Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Doğrulanmış Cevap. Merhaba , Kebap, doğrudan doğruya ateşin üzerinde tutularak ya da bir kap içerisinde pişirilmiş et yemeğine verilen isimdir. Kebap Adana yöresine ait bir yemeğimizdir.
Arapçadan dilimize geçen “kebap” kelimesi “kebuba” kökünden gelmektedir ve bu kelime “kavurmak, közlemek” anlamını taşımaktadır. Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'dir.
Adana'da kebap dükkanı işleten İsmail Çalıkıran, koyunun omurgasının iki tarafından uzanan, 'küşleme' olarak tabir edilen eti, domates, soğan, sarımsak ve terayağı ile birleştirerek 'tereyağlı lokum' yemeği yaptı.
Şiş kebabı, Adana Kebabı ile birlikte özellikle Güney illerinde gündelik hayatın gıda hızlı tüketim maddesi haline gelmiştir. Bugün başta Adana,Hatay, Mersin, Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş,Malatya illerinde bir hızlı tüketim yemeğidir.
İlgili 34 soru bulundu
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
Arapça kbb kökünden gelen kabāb كباب "kızartma, kızartılmış et" sözcüğünden alıntıdır.
Adana kebabı, Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi.
Urfa kebap, Şanlıurfa ve çevre illere özgü Türk mutfağında kebap türüdür. "Kebap" ve "Urfa" kelimesi buluşarak Urfa kebap adını doğurmuştur. Urfa kebap (haşhaş kebap) acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
İskender etinin yağı daha az olur. Kullanılan domates sosu ve yoğurt da kaliteyi çok etkilemektedir. Adını, 19. yüzyılın sonlarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Bursa'da yaşayan mucidi İskender Efendi'den alır.
Döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına özgü bir yemek.
Bir başka kaynakta ise 1850 yılında Bursa'da İskender Bey tarafından Türk mutfağına kazandırıldığı iddia edilen dönerin, kaynaklarda anavatanın Kastamonu ve dönerin bir başka çeşidi olan çağ kebabıyla ünlü Erzurum olduğunu yer alır.
Yıllık ticaret hacmi 4 milyar euroyu aşan Almanya'daki bu gıda sektöründe 24 saat içerisinde 600 tonu aşkın et tüketiliyor. Sanılanın aksine ekmek ya da lavaş dürüm arasında tükettiğimiz döner kebap Türkiye'de değil, gurbetçi bir Türk usta tarafından Almanya'da keşfedildi.
Bildiğimiz anlamdaki Adana Kebabı, 19. yüzyılın ikinci yarısında, Adana'nın tarihî çarşısı olan Kazancılar Çarşısı'nda ortaya çıktı. Günümüzde de faaliyette olan Tarihî İstanbul Lokantası ise Adana Kebabının halkın beğenisine ilk kez sunulduğu yerdir.
Kesinlikle süt kuzu olmayacak! Tercihen 1-2 yaşları arası erkek hayvan olacak, et 750 gr kol 250 gr sırt kısımlarından karışık alınıp sinirleri olabildiğince ayıklanacak. Ne az yağlı, ne de fazla yağlı olmalı. Zırha girmeden olabildiğince keskin bir bıçakla kuşbaşı kesilmesi işinizi kolaylaştırır.
Tokat kebabı; taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan Tokat yöresine ait bir yemektir.
Adana kebap ile Urfa kebap arasındaki fark; Urfa kebabın daha az acılı olmasıdır. Urfa kebap zırhta çekilmiş, baharatsız ve acısız bir kebaptır. Servis yapılırken yanında söğüş salata, közlemiş biber ve soğan ikram edilir. Adana kebaba göre Urfa kebabının acısı içinde değil, yanında verilir.
Etimize tuz, yağ, kırmızı biber ve incecik kıyılmış kapya biberi ilave edelim ve 20 dk ovalım. Daha sonra, 100 gr şeklinde 8 parçaya ayıralım. Orijinal Adana şişlerine 100 gr'lık etimizi geçirip, 20 cm boyunca eti iyice şişe yapıştıralım. Etimiz hazır.
Şanlıurfa'nın yöresel yemeklerden Urfa tepsi kebabı, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi. Tepsi kebabı ile birlikte kentin tescilli yemek sayısı 38'e yükseldi.
Zırh kebabı; “Adana”-“Urfa”'ya benzesede, bu yemeği diğerlerinden ayıran önemli bir ayrıntı etin kıyma haline getirilinceye kadar zırh denilen özel bıçak yardımı ile sabırla ve itinayla küçültülmesindedir. Bu zırhlama işlemi tuz ve karabiber katıldıktan sonra bir miktar daha yapılır ve ardından et dinlenmeye alınır.
Urfa kebabı, Adana kebaptan ayıran en önemli özellik ise kullanılan kıyma çeşididir. Adana kebapta dana ve kuzu kıymasının karışımı kullanılırken, Urfa kebapta az yağlı kıyma ve kuyruk yağı tercih edilir. Ayrıca Urfa kebap Adana kebaba göre daha acısızdır.
Adana kebabı, Adana'ya özgü, 'zırh' adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan bir kebap çeşididir. Adana kebabının servisini yaparken yeşillik, sumaklı soğan salatası veya salata tercih edilir.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Eski Türkçe yuv- "ufalamak, öğütmek, hamur açmak" fiilinden +gA sonekiyle türetilmiştir. ov- maddesine bakınız.
biryan / biryân / بریان Kebap.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri