Patoloji, hastalık çalışması ve bilimi kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuş hastalıklar bilimi anlamına gelen bir sözcüktür. Ayrıca belirli bir bozukluğun tipik özellikleriyle birlikte bütününe patoloji denilebilir.
Patoloji kelime anlamı itibariyle (pathos= hastalık, logos= bilim) hastalık bilimidir. Hastalıklar sonucu organlarda, hücresel düzeyde meydana gelen değişiklikleri incelemektedir. Mikroskop altında hücrelerin görünümleri ile hastalıklara tanı koymaktadır.
Patolojik sıfatı ve kullanımı
Patolojik sıfatı "patolojiyle ilgili, anormal, bozulmuş, çalışmayan, işlemeyen, fizyolojik sınırların dışında olan" anlamlarında tıpta yaygın olarak kullanılan tıbbi bir terim ve sıfattır. En çok "anormal" anlamında kullanılır.
Patolojnin kelime anlamı 'Hastalık bilimi'dir.
Patolojik inceleme en basit olarak gönderilen materyalin hem çıplak gözle, hem de mikroskop yardımıyla hücresel düzeyde incelenerek başta kanser ve kanser öncüsü hastalıklar olmak üzere hücresel ve dokusal düzeyde bozukluk ya da düzensizlik oluşturan tüm hastalıklar açısından incelenmesidir.
İlgili 41 soru bulundu
Patolojinin kelime anlamı 'Hastalık bilimi'dir. Patoloji; tüm hastalıkların tanısı yanı sıra tedavi seçenekleri ve genetik sendromlarla ilişkili hastalıkların belirlenmesine kadar geniş bir yelpazede hastalıkların tüm evrelerinde rol alır.
Raporun sonunda bazen Malignite bulgusuna rastlanmadı şeklinde bir yazı olabilir. Bu inceleme sonucu kanser ile ilgili hiçbir bulgunun görülmediği anlamını taşır.
Patoloji raporu, hastaya ait klinik bilgilerin, mikroskopik bulgularla birlikte değerlendirildiği, gereğinde, radyolojik ve diğer laboratuvar bulguların da yoruma katkı sağladığı bir konsültasyon raporudur. Patoloji raporu, temel olarak 'hastanın doktoru'na yazılır.
Patoloji sonucu, hastadan alınan hücre ve dokuları mikroskop altında inceleyerek belirlenen tanıyı içeren rapordur. Patoloji sonucu aynı zamanda çıplak gözle tanımlanabilecek alınan parçanın boyutu, şekli ve görünümü ile ilgili bilgileri de içerir.
Patolojinin kelime anlamı 'hastalık bilimi'dir. Vücutta hastalık tarafından oluşturulan yapısal anormalliklerin incelenmesi olarak tanımlanmaktadır.
Evreleme muayene, biyopsi ve görüntüleme tetkiklerine göre yapıldığında buna klinik evre, Ameliyat edilen hastalarda bu verilerin çıkarılan parçanın incelenme sonuçları ile birleştirilerek yapılmasına ise patolojik evre adı verilir.
Hastalıkların tedavi edilmesi için öncelikle tanı alması gerekir. Aynı zamanda bu hastalıkların tedavisi ve ilerlemesi ile ilgili de zaman zaman bilgilere ihtiyaç duyulur. Tüm bu verilerin alınabilmesi için uygulanan işlemlere patoloji denir.
Patolojik incelemeler sonucunda negatif sonuç elde edilmesi, biyopsi yapılan dokuda kanser bulgusuna rastlanmadığı anlamına gelmektedir.
Beklenen bir davranışın yetersiz olması, hiç olmaması veya aşırı bir şekilde ortaya çıkması söz konusudur. Örneğin sevilen birinin kaybı durumunda... Aynı şekilde birey, kontrol konusunda da aşırıya kaçıyor veya hiç kontrol koyamıyorsa patoloji akla gelmektedir.
Prof. Tarhan, gazeteci Sibel Ateş Yengin'e verdiği röportajda patolojik aşkı, "Kişinin gerçek ya da ulaşılamayan bir aşkı takıntı haline getirmesi, tüm yaşamını kişiye göre yönlendirmesi, yoğun duygular yaşaması" şeklinde tanımlıyordu. Prof. Tarhan'a göre, patolojik aşk acısından kurtulmak mümkün.
Psikopatoloji, duygu, düşünce ve davranış bozukluğu, ruhsal bunalım, anormal/uyumsuz davranış üzerine araştırma dalıdır. Bu terim genel olarak psikiyatride patolojinin hastalık süreci olarak kullanılır. Medikal olmayan psikoloji dilinde Anormal psikoloji de psikopatoloji olarak kullanılır.
Patoloji, anatomi ve fizyolojide öğrenilen bilgilere, hastalıklı organların çıplak gözle veya mikroskop altındaki anormal görünüşlerini ekleyerek hastalıkların daha kolay anlaşılmasını sağlar. Günümüzde, tümörlerin tanısı başta olmak üzere, pek çok hastalığın kesin tanısı için patolojik inceleme gerekli ve zorunludur.
Patoloji raporunda polipin bağırsağın neresinden alındığı, tamamının çıkarılıp çıkarılmadığı, polipi oluşturan hücre yapısı ve varsa kanserleşme olup olmadığı, kanserin yayılması rapor edilir. Bu nedenle patoloji raporlarında bazen farklı terimler kullanılabilir.
Şüpheye verilen yanıt, patolojik biçiminde, karmaşık akıl yürütmede bulunmaz, tam tersine, tam da yanıt arayışı durdurulduğunda ortaya çıkar.
Patoloji uzmanı olabilmek için öncelikle 6 yıllık tıp eğitimini tamamlamak ve hekim olmak gerekir. Daha sonra da patolog adaylarının, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında (TUS) başarılı olması ve Patoloji alanında uzmanlık eğitimi alması gerekiyor.
Rahim Zarından Alınan Doku Parçalarının İncelenmesi
Eğer kanser saptanırsa, patoloji laboratuvarının sonuç raporunda hangi tür rahim kanseri olduğu (endometrioid, berrak hücreli veya seröz tip) ve bu tümörün derecesi bildirilir.
Şüpheli meme dokusundan biyopsi işlemi ile alınan parça patoloji laboratuvarına gönderilmekte ve burada uzman patoloji doktoru tarafından incelenmektedir. Yapılan inceleme sonucunda pozitif çıkan sonuç hastada kanser varlığını ifade ederken, negatif çıkan sonuç ise alınan parçada kanser olmadığını gösterir.
Patoloji sonucu çıktığı zamanda hastalara standart formatta SMS bilgilendirme ve hatırlatma mesajı gönderimi uygulanmaktadır.
Doktor tarafından örneklenen dokular, patoloji teknisyenleri tarafından parafin bloklar haline getirilerek 'mumyalanır'. Laboratuvar aşamaları tamamlanan dokular, boyanarak, mikroskop altında incelenebilir hale getirilir ve patoloji uzman doktoru tarafından tanı için değerlendirilir....
MHRS sistemi üzerinden de bu e-nabız adresine ulaşmak kolay ve hızlıdır. Patoloji sonuçları için resmi web adresi olan https://enabiz.gov.tr/ kullanılmaktadır. Vatandaşların tümü bu adres üzerinden giriş sağlayarak tahlil sonuçlarını ekranında görmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri