Alerjik rahatsızlıklar sonucunda ya da solunum yoluyla boğazın tahriş olması, kişinin boğazında gıcık olarak tanımlanan durumun yaşanmasına yol açabilir. Boğazda gıcıklanma hissi, soğuk algınlığı, geniz akıntısı, gastroözofageal reflü hastalığı gibi pek çok farklı hastalıktan kaynaklanabilir.
Soğuk algınlığında öksürük refleksi, geniz akıntısının boğaz dokularını gıdıklamasıyla meydana gelir. Semptomlar tipik olarak 7 ila 10 gün arasında sürer. Daha şiddetli veya kalıcı bir soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi başka bir durumun belirtisi olabilir.
Bal, Tarçın ve Zencefil (1) tatlı kaşığı bal, 1 çay kaşığı tarçın ve 1 Çay kaşığı zencefil karıştırılıp günde 2 kez emilerek, yavaşyavaş tüketilir. Sonrasında en az yarım saat bir şey yenilip içilmez. Bu şekilde boğaz nemli tutulur ve yumuşayan boğazda gıcık hissini ortadan kaldırır.
Boğazda tahribat oluşturan kuru öksürük aynı zamanda gıcık da yapabilmektedir. Bu öksürük türü nezle ve grip gibi durumlarda görülebileceği gibi astım, reflü, üst hava yolu öksürük sendromu bulunan kişilerde daha yaygındır. Reflü, sinüzit gibi hastalıkları bulunan kişilerde kuru öksürüğü geceleri görmek mümkündür.
Geceleri ortaya çıkan, kuru ve balgamsız öksürük genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonuna ya da alerjiye bağlıdır. Geniz akıntısı, sinüzit ve gastroösefageal reflüye bağlı öksürükler çocuk uykuya daldıktan hemen sonra başlamaktadır. Egzersiz, hareket, gülme ve ağlama ile artan öksürük astıma işaret etmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Geçmeyen kuru öksürük, çoğunlukla sık sık tekrar eden üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklı olan bir durumdur. Ancak geçmeyen kuru öksürük bazı kişilerde reflü, akciğer hasarlanmaları, kalp yetmezliği, tüberküloz gibi daha ciddi rahatsızlıkların da habercisi olabilir.
Çok soğuk veya çok sıcak yiyecekler ile içecekler, boğazdaki tahrişi artırarak gıcıklı öksürük sorununu artırabilir. Ayrıca gün içerisinde bol miktarda su tüketilerek boğazın kuruması önlenmelidir. Bazı kişiler için tuzlu su ile ağız ve boğaz gargarası yapmak rahatlatıcı olabilir.
Bu şikayetlerin iki haftadan uzun sürdüğü durumlarda iyi huylu ses hastalıkları ya da kötü huylu ses teli hastalıkları arasında ayırım yapılabilmesi ve doğru tanının koyulabilmesi için Kulak Burun Boğaz doktorunuza başvurunuz ve ses tellerinizi muayene ettiriniz.
Alerjik öksürüğe burun akıntısı, gözlerde kaşıntı ve sulanma, boğaz ağrısı da eşlik edebilirken, asla ateş ve vücut ağrıları eşlik etmez. Öksürüğünüz varsa ve ateşiniz varsa, öksürüğün soğuk algınlığından kaynaklanması muhtemeldir.
Sirkeli boğaz gargarası yapmayın
Sirkeli gargara, boğaz ağrılarında sıkça başvurulan yöntemlerden biri. Ancak sirke gibi güçlü asidik kimyasallar mukozal yangıyı artırabiliyor. Bu nedenle sirkeyle boğaz gargarası yapmak, özellikle reflü zemininde gelişen boğaz ağrılarında durumu ağırlaştırabiliyor.
Yarım litrelik suya kırdığınız keçiboynuzları kaynatılır. Elde edilen su içilince balgam atılmaya başlanır. Gıcık öksürüğe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu tarafından aynı şekilde çözülmüştür.
Polen, ev tozu veya belirli gıdalar gibi alerjenler, boğazda kaşıntıya sebep olabilir. Bu alerjenlerle temas, vücut sisteminin aşırı tepki vermesine neden olur. Alerji boğaz kaşıntısı, gözde sulanma veya burun akıntısı gibi diğer alerjik reaksiyon belirtileriyle birlikte de görülebilir.
Boğaz için üretilen damlalar ve spreyler boğazdaki kuruluğu ortadan kaldırarak daha nemli olmasını sağlar. Bu da özellikle gıcık hissini ciddi oranda azaltır. Boğaz pastilleri de boğazı nemlendirme noktasında etkin olabiliyor. Bir bardak suya bir çay kaşığı tuz ekleyerek boğazınızla gargara yapın.
Boğaz reflüsü tedavi edilmezse ne olur? Tedavi edilmeyen boğaz reflüsü kronik farenjit, kronik öksürük, ses tellerinde ödem, granülom adı verilen kitle oluşumu ve bunların sonucunda ses kısıklığı; astım, amfizem, bronşit gibi akciğer hastalıklarının ağırlaşmasına neden olur.
Alerjik öksürük nasıl olur?; Öksürük alerjik hastalıklardan alerjik rinit (saman nezlesi , bahar alerjisi, polen alerjisi) ve alerjik astımda ortaya çıkar. Alerjik rinitte geniz akıntısı öksürüğe neden olurken, astımda ise hava yollarında biriken şeffaf balgam neden olur.
Uzun süren, şiddetli öksürük boğazları tahriş edebilir ve bu da daha fazla öksürüğe neden olur. Ayrıca süresine ve şiddetine bağlı olarak da yorgunluk, uykusuzluk, baş dönmesi veya bayılma, baş ağrısı, idrar tutamama, kusma ve hatta öksürüğün şiddetine bağlı olarak kaburgaların çeşitli travmalara neden olabilir.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Geçmeyen kuru öksürük, altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Geçmeyen kuru öksürüğe neden olabilecek bazı durumlar şunlardır: Astım, sigara içmek veya pasif içici olmak, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), tüberküloz, tiroid sorunları, solunum yolu enfeksiyonları ve boğaz tahrişi.
Aşağıdaki nedenler, tek başına veya birlikte, kronik öksürük vakalarının çoğundan sorumludur: Postnazal akıntı. Burnunuz veya sinüsleriniz fazladan mukus ürettiğinde, boğazınızın arkasına akabilir ve öksürük refleksinizi tetikleyebilir. Bu duruma üst solunum yolu öksürük sendromu (UACS) da denir.
Farenjit, yutkunma güçlüğü, boğaz yanması, acı ve kaşıntıya neden olan bir rahatsızlıktır. Genellikle soğuk algınlığında ortaya çıkan farenjit, coxsackie ya da mononükleoz gibi boğaz ağrısı yapan enfeksiyonların sonucu da olabilir.
Kuru ve İnatçı Öksürüğe Dikkat!
Gülerken, ağlarken hatta derin nefes alırken bile kuru ve inatçı bir şekilde öksürüyorsanız dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü tüm bu belirtiler astım hastalığına işaret ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri