Kediler ayrıca insanlar gibi âdet görmezler. Kedilerde kalınlaşan rahim astarı dokusu hamilelik gelişmediğinde insanlarda olduğu gibi dökülerek vücut dışına atılmaz. Doku direkt olarak vücut tarafından emilir. Bu da kedilerin kızgınlık dönemlerinde regl olmadığı anlamına gelir.
Birebir aynı olmasa da evet kediler de regl olmaktadır. Ancak bu biz insanlardaki gibi bir kanama değildir ve gözle görülür şeklide belli olmaz. Kızgınlık dönemlerine girdiklerinde kan yerine kahverengi bir sıvı bırakmaktadırlar. Eğer herhangi bir kan görülüyorsa mutlaka bir veteriner hekime gösterilmelidir.
Piyometra bazı kedilerde açık servikle bazılarında ise kapalı serviksle seyreder. Serviks açıksa iltihaplı akıntı kedinin vajinasından boşalır ve genellikle kanla karışık bir yapıdadır. Birçok kedi kendini çok iyi temizlediğinden bu durum bazen hasta sahipleri tarafından fark edilmeyebilir.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Kızgınlık döneminde kediniz daha sevecen olabilir; mobilyalara, duvarlara ve sevdiği insanlara sürünebilir. Muhtemelen özellikle arka ayaklarıyla sürünecektir ve arka ayakları ile kuyruğunu kaldırarak sık sık çiftleşme durumu sergileyebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Kediler kardeşleriyle çiftleşir mi? Kediler bu ayrımları yapamadıkları için cinsel olgunluğa eriştiklerinde birbirleri ile çiftleşmek isteyebilirler. Ancak kan bağı olan kedilerin (erkek kardeş, kız kardeş, baba ve kız, anne ve oğlu) çiftleşmesi oldukça risklidir ve bu durum genetik kusurların gelişmesine yol açar.
Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür. Kızgınlık süresi birkaç gün ile birkaç hafta kadar sürebilir. Kızgınlık dönemi üreme ve çiftleşme isteğinin olduğu dönemdir.
İlk adet kanamasında genellikle yoğun kanama görülmemektedir. Bu dönemde genç kızlarda hafif lekelenme şeklinde bir kanama süreci geçirilir. Adet kanının rengi belirli zamanlarda farklılık gösterebilir. İlk önce vajinal akıntı rengi olan kahverengi akıntı olabilir.
İlk adet yani menarşın ortalama yaşı 12,5'dur ancak 10–14 yaşları arasında da ilk adet görülebilir. İlk adet yaşı sosyoekonomik durumun iyileşmesi, beslenme durumunun düzelmesi gibi nedenlerle daha erkene çekilmiştir. Türkiye'de artık, ortalama 11,5 yaş civarında ilk adet görülmektedir.
Bebeğin rahimde durmasını sağlayan ve vajinayla ilişkisini kesen mukus tıkacı, doğumun hemen öncesinde atılır, buna “nişan gelmesi” denir ve doğumun başlayacağının habercisidir. Anne adayları bu tıkacın atılmasını, pembe, sümüksü bir kanama olarak ifade ederler. Bu durum doğumun çok yaklaştığının habercisidir.
Kediler insanlarda olduğu gibi üreme dönemlerine girdikleri zaman regl kanaması görülmez. Bunun yanı sıra dişi kediler kızgınlık dönemlerine girdikleri zaman kanama yerine kahverengi bir sıvı gelebilmektedir. Dolayısıyla kediler de tüm memeli canlılar gibi belli dönemlerde regl olurlar.
Kediler ayrıca insanlar gibi âdet görmezler. Kedilerde kalınlaşan rahim astarı dokusu hamilelik gelişmediğinde insanlarda olduğu gibi dökülerek vücut dışına atılmaz. Doku direkt olarak vücut tarafından emilir. Bu da kedilerin kızgınlık dönemlerinde regl olmadığı anlamına gelir.
Kediler Ne Zaman Regl Olur? Kediler kızgınlık dönemine bahar ve sonbahar mevsimlerinde girerler. Kediler 6 aylıkken cinsel olgunluğa erişir, ancak bazı ırklar 4 aylıkken kızgınlık dönemine girebilirler.
Özellikle kızgınlık dönemlerinden koku bırakma alışkanlığı yüksek oranda hem erkek hem de dişi kedilerde ortaya çıkar. Bu durum özellikle kapalı alanlarda koku bırakma alışkanlığına dönüşür.
Kızgınlık döneminde kediler ile her zamankinden daha fazla oyun oynayıp vakit geçirerek kedinin enerjisini atması sağlanmalıdır. Kedinin enerjisini harcamasına yardımcı olup onun uyumasını sağlamak gerekir. Uyku esnasında huzurlu olmasını sağlamak da önemli bir durumdur.
En İyi Cevap. Bu tokatın toplumda en çok kabul edilmiş ilk gerekçesi, vücudundan kan geldiğini gören kadının şoka girmesini engellemek. Yani zaten travma yaşayan bir bireyi başka bir travmayla baş başa bırakıyorlar ki hangisini düşüneceğini şaşırıp, afallasın.
İlk adet kanamasının rengi, döngünün başladığı ilk günlerde koyu veya hafif açık kahverengi tonlarında olabilir. İlk regl gününde siyah kan gelmesi, genç kızları endişelendirebilir. Ancak kanamanın rengi, devam eden süreçte kırmızıya dönüşür ve döngü sonunda yeniden koyu bir tona bürünür.
Adetli bir kadının banyo yapmasında dinen bir sakınca yoktur.
Tuvalete gittiğinde regl olduğunu fark edersen birkaç seçeneğin var. İç çamaşırında yalnızca ufak bir leke varsa ilkyardım odasından ped veya tampon alıp sınıfa dönebilirsin. Çok yoğun geldiyse ve aile büyüklerinden biri evdeyse onu arayıp sana temiz bir iç çamaşırı getirmesini isteyebilirsin.
Bir kadının vücudunun her ay hamile kalmaya hazırlandığı süreç olan adet görme yani regl dönemi kadınların hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Adet, hayız, menstrüasyon gibi çeşitli isimlerle anılan regl olma durumu ayda bir gerçekleştiğinden halk arasında aybaşı olarak da anılmaktadır.
Peki ilk defa regl olma belirtileri nelerdir? Genç kızlar ilk regl dönemini genellikle 11-13 yaşları arasında yaşasa da, 8 ile 16 yaş arasında herhangi bir yaşta olabilir. Bunun anlamı tek başına yaşın kızınızın ne zaman regl olacağına dair tam bir ipucu vermiyor olması!
Az önce de belirtildiği gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde sona ermekte ancak birden çok defa tekrarlanabilmektedir.
Dişi kedinin kızgınlığı çiftleşme ile sona ermeyebilir. Yapılan çalışmalar tek bir çiftleşme ile kedilerin hamile kalma oranının sadece %50 olduğunu gösteriyor.
Kedilerin çiftleşmesi nasıl anlaşılır gibi sorulara cevap olarak en net cevap aslında erkek kedinin dişi kedinin ensesini ısırmasıdır. Çiftleşme sona erdiğinde ise erkek kediler genellikle dişi kedileri hemen bırakmazlar. Bunun nedeni ise dişi kedilerin onlara karşı bir hamle yapmasından korkmalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri