İnek sütü az miktarda selenyum içerir ancak keçi sütünde selenyum oranı dikkate değer oranda fazladır. Bu nadir bulunan mineral bağışıklık sistemi işlevselliğinde bizleri hastalıklardan koruyan ve enfeksiyonları temizleyen önemli bir bileşendir.
Keçi sütünün sağlık yararları arasında kilo kaybına yardımcı olma, iltihabı azaltma, sindirimi kolaylaştırma, kemikleri güçlendirme, kalp sağlığını artırma, bağışıklığı güçlendirme, toksinlerin vücutta birikmesini önleme sayılabilir.
Keçi sütü iltihaplara karşı çok etkili bir besin olup bağırsak enfeksiyonlarına karşı da diğer süt ürünlerine göre çok daha fazla etkilidir. Sindirim sistemi için çok faydalıdır. Diğer süt ürünlerinin neden olduğu bakteri sorununa keçi sütü neden olmaz. Keçi sütü insan sütüne içerik bakımından daha yakındır.
İbrahim Saraçoğlu tarafından da önerilen keçi sütü sabunu; cildi temizler ve ferahlık verir. Bakterilere karşı cildi korur ve zaman içinde cildin pürüzlerinden arınmasını sağlar. Doğal peeling etkisi yaparak ciltte ölü deriyi temizlerken hücrelerin de canlanmasına yardımcı olur.
Soğuk algınlığı durumlarında inek sütü yerine belki keçi sütü tercih edilebilir. Bunun yanında yoğurt ve kefir de mayalı ve histamin içeriği fazla olan gıdalardandır.
İlgili 22 soru bulundu
Süt ile mukus arasında bir bağlantı olduğu bilgisine sahip olanlar daha fazla tıkanma şikayetinde bulunmuş, ama burun salgılarında herhangi bir artış kaydedilmemişti. Süt içenlerin mukus salgısında bir artış olmamıştı. Yani süt ürünleri ile mukus salgısı arasında doğrudan bir bağa işaret eden güçlü veriler bulunmuyor.
Süt ve süt ürünleri, kalsiyum içermelerine rağmen ileri derecede asidiktirler vücudumuzda enflamasyona (mikropsuz iltihap) neden olarak eklemlerde şişme, kızarıklık, romatizmal ağrılara neden olurlar (2).
Vitamin ve mineraller açısından keçi sütü de oldukça zengin. 1 su bardağı keçi sütünde 9 gram kadar protein bulunuyor. Bu sütün içindeki yağ ve proteinler inek sütüne göre daha farklı. Bu da keçi sütünün sindirimini kolaylaştırıyor.
Hem keçi sütü hem de inek sütü, besin maddeleri ile sayısız fayda sunar. Ancak, sindirim açısından keçi sütüdaha iyi bir seçimdir. Çünkü, sindirimi zorlaştıran laktoz seviyeleri keçi sütünde daha düşüktür. Keçi sütünün yağ molekülleri de daha küçüktür.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır. Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır.
Öncelikle sütümüzü tencereye koyup kaynatıyoruz. Kesinlikle başından ayrılmıyoruz ki taşmasın. Kaynama başlayınca altını kısıyoruz ve 10 dakika kadar kaynatıyoruz. Altını kapatıp sütü ılımaya bırakıyoruz.
Özellikle protein ve kalsiyum ile beraber fosfor özelliklerinin yanı sıra kolay sindirim imkanı nedeniyle rahatlıkla tüketilebilir. Genel olarak günde 2 veya 3 bardak süt tüketmek yeterlidir. Dengeli bir şekilde tüketilirken, aynı zamanda tatlı için kullanmak suretiyle de tüketmek oldukça kolay.
Keçi sütü bebeklere ne zaman verilebilir? Keçi sütünü 1 yaşının altındaki bebeklere vermemek gerekiyor. Çünkü keçi sütü, besin değeri bakımından 0-12 ay arası bebeklerin ihtiyacı olan dengede bir yapıya sahip değil. Örneğin bu yaş aralığında bebeğiniz için en önemli şeylerden biri olan demir bakımından oldukça zayıf.
Keçi sütü A, B1, B2, B3 ve B6 gibi birçok önemli vitamini içerisinde barındırmanın yanı sıra, aynı zamanda magnezyum, selenyum, kalsiyum, fosfor ve demir gibi birbirinden önemli minerallere sahiptir. Özellikle anne sütüne oranla kalsiyum ve proteinin kat kat daha fazla olduğu bilinmektedir.
Keçi sütü gaz yapar mı? İnek sütüne oranla keçi sütü daha az hazım sorunlarına yol açar. Yani inek sütünden oluşan gaz sorunları keçi sütü tüketiminde o kadar da yüksek oranda söz konusu değildir.
Keçi Sütü Zararları ve Yan Etkileri
Demir, bakır, folik asit ve B12 bakımından fakir olan keçi sütü uzun süreli kullanımda kansızlığa neden olabilir. Her besinde olduğu gibi alerji riski keçi sütünde de vardır, ciltte kızarıklık ve döküntü şeklinde alerjiye neden olabilir.
Yapılan araştırmalarda keçi sütü ile uzun süre beslenen bebek veya çocuklarda anemi meydana geldi- ği rapor edilmiştir. Bunun muhtemel sebepleri arasında demir, bakır, folik asit ve vitamin B12 eksikliği gelmek- tedir.
- İnek sütünün keçi sütünden daha sütünden 5 kat daha fazla vitamin B-12 ve 10 kat daha fazla folik asit içeriyor. - Keçi sütü inek sütünden daha fazla kalsiyum, %25 daha fazla vitamin B-6 içeriyor.
Mersin'in Erdemli ilçesinde dünyanın en pahalı sütü olarak bilinen ve besin değeri çok yüksek olan arı sütü hasadı devam ediyor. Tüketicileri uyaran 60 yıllık arı sütü üreticisi Şahbaz Çay, "Kilosu 10 bin liranın altında olan arı sütü sahte arı sütüdür" dedi.
Koyun sütü, keçi sütünün neredeyse iki katı kadar yağ ve protein içeriğine sahiptir. Keçi sütü, kazein bakımından daha düşük içeriğe sahiptir. Koyun peyniri ayrıca karbonhidrat, C vitamini, B12 vitamini, folat, kalsiyum ve magnezyum açısından keçi peynirine göre daha yüksek değerlere sahiptir.
Yaklaşık olarak 100 gram inek sütünde 35 miligram A vitamini, 0,030 miligram D vitamini, 0,10 miligram E vitamini, 0,04 miligram B1 vitamini (tiamin), 0,19 miligram B2 vitamin (riboflavin) ve 5 miligram B9 vitamini (folik asit) bulunur.
Enfeksiyon ve iltihabın vücuttan atılması için bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerin tüketilmesi, bol bol su ve bitki çayı içilmesi tavsiye edilir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon ve iltihaba karşı vücut direncini arttırılması, enfeksiyona bağlı hastalıkların daha çabuk iyileşmesi sağlanır.
Zencefil de iltihaplardan kurtulmanıza yardım edecek şifalı bir baharattır. Vücudu temizlemek, iltihapları atmak için zencefili su ya da süt içine ekleyerek tüketebilirsiniz. Gün içinde yoğurt yiyecekseniz; iltihapların kısa sürede temizlenmesi için zencefili yoğurt tüketmeniz de etkili olacaktır.
Vücuttan iltihap nasıl atılır? Tıbbi tedavisinde steroidal olmayan antienflamatuar (aspirin gibi) ve kortikosteroid ilaçlar kullanılabilir. Öte yandan beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının değiştirilmesi, tüm iltihap tetikleyicilerinin ortadan kaldırılmasına ve kronik iltihapların azalmasına yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri