landırılan odun ocağında pişirilerek ortaya çıktığı bildirilmektedir (Acar, 1996).
Sevilerek tüketilen yemeklerden olan Adana ve Urfa kebabından Adana kebabı acı olanıdır. Urfa kebabına göre Adana kebabı daha fazla acılı olur. Acı seven kişilerin kebap yerken tercih etmesi gereken kebap türü Adana kebaptır.
Şanlıurfa ve Güney Türkiye'nin diğer bölgelerinde, insanlar geleneksel olarak evde arta kalan patlıcan ve tavuk etinden bir tepsi patlıcan kebabı hazırlar, sonra odun ateşinde pişmek üzere yerel bir fırına götürürdü.
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
Beyaz pirinçle birlikte yenen kebaba chelow kabab denir. Bu yemek İran'ın ulusal yemeği olarak kabul edilir.
Kebap, kelime kökeni olarak Arapça "kabāb" kelimesinden dilimize ve hatta tüm dünya dillerine geçmiştir.
Dönerin kebap olarak ilk defa Bursa'da İskender Bey tarafından icat edildiği söyleniyor mesela, Aşağı yukarı 150 sene önce kuzu çevirme yemeğinin yapım tekniğinden yararlanarak kemiksiz kuzu ve dana etlerinin şişe takılması ve ateş karşısında pişirmesi ile ortaya çıktığı vurgulanıyor.
Kebabın, Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya göç etmeleriyle birlikte Türk mutfağına girdiği düşünülmektedir. Adana kebap tarihi, Türk mutfağının önemli bir bölgesel çeşididir ve 19. yüzyılın sonlarında veya 20. yüzyılın başlarında ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Döner kelimesi “dönmek” fiilinden gelmektedir. ABD'de daha yaygın olarak bilinen Yunanca versiyonu -gyros- kelimesi de benzer şekilde, dönmek anlamına gelen Yunanca gyrizo fiilinden türetilmiştir.
Adana ve Urfa Kebap Farkları Nelerdir? Kuzu eti ve kuyruk yağından yapılan, içine ekstra olarak yalnız tuz ve biber katılan Adana kebap, acı bir tada sahip olmasıyla biliniyor. Urfa kebabı yapılış itibariyle Adana'ya benzese de, acısız tadıyla farklılaşıyor.
Adana Kebap Kıyması Nasıl Olmalı? Genelde süt kuzu kullanılmaması, 1-2 yaşlarında erkek koyun etinden yararlanılması tavsiye edilir. 700 gr. kadar kol kısmından, yaklaşık 200 gram da sırt bölgesinden olmak üzere karışık alınması önerilir. Sinirlerin ve et üzerindeki zarların iyi bir biçimde ayıklanması lâzımdır.
Şanlıurfalı ustaların el becerisi ile yapılan Urfa Haşhaş Kebabının üretiminde, Şanlıurfa İli Karacadağ ile Harran Ovasındaki meralarda yetişen ivesi türü kuzu etinden elde edilen etin zırhta çekilmiş olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri