Keçiler, deri altı yağ dokusunun ve bedeni örten kıl örtüsünün zayıf olması nedeniyle soğuğa ve yağışa karşı daha hassastırlar. Ancak Ankara keçilerinde tiftik soğuğa ve yağışa karşı koruyucudur. Kırkımdan sonra soğuğa ve yağışa karşı duyarlılık artar.
Halep keçisi soğuk havalara dayanıklı bir keçi ırkıdır. Soğuk havalarda yaşamını sürdürebilir fakat şiddetli soğuk havalarda dışarı da bulunmaları Halep keçisi için tehlikeli olacaktır. Bu nedenle yaşamını sürdürdükleri alanlarda ahırlarının uygun sıcaklıkta olmaları gerekmektedir.
Keçiler buğdaygil ve baklagiller dışında ağaç yapraklarını, çalı, çırpı gibi odunumsu yem bitkilerini severek yerler.
Keçiler 15-18 yıl kadar yaşarlar, ancak yaşam ömürleri stres gibi çeşitli faktörler yüzünden kısalabilir.
Halep Keçisi Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sorunsuz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Halep Keçisi hem aşırı sıcak iklimlere hem de aşırı soğuk bölgelere iyi adapte olmuştur.
İlgili 44 soru bulundu
Keçiler, deri altı yağ dokusunun ve bedeni örten kıl örtüsünün zayıf olması nedeniyle soğuğa ve yağışa karşı daha hassastırlar. Ancak Ankara keçilerinde tiftik soğuğa ve yağışa karşı koruyucudur. Kırkımdan sonra soğuğa ve yağışa karşı duyarlılık artar.
Türkiye'de saanenler aşırı sıçak ve aşırı soğuk bölgelerde ciddi uyum sorunları yaşamaktadırlar.Telefat ve verim kayıpları ortaya çıkmaktadır. Ülkemizdeki saanen keçiler melez olduğundan İsviçre'deki saanenler gibi soğuğa dayanıklı değildirler.
Keçiler özellikle de yonca, çimen, kaba yonca (Medicago sativa), baklagiller, yabani hindiba, bazı çalıya benzeyen çalılıklar, ağaçlar ile beslenir. Aynı zamanda keçiler, arka ayakları üzerinde durarak ya da tırmanarak çeşitli bitkileri ve ağaç meyvelerini yeme yeteneğine sahiptir.
Halep Keçisi 8 ayda bir doğum yapabilir.Yani 2 yılda 3 doğum yaptırılabilinir.
Halep keçilerinde laktasyon süresi 250 – 300 gün olaktadır. Bakımına göre günde ortalama 3 Litre süt verimine sahiptir. Süt verimi Halep keçisinin özellikleri arasında en önemlisidir. En çok süt veren keçi ırklarındandır.
Birçok çiftçi, az miktarda meyve ve sebze atığı (meyve kabukları, sebze kabukları) veya küçük bir dilim ekmek verdiklerini ve keçilerin buna bayıldıklarına söylerler. Ancak, bu tür yiyecekler keçi besleme temeli olarak değil de küçük miktarlarda verilebilir.
Büyükbaş ve küçükbaş olarak adlandırılan sığır, manda, öküz, koyun, keçi, kuzu gibi hayvanlar tuza ihtiyaç duymaktadır. Yabani dağ keçileri tuz ihtiyaçlarını yamaçlarda eriyen kayaçların üzerinde bulunan tuzları yalayarak gidermektedir.
Saanen ırkı keçilerin süt verimleri oldukça yüksek. Bir kıl keçisinden yılda 300-400 litre süt verimi alınırken, Saanen keçiden 800 litre ila 1000 litreye kadar süt sağılıyor" dedi.
- Halep keçileri sıcak ve soğuğa çok dayanıklıdır. - Saanen keçileri aşırı sıcaklarda ve soğuklarda çok zorlanmaktadır. Dolayısıyla tüm sikletlerde Halep keçisinin verim değerleri ve dayanıklılığı Saanen keçilerine göre çok daha yüksektir. Ayrıca Halep keçileri iç ve dış pazarda daha çok rağbet görmektedir.
Erkek oğlakların 5,5 aylıkken çiftleşme davranışı gösterdikleri fakat bu yaşta ejakulatta sperm hücresi tespit edemediklerini bildirmişlerdir. Daha sonra 6. ayda erkek oğlaklardan aldıkları örneklerde iyi ve kabul edilebilir düzeyde sperma gözlemledikleri ve puberta yaşını 6. ay olarak bildirmişlerdir.
Karada ise inekler, koyunlar, keçiler ve diğer hayvanlar yem ararken plastik yiyorlar ve hayvanlar nu nedenle hastalanıyor ve ölüyorlar. Plastik poşetler ise hafif olmaları ve sıkça kullanılmaları dolayısıyla doğada önemli oranda yer almaktadırlar.
Halep keçisi özellikleri arasında çok belirgin olanı sütçü, etçi ve çok yavru verimine sahip olması (Halep keçi başı 2-4 yavru) gelir. Halep keçisinin diğer göze çarpan özellikleri, sağlam yapılı ve uysal bir süt keçisi olması sayılabilir. Halep keçisi süt verimi 3-6 lt ortalamada seyreder.
Keçilerin ortalama ömürleri 15 ile 18 yıl arasındadır. Tabi ki stres gibi faktörler keçileri derinden etkiler bu da ömürlerinin kısalmasına neden olabilir. Oğlaklar doğumdan 6 ay sonra erginleşirler ve üremeye başlarlar. Keçileri damızlıkta kullanma yaşı ise yerli ırklarda 15 ile 18 ay arasıdır.
Nasıl beslenir? Halep keçisi; dane arpa, dane buğday, dane mısırı severek yer. Samanlardan en çok mercimek samanını sever. Kuru ot olarak; yonca, teff grass, ryegrass, korunga, silajlık soya, yapay çayır mera gibi yem bitkilerini beğenerek yer.
Keçiler için en uygun saman yulaf samanıdır. Patates süt salgısını arttırır. Lahana, bezelye, yulaf, arpa, mısır en uygun yemlerdir.
Keçi ve koyunlar kendi başlarına dolaştığı için zeytin ağaçları ve üzüm bağları başta olmak üzere ekili alanlara zarar veriyor.
Çiftleşme mevsimi: Hem koyunlar hem de keçiler mevsime bağlı kızgınlık gösteren poliöstrik hayvanlardır. Çiftleşme Kuzey ve Güney yarım kürede günlerin kısalmaya başladığı sonbahar aylarında gerçekleşir.
Süt veren keçilerin beslenmesinde kullanılır. Süt verimini arttırır. Süt verimine bağlı olarak günde 0,5 ile 2 kg arasında Keçi Süt Yemi verilebilir. Yanında, 1,5-2 kg/gün mısır silajı, 1-1,5 kg/gün kuru ot ve biraz da saman verilmelidir.
Saanen Keçisi Yetiştiriciliği Kârlı mıdır? Bilinçli bir şekilde üretim yapılması halinde keçi sütü para kazandırabilir. Başlangıç için yem temini ve sütün değerlendirilmesi konularında araştırma yapmak yerinde olur.
Günde 10-15 kilo süt veremeyen inekler var" diye konuştu. Keçiden 17 litre sütün sağımını yapan Musa Özdemir, "Çocukluğumdan itibaren keçi sağımı yapıyorum. Bir keçinin bu kadar süt verdiğine ilk kez şahit oldum. Keçiden 17 litre süt çıkınca büyük şaşkınlık yaşadım" şeklinde konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri