Keçiler özellikle de yonca, çimen, kaba yonca (Medicago sativa), baklagiller, yabani hindiba, bazı çalıya benzeyen çalılıklar, ağaçlar ile beslenir. Aynı zamanda keçiler, arka ayakları üzerinde durarak ya da tırmanarak çeşitli bitkileri ve ağaç meyvelerini yeme yeteneğine sahiptir.
Kuru otlar ve saman kaba yemdir.
Gebe Keçilerin Beslenmesi
Bu dönemdeki keçiler için yüksek kaliteli kaba yem yeterlidir. Gebeliğin son aylarında fötüs gelişimi hızlanmakta ve besleme bu dönemde önemli olmaktadır. Sadece kaba yem, bu dönemdeki hayvanın besin madde ihtiyacını karşılamaktan uzaktır. Kaba yeme ilave olarak kesif yem de verilmelidir.
Keçiler için en uygun saman yulaf samanıdır. Patates süt salgısını arttırır. Lahana, bezelye, yulaf, arpa, mısır en uygun yemlerdir. Yeşil yemler mutlaka soldurularak yemlenmelidir.
İlgili 39 soru bulundu
Keçiler her şeyi yer mi? Hayır, bazı durumlarda iyi beslenmiş olgun keçiler diğer evcil hayvanlardan daha seçicidir. Bununla birlikte, özellikle genç keçilerin çok çeşitli yenilmeyen şeyleri (örneğin plastik, giysiler vb.) tatmaya çalışacaklarını unutmayın.
Karada ise inekler, koyunlar, keçiler ve diğer hayvanlar yem ararken plastik yiyorlar ve hayvanlar nu nedenle hastalanıyor ve ölüyorlar. Plastik poşetler ise hafif olmaları ve sıkça kullanılmaları dolayısıyla doğada önemli oranda yer almaktadırlar.
Ortalama gebelik süresi 153 gündür.
Tekeler, teke katım mevsiminden 4-6 hafta önce keçilerin, tekelerin kokusunu alamayacak uzaklıkta (yaklaşık 2 km) izole bir bölgeye götürülmeleri gerekmektedir (Walkden-Brown, 1993; Ungerfeld, 2003). Bu süre sonunda sürüye arama tekeleri bırakılır ve yaklaşık bir hafta içerisinde keçiler sakin kızgınlık gösterirler.
Keçi başına günlük su tüketimi 15 litre hesaplanmalıdır.
Bir büyükbaş veya küçükbaş hayvanın günlük mera yem ihtiyacı: Canlı ağırlığının 1/10'u olarak kabul edilir. Örneğin 50 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 5 kg'dır. 300 kg bir sığırın günlük yem ihtiyacı 30 kg'dır.
gereken bazı önemli tedbirler vardır. *Kışın koyunlara kaba yem olarak kuru ot, kuru yonca, yulaf, arpa ve buğday hasılı verilebilir.
Koyunlar, selülozu fazla olan yemleri kolayca yerler. Kuru otlar ve saman kaba yemdir. Silo yemleri ve yeşil yemler de kaba yemdir. Koyunlar bunları yiyerek de verim verir.
Keçiler, deri altı yağ dokusunun ve bedeni örten kıl örtüsünün zayıf olması nedeniyle soğuğa ve yağışa karşı daha hassastırlar. Ancak Ankara keçilerinde tiftik soğuğa ve yağışa karşı koruyucudur. Kırkımdan sonra soğuğa ve yağışa karşı duyarlılık artar.
Birçok çiftçi, az miktarda meyve ve sebze atığı (meyve kabukları, sebze kabukları) veya küçük bir dilim ekmek verdiklerini ve keçilerin buna bayıldıklarına söylerler. Ancak, bu tür yiyecekler keçi besleme temeli olarak değil de küçük miktarlarda verilebilir.
Keçiler 15-18 yıl kadar yaşarlar, ancak yaşam ömürleri stres gibi çeşitli faktörler yüzünden kısalabilir. Evcil keçiler sütü, eti, derisi ve tiftiği için beslenir.
Koyun ile keçi çiftleşirse de, lise genetik bilgisiyle bile görebileceğiniz üzere, 57 kromozomlu bir yavru doğar. Buna İngilizcede "sheep" ve "goat" sözcüklerinin birleşiminden doğan "shoat" veya "geep" deniyor, Türkçede de "keyun" veya "koçi" diyebiliriz sanırım.
Genç tekelere ilave olarak günde 1 yumurta ve kuru üzüm verilebilir. Sütçü keçi başına verilecek karma yem miktarı, 40- 50 kg lık keçiler için gebeliğin ilerleyen dönemlerinde 200 g dan başlayarak 600- 700 g kadar yükseltilebilir.
Büyükbaş ve küçükbaş olarak adlandırılan sığır, manda, öküz, koyun, keçi, kuzu gibi hayvanlar tuza ihtiyaç duymaktadır. Yabani dağ keçileri tuz ihtiyaçlarını yamaçlarda eriyen kayaçların üzerinde bulunan tuzları yalayarak gidermektedir.
Keçiler genellikle 1-3 yavru keçi doğurur. Bir keçi 5 aylık hamilelik döneminden sonra dişi keçi doğurursa, çoğu çiftçi (dişi) keçi çiftliğini büyütmek için yavruyu tutar ve sütü anne keçiden sağar (ortalama bir keçi doğumdan sonra 10 ay kadar süt üretir).
Çiftleşme mevsimi: Hem koyunlar hem de keçiler mevsime bağlı kızgınlık gösteren poliöstrik hayvanlardır. Çiftleşme Kuzey ve Güney yarım kürede günlerin kısalmaya başladığı sonbahar aylarında gerçekleşir. Ekvator bölgesinde çiftleşme tüm yıla yayılmıştır.
Evcil koyunlar yaklaşık 10-12 yıl, keçiler ise 15- 18 yıl yaşayabilmektedir. Ancak koyunların ekonomik ömrü 7-8 yaşında, keçilerinki ise 8-10 yaşında sona ermektedir. Koyun: Bir tür adı olmakla birlikte, doğum yapmış dişi hayvan için kullanılmaktadır.
Koyun, keçi, kuzu ve oğlaklarda ani ölümlere neden olan enfeksiyöz hastalıklar; klostridiyal enfeksiyonlar (çelerme, kara hastalık, botilis- mus), şap hastalığı (kuzu ve oğlaklarda), antraks (şarbon) ve akut faciolozis'dir (kelebek hastalı- ğı, koyunlarda). Ani ölümlerin diğer nedeni de zehirlenmelerdir.
Erkek oğlakların 5,5 aylıkken çiftleşme davranışı gösterdikleri fakat bu yaşta ejakulatta sperm hücresi tespit edemediklerini bildirmişlerdir. Daha sonra 6. ayda erkek oğlaklardan aldıkları örneklerde iyi ve kabul edilebilir düzeyde sperma gözlemledikleri ve puberta yaşını 6. ay olarak bildirmişlerdir.
Gebe kalan koyun/keçi, ortalama 150 günlük süre sonunda herhangi bir sorun yaşanmadıysa doğurmaktadır. Gebe kalan koyun ve keçilerde birtakım fi- ziksel ve psikolojik değişiklikler gözlenir (Tab- lo 1). Örneğin gebeliğin ikinci yarısından son- ra karın bölgesinde genişleme söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri