Adana Kebap Tarifinin Pişirme Önerisi Dilerseniz ızgaraya soğan, domates, biber veya ince dilimlenmiş patlıcan dilimleri dizebilir ve yemeğinizi zenginleştirebilirsiniz. Etler pişmeye yakın üzerine lavaş ekmeği koyarsanız yağını çekecek ve lezzeti güçlendirecektir.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Dinlenmiş et zırh tabir edilen ve iki elle kullanılan keskin bıçakla kıyılır.
En az 4-5 saat buzdolabında dinlendirilir. Hazırlanan karışım, 0,5 cm kalınlığında, 3 cm eninde 90–120 cm uzunluğunda şişlere sıvanır gibi saplanır. Şişlendikten sonra 1 saat kadar şişte dinlendirilir. Bu dinlendirme el suyunun etten akması ve etin pişerken dağılmaması içindir.
İlgili 34 soru bulundu
Kuyruk yağı :
Genelde bir kilo yağsız kuzu etine 250 – 300 gr kadar kuyruk yağı kullanılır. Etin yağ durumuna göre 50-100 gr az yağ kullanabilirsiniz.
Adanalı kebap ustaları, kurban eti ile kebap yapacaklara lezzet konusunda uyarılarda bulundular. Adana'da 50 yıldır kebapçılık yapan Cevdet Menekşe, yaptığı açıklamada, etin ilk kesildiğinde kanlı olması nedeniyle yapılacak kebabın lezzetsiz ve sert olacağını söyledi.
Adana Kebabın içten de pişmesi için ustalar demir şiş kullanır çelik şiş kulllanmaz. Özellikle kıyma şeklinde hazırlanmış etleriniz için uygundur. Bunun yanında iri parça tavuk etleriniz, çeşitli sebzelerinizi de bu şiş ile pişirebilirsiniz. Geniş kesitli olduğundan dolayı sebze ve etleriniz şiş üzerinde dönmez.
Adana'nın en meşhur lezzetlerinden birisi olan Adana kebabını evde siz de denemek isterseniz bu tarif tam size göre. Damak çatlatan bu lezzeti konuklarınıza ikram etmek bu tarif ile hiç zor değil. İçerisine yumurta ya da galeta unu girmiyor. Bu tarif ile %100 et kebap tadını hissedeceksiniz.
İlk yöntemde deniz tuzu, iri karabiber, taze biberiye ve kekik, iyi kalite zeytinyağı, biberiye ve soya sosu karışımında et bekletilir. Daha ayrıntılı bir marine yapmak isteyenler ise zeytinyağı, sarımsak, soğan, kekik, soya sosu, hardal, worcestershire sos, balzamik sirke, tuz ve karabiber karışımı hazırlayabilir.
Adana Kebap Tarifinin Pişirme Önerisi
Dilerseniz ızgaraya soğan, domates, biber veya ince dilimlenmiş patlıcan dilimleri dizebilir ve yemeğinizi zenginleştirebilirsiniz. Etler pişmeye yakın üzerine lavaş ekmeği koyarsanız yağını çekecek ve lezzeti güçlendirecektir.
Kuyruk yağı yerine tereyağı da kullanabilirsiniz. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında fansız olarak kontrollü şekilde 20 dakika pişirin. Güçlü fırınlarda bu süre 10 veya 15 dakikaya düşebilir dikkatli olun. Yassı şişlere, etleri elinizle yayarak parmaklarınızın izini bırakarak dizin.
Soğan: İnce doğranmış soğan, kebap karışımına tat ve nem katmak için eklenir. Pul biber: Adana kebap, baharatlı bir lezzete sahip olduğu için pul biber kullanılır. Pul biber, kebaba acı ve karakteristik bir tat verir. Tuz: Lezzetlendirme için tuz kullanılır.
Urfa kebabı, Adana kebaptan ayıran en önemli özellik ise kullanılan kıyma çeşididir. Adana kebapta dana ve kuzu kıymasının karışımı kullanılırken, Urfa kebapta az yağlı kıyma ve kuyruk yağı tercih edilir.
Pişme süresi; ateşin sıcaklığına, pişirme yöntemine ve etlerin kalınlığına bağlıdır. Genellikle mangal veya ızgarada Adana kebap pişirmek 10-15 dk gibi bir süre alır.
Eşsiz lezzetiyle Adana'dan adını tüm Türkiye'ye duyuran Adana kebap tarifi herkes tarafından sevilmektedir. Kuzu kıyması, galete unu, un, soğan, yeşilbiber ve sarımsak gibi malzemelerle hazırlanan Adana kebap tarifinde kıymanın yağı haricinde yağ kullanılmaz.
Kebap hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden birisi etin şişten kaymamasını sağlamaktır. Bunun için bazı teknikler bulunuyor. Bunlardan birisi karbonatlı su kullanmaktır.
Sevilerek tüketilen yemeklerden olan Adana ve Urfa kebabından Adana kebabı acı olanıdır. Urfa kebabına göre Adana kebabı daha fazla acılı olur.
Kestiğiniz zaman cam bardak gibi parlar. Onunla yapılan kebap bulgur gibi dağılır, lezzetli olur.”
Bilinmelidir ki orijinal Adana kebap tarifi tuz, biber ve kuyruk yağı dışında başka bir ekstra içermez. Yani Adana kebaba; sarımsak, soğan, herhangi bir sos koyulmaz. Aynı şekilde bu kebaba ekmek içi, nane, salça, maydanoz da girmez. Biber olarak ise pul biber, toz biber yahut kapya biber kullanılabilir.
Adana şişten dökülmesi problemine karşı, metal şiş kullanılacaksa yassı, kuru, yağsız ve soğuk olmalıdır. Şişler parlak olmamalıdır. Şişlerin yarım saat kadar buzdolabında bekletilmesi yeterli olabilir. Mangaldan alınmış şişe tekrar kebap saplanması gerekiyorsa şişleri soğuk suyla yıkayıp bir bezle kurulamak gerekir.
Tuzu bulaşık bezine bir miktar, ızgaraların üzerine bir miktar döktükten sonra bezin yumuşak yüzeyiyle ızgaralar silinir. Izgara temizlendikten sonra çok sıcak olmayan suyla yıkanmalı ve ardından muhakkak kurulanmalıdır. İkinci önerimiz sirke kullanımı olacaktır. Bu yöntem için elma sirkesi tavsiye edilmektedir.
Kıymayı hazırladıktan sonra yaklaşık bir saat buzdolabında bekletirseniz, kebap kıyması şişten düşmez.
Adana- Urfa kebapları, tandırda ya da sac üzerinde pişirilen lavaş ekmeğine sarılarak dürüm yapılır. Yanında köz biber, domates ve söğüş ürünlerle servis edilmektedir. Adana kebap zırhta çekilen etten yapılmakta ve acısız olarak odun ateşinde hazırlanmaktadır.
Kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber,taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri