ABS (Akrilonitril Bütadien Stiren), dayanıklılığı ve mukavemeti nedeniyle 3D baskı için sıkça kullanılan bir termoplastik polimer malzemedir. ABS, oyuncaklar, ev eşyaları, otomotiv parçaları ve daha birçok uygulamada yaygın olarak kullanılır.
ABS filament, PLA'dan sonraki en popüler ikinci 3 boyutlu yazıcı baskı malzemesidir. Bu termoplastik dayanıklı, ucuz, hafif esnek ve kolayca ekstrüzyona tabi tutulabilir. Ve bu 3D baskı için güzeldir. Daha çok bisiklet parçaları araba parçaları için kullanılan filamenttir.
Sıcaklık Dayanımı
PETG malzemeler yaklaşık 80 °C'ye varan sıcaklıklara dayanabilirken, ABS 100 °C'ye kadar dayanabilir. Aradaki fark, çoğu elektronik uygulamada PETG'nin dayanabileceği kadar küçük olsa da yalnızca ABS kaynar suya dayanıklılık gösterir.
Genel olarak, mühendislik özelliklerinden çok kolay bir baskı deneyimine önem veriyorsanız, PLA tercih ettiğiniz filamenti olmalıdır. Birkaç darbeye dayanacak ve zamana dayanacak bir parça arıyorsanız, ABS'yi seçin.
Nozül sıcaklığı söz konusu olduğunda iki filament arasında aaha az fark vardır. ABS, 210-250°C arasında bir nozül sıcaklığına ihtiyaç duyarken, PLA genellikle 180-230°C arasında bir sıcaklıkta çalışır.
İlgili 38 soru bulundu
Bunun dışında aracınızda ABS sisteminin olup olmadığını şu şekilde anlayabilirsiniz: Aracınız ile ani bir fren yaptığınızda tekerler kilitlenip bırakıyorsa, ve arkanızda kesik kesik tekerlek izleri oluşuyorsa, bu aracınızda ABS sisteminin olduğunu göstertir.
ABS fren sisteminin etkin olarak çalıştığını, fren pedalına sert ve ani biçimde bastığınızda, otomobilinizdeki mekanik titreşimi hissederek anlayabilirsiniz. Basınç dalgalanmaları ve fren pedalının sertleşmesi de ABS fren sisteminin devreye girdiğini gösterir.
PLA, en ucuz ve en yaygın FFF baskı malzemelerinden biridir. PLA, su geçirmez parçalar oluşturmak için kullanılabilir ancak bazı dezavantajları vardır. PLA, suyu emmeye ve şişmeye meyilli olabilir. Bununla birlikte PLA biyolojik olarak parçalanabilir, yani doğru koşullar altında kompostlaştırılabilir.
ABS (Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi), taşıt araçlarının her türlü yük durumunda bütün yol koşullarında ve çeşitli süratlerdeki zorunlu durumlarda yapılacak ani frenlemelerde tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek direksiyondaki tam hakimiyeti sağlayan fren sistemidir.
Çok basit bir tanımla, ABS fren sisteminin işlevi, hidrolik frenlerin araç tekerleklerinde sebep olabildiği kilitlenme durumunu önlemektir. Güvenli sürüş için son derece önemli olan bu sistem, aracın yükü, yol koşulları ve hız ve diğer etkenler ne olursa olsun tekerleklerin devir sayısını takip eder, kaymayı engeller.
ABS, Akrilonitril, 1,3-Bütadiyen ve Stiren monomerlerinden elde edilen, opak bir termoplastik polimer malzemesidir. Düşük sıcaklıklarda dahi güçlü ve dayanıklı olan yapısı sayesinde ısı ve kimyasallara karşı iyi direnç gösterir ve işlenmesi kolaydır.
ABS mükemmel mekanik özelliklere sahiptir, darbe dayanımı çok iyidir ve son derece düşük sıcaklıklarda kullanılabilir; ABS mükemmel aşınma direncine, iyi boyutsal stabiliteye ve yağ direncine sahiptir ve orta yükler ve hızlar altındaki rulmanlar için kullanılabilir.
Parçanın geri kalan kısmı için baskı hızı, katmanların eşit şekilde soğumasını sağlayacak şekilde olmalıdır. Bu, katman bölünmesiyle ilgili sorunları önleyecektir. 50-60 mm/s arasındaki hız, kalite ve zaman arasında iyi bir denge sağlamalıdır.
ABS ve PLA , her iki malzeme de termoplastikler olarak bilinirler; ısıtıldıklarında yumuşayan hatta kalıplanabilen ve soğuduğunda ise katı bir şekle bürünebilirler. Bu sürek defalarca tekrarlanabilir.Eriyebilmeleri ve yeniden işlem görebilmeleri onları en yaygın 3D printer materyali haline getirmiştir.
ABS 210-250 derece arasında erir.
Bu gerçek, ekstrüzyonun küçük parçalar için daha kolay olmasını sağlar. ABS'nin dezavantajı, örneğin PLA malzemesinden daha yüksek sıcaklık gerektirmesidir. Tabla sıcaklığı yaklaşık 105 ° C'dir ve genellikle ABS malzemeleriyle baskı yapmak için 210 - 250 ° C sıcaklık kullanılır.
Akrilonitril bütadien stiren veya kısaltılmış ismi ile ABS, (kimyasal formülü (C8H8•C4H6•C3H3N)x) kalıp yolu ile üretilen ürünlerde çok yaygın olarak kullanılan hafif ve sert bir polimerdir. Borular, otomotiv parçaları, koruyucu kasklar ve oyuncaklar (örneğin: Lego) kullanım alanlarında birkaçıdır.
ABS Nasıl Çalışır? Otomobilin seyri esnasında fren pedalına eni ve sert olarak basıldığında, ABS otomatik olarak devreye girmektedir. ABS, güvenli bir sürüş sağlamak amaçlı geliştirilmiştir. ABS ile tekerleklere uygulanan fren basınçları ayarlanır ve tekerleklerin kilitlenmesinin önüne geçilir.
ABS (Anti-Lock Braking System ) Nedir? Motosiklette abs fren kilitleme karşıtı fren sistemi olarak bilinmektedir. Fren sisteminin ana amacı frenleme yapıldığında lastiğin kilitlenerek kaymasını engellemektir. Frenleme esnasında dişi sıkan balatalarda ki baskıyı azaltarak lastiğin dönmesine imkan vermektedir.
1.75 çapında olan 1kg filament yaklaşık olarak 330 metredir. 2.85 çapında olan filamentler ise yaklaşık olarak 100 metre uzunluğundadır.
En dayanıklı filament çeşitlerinden birisi olan PC, hem fiziksel kuvvete hem de 110°C'ye ulaşan sıcaklıklara dayanabilmesiyle bilinir. Dalış maskeleri, kurşun geçirmez camlar ve elektronik ekranlarda fazlasıyla kullanılmaktadır. PC, Nylon kadar olmasa da diğer çeşitlere göre daha esnektir.
PLA Filamentin Termal Özellikleri
Cam geçiş sıcaklığı yaklaşık 55°C'de ve erime sıcaklığı yaklaşık 180°C'dir. Örneğin ABS filamenti gibi diğer termoplastikler düşünüldüğünde PLA nispeten düşüktür ve tıpkı yağ bazlı plastikler gibi PLA da yanabilir.
Abs'li frenler sert frenlemenin gerekli olacağı bazı yol koşullarında sürücülerin aracı daha iyi kontrol etmesine yardımcı olur. Abs fren sistemine sahip olmayan araçlar, kaygan bir zeminde frenleme yaptıklarında tekerleklerde kitlenme yaşanacaktır.
Tehlike anında ABS sürücüye bir engelin etrafından geçerken frenleri kullanma imkanı sağlar. Maksimum fren gücü frenlerin performans özellikleriyle sınırlıdır. ABS frenlerin performans özelliklerini artırmaz ve daha kısa duruş mesafeleri sağlamaz. ABS sadece frenlerin maksimum randımanla çalışmasını sağlar.
Fren sıvısının azalması, standart ampul kontrolleri, solenoit arızası, hatalı kontrol ünitesi, ampulde arıza meydana gelmesi, sorunlu hız sensörü veya bağlantıda meydana gelen problemler ABS ışığının yanmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri