Öncelikle sütümüzü tencereye koyup kaynatıyoruz. Kesinlikle başından ayrılmıyoruz ki taşmasın. Kaynama başlayınca altını kısıyoruz ve 10 dakika kadar kaynatıyoruz. Altını kapatıp sütü ılımaya bırakıyoruz.
Süt kaynayana kadar sürekli karıştırın, Kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika boyunca kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Bu şekilde sütün içerisindeki vitamin ve minerallerin kaybolmasını önlemiş olursunuz.
Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır. Kaynatma işleminde ise dakikaya dikkat etmeniz iyi olacaktır. Çünkü çok fazla kaynayan sütün içindeki besin değeri kaynama işlemiyle beraber kaybolacaktır.
Neden? “Sütümüz pastörizasyon işleminden geçirilmektedir. Bunu yapmamızdaki amaç çiğ sütte bulunan zararlı mikroorganizmaları ve patojenleri etkisiz hale getirmektir.
Uzmanlarca sütün ideal kaynama zamanı 10 dakika olarak tavsiye edilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Kaynatma testi için; Bir cezvenin içerisine bir miktar süt koyun ve kaynatın. Kaynama noktasını geçen sütte bazı değişimler varsa, yağ-süt-su birbirinden ayrışıp farklı bir kıvamdaysa, süt bozulmuş demektir. Ve bozulan süt kesinlikle tüketilmemelidir.
Hastalıklı hayvanlardan elde edilen sütler veya bu sütlerle yapılmış besinler, çiğ olarak tüketildiği veya yeterince pastörize veya sterilize edilmediği zaman ölümle sonuçlanabilecek çeşitli gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
- Mayaladığımız kabın kapağını kapattıktan sonra ısıyı gereken süre korumak için kabın her tarafını uygun bir örtüyle sarıyoruz. Mayalanma süresince kabın sallanmayan bir zeminde durmasına dikkat etmemiz gerekiyor. - Yaklaşık 3,5 - 4 saat içinde mayalanma işlemi tamamlanmış oluyor.
Süt bozulmaya başladıkça kıvamı da yoğunlaşır. Çok bekletilen süt, zamanla yoğurt kıvamına döner. Ayrıca bozuk süt pişirildiğinde dibe çöker ya da topaklanmaya başlar. Sütün tadı; Süt bozulmaya başladıkça tadı acı, yanık veya ekşileşmeye başlar.
Keçi sütü iltihaplara karşı çok etkili bir besin olup bağırsak enfeksiyonlarına karşı da diğer süt ürünlerine göre çok daha fazla etkilidir. Sindirim sistemi için çok faydalıdır. Diğer süt ürünlerinin neden olduğu bakteri sorununa keçi sütü neden olmaz. Keçi sütü insan sütüne içerik bakımından daha yakındır.
Keçi Sütü Zararları ve Yan Etkileri
Demir, bakır, folik asit ve B12 bakımından fakir olan keçi sütü uzun süreli kullanımda kansızlığa neden olabilir. Her besinde olduğu gibi alerji riski keçi sütünde de vardır, ciltte kızarıklık ve döküntü şeklinde alerjiye neden olabilir.
Keçi sütünün içeriğinde yer alan yüksek çinko, sağlıklı bir cilde kavuşmanıza ve yaraların hızla iyileştirilmesine yardımcı oluyor. Astım, migren, mide ülseri, sıklıkla kusma, egzama, kronik katarakt gibi hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak kullanılabiliyor. Metabolizmayı güçlendiriyor.
Evde, kendi imkanlarımızla sütü pastörize etmeye çalıştığımızda yeteri miktarda ısıya çok kısa bir sürede erişteremiyoruz. Bu yüzden sütler uzun süreli yüksek ısıya maruz kalıyor. Süt yağlı bir malzeme olduğu için de çabuk yanabiliyor ve tencerenin dibinin tutulmasına neden olabiliyor.
Çiğ sütler kaynatılmadan buzdolabında 2 gün kadar dayanabiliyor. Ancak saklama şartları uygun değilse bu süre 1 güne kadar düşebiliyor. Çiğ sütünüzü hemen kullanmayacaksanız ağzı sıkıca kapatılmış bir cam şişe veya plastik şişede buzdolabında saklamanızı öneriyoruz.
Uzmanlar, sokakta satılan açık sütün sağlığa zararlı mikroorganizmaların yok olması için 90-95 santigrat derecede en az 10-15 dakika kaynatılması gerektiğine dikkat çekiyor. Uzm. Dr. Ahmet Özkul, kaynatma işlemiyle sütün besin değerinin düştüğünü söyledi.
hafif yanık tadı olan, toprak kokusuna benzer bir kokusu olan, alışık olmayanların ilk etapta zorlanabileceği ama aslında acayip lezzetli olan bir yoğurttur. yanik tadi ve kokusu cok hafif olan,super lezzetli,yogun bir yogurt cesidir.
Kaynatılmış süt buzdolabında 2 gün saklanabilir. Ancak dolaba koymadan önce soğumasını bekleyin.
Tutmayan ev yoğurdunuzu tarifte anlatıldığı şekliyle tekrar yoğurt haline getiremezseniz çökelek yapabilirsiniz. Çökeleği süzdükten sonra kalan peynir altı suyunu dökmeyip poğaça ve ekmek yapımında kullanabilirsiniz. Dilerseniz tutmayan yoğurt ile peynir de yapabilirsiniz.
Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında süte soda katmak olarak tanımlanır.
Yoğurt yaklaşık 6- 7 saat mayalanmaya bırakılır. Beklenen sürenin sonunda tencere sarsılmadan usulca dolaba kaldırılır. Ertesi gün yemeye hazırdır. Ama bekleyebiliyorsanız 2 gün bekleyin daha iyi olur.
Kaynamaya başlamış olan sütün altını kısmadan yüksek ateşte pişirmeye devam etmek kısa süre içinde dibinin tutmasına sebep olur. Bunun önlemek için süt kısık ateşte kaynatılmalıdır.
Marketlerde paketli olarak satılan keçi sütü paket açılıp buz poşetine doldurulur. Açıkta satılan keçi sütü kullanacaksanız kaynatılıp soğuduktan sonra aynı şekilde buz poşetine doldurularak derin dondurucuda dondurulur. Dondurduktan sonra 6 aya kadar kullanabilirsiniz.
Eğer düzenli ve dengeli şekilde ele alınır ise her gün süt içmek sağlık açısından oldukça faydalıdır. Özellikle fosfor ve magnezyum içeriği sayesinde birçok farklı hastalığa karşı önlem alma şansı verir. Bunlar içerisinde özellikle şeker hastalığı riskini önemli oranda azaltır.
Bazı bireyler, alerji, süt şekeri olan laktoza karşı duyarlılık (laktoz intoleransı) nedeniyle veya yanlış inançlarından dolayı süt tüketmezler. Laktoz duyarlılığı olan bireyler için, düşük laktoz içeren süt veya laktozsuz süt ürünleri bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri