Keçiboynuzu genel olarak lifli gıda kategorisinde olduğu için fazla tüketimi ishale neden olabilir. Gebeler için fazla tüketimi oldukça zararlıdır. Dikkatli tüketilmelidir. Diyabeti olan kimselere keçiboynuzu pekmezi faydalı olsa da doktorlarıyla görüşmeden kullanmaları sakıncalıdır.
Keçiboynuzu pekmezi bir şekerli gıdadır. Bundan dolayı diyabet hastaları keçiboynuzu pekmezi tüketirken mutlaka doktorlarına danışması gerekir. Keçiboynuzu pekmezi diyabet hastalarının belirtilerini arttırabilir.
Fazla miktarda tüketilen keçiboynuzu özü midede rahatsızlık hissine neden olabilir ve mide bulantısına yol açabilir. Hiçbir besin tek başına bir hastalığı önleyici ya da tedavi edici değildir. Lif yönünden zengin olduğu için aşırı tüketiminde ishale de neden olabilir.
Özellikle içerdiği yüksek dozdaki glikoz sebebiyle sürekli diyet yapmak zorunda olan diyabet hastalarının ve kanında pıhtılaşma sorunu yaşayan ve bu sebeple kan inceltici ilaç kullanan kişilerin doktorlarına danışmadan keçiboynuzu özü tüketmemeleri tavsiye olunur.
Fazla tüketimi sonucunda mide bulantısı ve ishal gibi problemlere sebep olabilmektedir. Ayrıca içeriğinde bulunan meyve şekeri yani früktoz nedeniyle aşırı tüketimi şeker yükselmesine sebep olabilmektedir. Bu da diyabetli kişilerde tehlikeli sonuçlara yol açabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Keçiboynuzunun lifli yapısının sağladığı bir diğer fayda da, kalp ve damar sağlığına olumlu yönde etki etmesidir. Kötü kolesterol seviyelerini düşürür; tansiyon, felç, damar tıkanıklığı gibi hastalıkları önler.
Vitamin ve mineraller açısından zengin bir besin olan keçiboynuzu, astım, bronşit ve alerjik astıma karşı kullanılır. Nefes darlığı, soğuk algınlığı, öksürük gibi göğüs hastalıklarına iyi geldiğini bilinir. Fitokimyasallar içerisinde yer alan teofilin, teobromin ve kafein astımı tetikleyen maddelerdir.
Yüksek kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığını olumlu etkiler. Balgam söktürücü özelliği ile öksürük tedavisinde kullanılır. Akciğerleri temizler, sigaranın yarattığı hasarı azaltmaya çalışır. Alerjik hastalıklara, astım ve bronşite iyi gelir.
Keçiboynuzu pekmezi günde ne kadar tüketilmeli? Keçiboynuzun günde 1-2 tatlı kaşığı tüketilmesi önerilmektedir. Bu miktar ile günlük kalsiyum ve fosfor ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayabilirsiniz. İnsan vücuduna sayısız faydaları olan keçiboynuzu fazla tüketildiğinde çeşitli yan etkilere neden olabilmektedir.
Pekmez içerisinde bulunan yüksek miktarda şeker ise şeker hastaları için tehlike oluşturmakta. Ayrıca kanser hastalarının da kesinlikle tüketmesi önerilmiyor. Bu ikili sık sık tüketildiğinde vücudun belli bölgelerinde şişliklere neden olabiliyor. Bu şişkinlikler genellikle elde ayakta ve yüzde meydana geliyor.
Kür boyunca her gün taze olarak yapılması gerekir. Elde ettiğiniz kürü, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez ve aç karnına içebilirsiniz. Keçiboynuzu kürü bir hafta boyunca uygulanır ve sonra bir hafta ara verilir. Bu şekilde 3 ay boyunca kür, uygulanmaya devam edilir.
Astım, bronşit ve nefes darlığı gibi solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği bilinen keçiboynuzu pekmezi, öksürüğe ve soğuk algınlığına da iyi gelir. Özellikle alerjik astıma iyi gelen keçiboynuzu pekmezi 15 gün boyunca düzenli tüketilmesiyle astım ve alerjik astım için şifa kaynağı olacaktır.
Dişleri ve diş etlerini besler derdinizin devası olur.*Kansızlığa karşı ön koruyucudur. *Kemikleri güçlendirici özelliği vardır zira kalsiyum deposudur. *Keçiboynuzu pekmezinin az bilinen özelliği bağırsakları çalıştırdığı için çok iyi bir zayıflama aracı olmasıdır.
Katkı maddesi olmayan türü tüketildiğinde fayda gösterir. Nefes darlığına iyi gelmektedir. Keçi boynuzu pekmezi kolesterolü düşürür, tansiyonu dengede tutar. Kalp sağlığını korumada oldukça etkilidir.
%100 Keçiboynuzu ve sudan üretilmiştir Prof Saracoglu Keçiboynuzu pekmezi katkı maddesi içermez. Günde bir kez kahvaltı, öğle veya akşam yemeğinden önce 1 yemek kaşığı Keçiboynuzu pekmezi (tam) tüketin.
Keçiboynuzu özü, pekmezden farklı olarak meyvenin çekirdeği ile birlikte sıkılması ile üretilir.
KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ KİLO ALDIRIR MI? Lif oranı yüksek ayrıca antioksidan bakımından zengin ve düşük yağ ve şeker oranı ile tercih sebebi olan keçiboynuzu pekmezi kilo aldırmaz kilo verdirmeye yardımcı olur. Keçiboynuzu pekmezi içerisinde kafein ve glüten de yoktur. Bu yüzden günlük beslenmede tercih edilebilir.
İçindeki etken madde hemen hemen hiçbir besinde bulunmamaktadır. Ciddi afrodizyak etkisi mevcuttur. Keçiboynuzuna başladıktan bir iki gün sonra balgam söktürücü etkisi ortaya çıkar.
Tam anlamıyla enerji deposu olan keçiboynuzu, cinsel isteksizliği ortadan kaldırarak cinsel gücü arttırmaktadır. Ayrıca, sperm azlığında da etkili rol oynamaktadır.
Keçiboynuzu, diyabetle savaşır. Kan şekerini düzenleyerek kötü kolesterolü azaltmaktadır ve bu bakımdan da şeker hastalığına karşı önemli bir antioksidan görevi görmektedir. Bunun yanı sıra keçiboynuzu, şeker hastalığının sebep olduğu halsizlik ve sürekli uyku halinin de önüne geçmek için faydalıdır.
Keçiboynuzu Pekmezinin Sağlığa Faydaları
Demir Eksikliğini Giderme: Özellikle demir eksikliği olan bireyler için pekmez, demir kaynağı olarak kullanılabilir. Yüksek demir içeriği, bu mineralin eksikliğini gidermeye yardımcı olur.
Keçi boynuzu, A vitamini, B, B2, B3 vitaminleri ve D vitamini içeriği ile çok güçlü bir besindir. Aynı zamanda yüksek çinko içerir. Keçi boynuzu pekmezinin sağlıklı kişiler için de koruyucu ve destekleyici besin olarak kullanılması tavsiye edilir.
Keçiboynuzu meyvesi, daha pratik ve uzun ömürlü bir tüketim sağlamak adına Anadolu'da ağırlıklı olarak pekmez üretiminde kullanılıyor. Üretim yöntemlerinin çeşitlenmesi sayesinde son yıllarda popülerleşen soğuk sıkım keçiboynuzu özü ise, daha yüksek besin değeri ile keçiboynuzu pekmezine güçlü bir rakip oluyor.
Binlerce yıldır şifa kaynağı olan keçiboynuzu, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücuda enerji veriyor ve özellikle cinsel gücü artırıyor. Bu nedenle pekmezi ve macunu da sürekli kullanılan bu bitki, baklagil ailesinde bulunuyor ve Anadolu'da oldukça sık kullanılıyor.
Erkek üreme sağlığı için gereken en önemli minerallerden bir tanesi ise çinkodur. Bol miktarda çinko içeren keçiboynuzu, antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı koruyucu etki sağlarken aynı zamanda sperm üretiminin sağlıklı bir şekilde devam etmesini ve sperm sayısının yeteri miktarda olmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri