Keçi peyniri, keçi sütünden elde edilen peynirdir. Lezzetli bir aromaya sahip olan bu peynir, baharat ve yeşilliklerle birlikte tüketilir. Genelde kahvaltı sofralarında yer verilse de, eşsiz tariflerin içinde kullanımı da mümkündür. Damaklarda kalıcı bir tat bırakan bu peynir, hamur işi tariflerin vazgeçilmezidir.
Özellikle kahvaltılarda sevilerek tüketilen keçi peyniri kızartması,yeşillik ve baharatlarla birlikte yemeklerde de servis edilir. Muhteşem aroması ile damaklarda kalıcı bir lezzet bırakan keçi peyniri börek, gözleme, poğaça, çörek gibi hamur işlerinde ve ayrıca makarnalarda da kullanılır.
Mide asitlerini dengeliyor ve bağırsakları koruyor. Astım, alerji, sindirim sistemi rahatsızlıkları, hazım sorunları, cilt hastalıkları, bebek egzamaları ve varise iyi geliyor. Keçi sütünde yüksek oranda fosfor var. Çok fazla et ve balık yemeyen ya da yiyemeyenler fosfor ihtiyacını keçi sütüyle giderebilir.
Keçi peyniri dilimlerini önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve en son galeta ununa batırın. Kızgın yağda 25-30 saniye üstündeki pane altın sarısı bir renk alıncaya kadar kızartın.
Normalde keçi peyniri kokmaz, biraz daha şekerli bir tadı vardır ama laktozu çok düşüktür ve insanların vücudunun tolere edeceği bir miktardadır.
İlgili 34 soru bulundu
· Taze Keçi Peyniri: Yumuşak yapıda olan ve ağızda yayılabilen özellikte keçi sütü peynirleridir. · Yaşlı Keçi Peyniri: Sert veya yarı sert olan, diğer peynirlere oranla daha az keskin tadı olan bir çeşididir.
Buzdolabında +4 derecede 12 ay saklayabilirsiniz. Ürün olgunlaştıkça lezzeti daha da artacaktır. Bir kaç parça keçi peynirini buzdolabında açmadan 6 ay olgunlaştırmanızı tavsiye ederiz.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Keçi peyniri kaç günde bozulur? Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir. Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder.
-Derin dondurucuda peynirler muhafaza edilmemelidir çünkü derin dondurucu peynirin yapısal özelliklerini olumsuz etkiler.
Keçi ve inek sütü ile yapılan peynirlerin olgunlaştırılması için soğuk hava depolarında 1 yıl kadar bekletilmesi gerekmektedir.
İnek sütünden yapılan Ezine peyniri daha beyaz rengi ile ayırt edilir. Keçi ve koyun sütüne oranla daha az yağ içeren Ezine inek peyniri, inek sütünün tadına alışanlar için tam kıvamında bir peynir çeşididir. Ezine koyun peyniri ise anlaşıldığı gibi koyun sütünden üretilir.
Ağırlık Keçi sütü, az miktarda koyun ve inek sütü, peynir mayası ile mayalanarak hazırlanır. Deniz tuzu ile salamura edilen keçi peyniri uzun bir bekleme süresi geçirir. Lezzetini ve tadını alması için en az “15” ay bekletilir.
Dilediğiniz peynir çeşidini kullanabilirsiniz ama seçeceğiniz peynirin sert bir peynir olmasında yarar var. Mozzarella peyniri, mihaliç peyniri veya kaşar peyniri kullanabilirsiniz. Ayrıca baharatların miktarını dilediğiniz kadar arttırabilir veya azaltabilirsiniz.
Kıl keçisi tulumlara basılan peynir, %75-80 nem oranına sahip mağaralarda iki-üç ay bekletiliyor. Tulum peyniri Türkiye'nin çeşitli yerlerinde büyük farklılıklar gösterir. Konya, Bingöl, Erzincan, Elazığ, Tunceli ve Erzurum bölgelerinde üretilen tulum peynirine Erzincan tulumu veya Şavak peyniri adı verilir.
Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir. Eğer peynir dilimlenirse, su ile temas eden yüzey artacağından peynir tuzu daha etkili şekilde suya geçer.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
Ezine peynirinin kolesterol oranı düşük olduğundan trans yağ asidi içermediğinden vücudunuzun kolesterol dengesine katkı sağlamaktadır. A vitamini açısından oldukça zengin olan Ezine keçi peyniri, düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini düzenleyici bir etkiye sahiptir.
Hijyenik koşullarda hazırlanan yeşil renkli Konya küflü peynir nasıl yenir derseniz yanıt çok basittir. Tek başına bile afiyetle tüketebilirsiniz. Çok lezzetli bir peynir olduğu için birçok yemekte de kullanabilirsiniz.
İsviçre'deki bir ziraat enstitüsüne göre, deliklerin sebebi saman tozları. Agroscope adındaki enstitü, süt sağılırken kovalara düşen "mikroskopik denecek kadar ufak" saman parçacıklarının, peynir olgunlaşırken bu tür deliklere yol açtığını bildirdi.
Ülkemizde yapılan birçok çalışmada koyun ve keçi peynirlerinde inek sütünün varlığını tespit edilmiştir. Piyasadaki bazı koyun ve keçi peynirlerinde %60 -%70 oranında inek sütünün varlığı tespit edilmiştir.
Keçi peynirinin bir porsiyonunda (30 gr) 75 kalori ve 6 gr yağ bulunuyor. Keçi peynirindeki bu yağ oranı, keçi peynirini inek sütünden elde edilen peynir çeşitlerine göre daha az yağ oranına sahip bir peynir haline getiriyor.
Onlardan en önemlisi peynirin kokusu ve tadıdır. Eğer inek sütü ve inek peynirine alışkınsanız, daha önce hiç saf keçi peyniri yemediyseniz, ilk keçi peynirini tattığınızda farkı net hissedersiniz. Çünkü keçi sütü çok başka bir kokuya sahiptir. Bu koku rahatsız edici olmasa da farklı olduğunu hissettirir tadan kişiye.
PEYNİR BUZDOLABINDA SAKLANMALI, DONDURULMAMALI
Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir.
Çeşidine bağlı olarak keçi peyniri, L. acidophilus ve L. plantarum da dahil olmak üzere çok çeşitli probiyotikler içerebilir. Probiyotikler açısından zengin diyetlerin sindirim sağlığını desteklediği, vücuttaki enflamasyonu azalttığı ve bağışıklığı artırdığı gösterilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri