B) Kendi etrafında en yavaş dönen gezegen Venüs'tür.
Güneş sistemindeki sekiz gezegen içinde Güneş'in etrafında en hızlı hareket eden gezegen Merkür'dür. Ortalama olarak saniyede 47 kilometre hızla Güneş etrafındaki yörüngesinde dolanır. Dünya'nın ortalama yörünge hızı ise saniyede 30 kilometredir.
Merkür, Dünya ve Mars ile beraber en kayalık gezegenlerden biridir. Katı yüzeyi kraterler ile kaplıdır, atmosferi ve uydusu yoktur. Bu küçük gezegen, Dünya'ya göre kendi etrafında daha yavaş döner. Bu yüzden bir gün Merkür'de daha uzun sürer.
Jüpiter'in kendi ekseni etrafında dönüşü
Ekvator bölgelerinin dönüşü 9 saat 50 dakika 30,003 saniyede tamamlanır ve Sistem I olarak adlandırılır. Kutup bölgelerinde dönüş süresi 9 saat 55 dakika 40,630 saniyedir ve Sistem II adını alır.
Jüpiter 1 yıl = 4333 gün. Satürn 1 yıl = 10.755 gün. Uranüs 1 yıl = 30.685 gün.
İlgili 43 soru bulundu
Jüpiter'de gün uzunluğu 0.42 Dünya gününe, yani 10 saate eşittir. Yıl uzunluğu ise 4333 Dünya gününe eşittir.
Jüpiter'in ayrıca halkaları vardır fakat gözle görülemeyecek kadar solgundur. Jüpiter'in bir günü 10 saat sürmektedir ve Jüpiter'in bir yılı yaklaşık olarak 12 Dünya yılına eşittir.
Venüs'ün bir günü bir yılından daha uzundur. Yani Venüs kendi ekseni etrafında bir tam turunu tamamlamadan Güneş etrafındaki bir turunu tamamlar. Venüs'ün bir yılı 225 Dünya gününe eşit iken, bir günü 243 Dünya günüdür. 243 gün Venüs'ün kendi ekseni etrafında 360 derecelik tam bir dönüş yapması için geçen süredir.
Mars'ın kendi etrafında dönüşünü tamamlaması yaklaşık olarak bir Dünya gününe eşittir. Mars'ta bir gün 24,6 saat sürmektedir. Buna karşılık bir Mars yılı 687 Dünya gününe karşılık gelir.
Mars'ın yörünge ve dönüş süreleri ne kadar? Mars'ta 1 gün 24.6 saat sürer ve bu süre Dünya ile benzerdir. Mars, Güneş etrafında bir tam turunu yaklaşık 687 Dünya gününde tamamlar.
Güneş sisteminin ilk dört gezegeni katı, son dört gezegeni ise gazdır. Gaz devleri olarak adlandırılan bu gezegenler, devasa kütleleri nedeniyle büyük bir çekim gücüne sahiptirler. Bununla birlikte, Uranüs ve Neptün o kadar soğuktur ki, onları oluşturan uçucu bileşikler bile donmuş haldedir.
Venüs, Güneş'e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun sebebi yoğun sera gazları içeren bir atmosferinin olmasıdır. Bu atmosfer, yoğun olarak karbon monoksit ve sülfürik asite sahip bulutlardan oluşur.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Güneş'ten en uzak sekizinci gezegen olan Neptün parlak mavi renkte görünür. Bir gezegenin hangi renkte göründüğü bileşimiyle ilişkilidir. Neptün'ün atmosferi hidrojen, helyum, metan, amonyak ve sudan oluşur.
Plüton gezegeni, güneş sisteminin dışlanan üyesi olarak bilinmektedir. Güneş sisteminde bulunan ve 9. Gezegen olarak bilinen Plüton, 24 Ağustos 2006 yılında Uluslararası Astronomi Birliği tarafından gezegenlikten çıkarılmıştır.
Venüs ve Uranüs bu duruma istisna teşkil etmekte olup, bu gezegenler kendi eksenleri etrafında Güneş'e göre ters yönde dönerler. Venüs'ün eksen eğikliği 177° olup, Güneş etrafında izlediği yörüngenin neredeyse tam tersi yönde kendi ekseni etrafında dönmektedir.
Mars'ta henüz sıvı hâlde su bulunamadı. Yüzeyde sıvı suyun olmadığından neredeyse eminiz.
2- Mars'ın kızıl görünümü oranın çok sıcak bir gezegen olduğunu anımsatsa da öyle değil… Kızıl gezegen oldukça soğuk… Mars'taki ortalama sıcaklık -62°C civarında, yani donma noktasının altında.
Dahası, Mars'ta neredeyse hiç oksijen yoktur. Oksijen oranı, havanın sadece binde biridir ve bu insanların hayatta kalması için hiç de yeterli değildir. Mars'ın yüzeyinde oksijen sağlayan bir uzay giysisi olmadan nefes almaya çalışsaydınız; ki bu oldukça kötü bir fikirdir, çünkü bir anda hayatınızı kaybedebilirdiniz.
Güneş Sistemi içinde en fazla uyduya sahip gezegen olan Jüpiter'in böylelikle toplam uydu sayısı 79'a yükseldi.
Dünya`ya yaklaşık 710 milyon kilometre uzaklıkta olan gezegene yolculuğun 8 yıl sürmesi planlanıyor. Juice uzay aracının, Jüpiter`e ulaştıktan sonra oradaki görevi ise 4 yıl...
Dünya ve diğer gezegenlerin aksine kendi etrafında ters yöne (doğudan batıya) doğru döner. Uranüs'ün bir günü 17 saatten biraz fazladır. Tam olarak 17 saat 14 dakika sürer. Bir yılı ise Dünya'nın 84 yılına eşittir.Uranüs'ün bilinen 27 uydusu vardır.1781'de William Herschel tarafından Büyük Britanya'da keşfedilmiştir.
Yörünge ve Dönüş Hareketleri
Neptün'ün kendi etrafındaki 1 turu (1 Neptün Günü) yaklaşık olarak 16 Dünya saati sürmektedir. 1 Neptün yılı ise yaklaşık 165 Dünya yılına (60.190 Dünya gününe) tekabül etmektedir.
Dünya boyutunda katı bir çekirdek üstünde yoğun su buharı, amonyak ve metan gazından oluşur. Yoğun, rüzgarlı bir atmosfere sahiptir. Neptün'de bir gün 16 saat sürer. Güneş etrafında bir turu ise 165 Dünya yılına eşittir.
Mars'ın bir günü 24 saat 37 dakika bir yılı ise 687 gün sürmekte. Jüpiter'in bir günü 9 saat 50 dakika bir yılı ise 4332 gün sürmekte. Satürn'ün bir günü 10 saat 14 dakika bir yılı ise 29.5 yıl sürmekte. Uranüs'ün bir günü 17 saat 14 dakika bir yılı ise 84 yıl sürmekte.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri