*Zorunlu bir uygulama haline getirilen mikroçip takılması son olarak 31.12.2022 tarihine kadar gerçekleşecek. Bu tarihe kadar evinde köpek, kedi ve gelincik besleyen kişilerin uygulamaya dahil olmaması halinde cezai yaptırıma çarptırılarak 10 bin TL ödeyecekler.
'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik' kapsamında, evcil hayvanların çip takılarak kayıt altına alınmasında süre 31 Aralık 2022 tarihinde doldu. Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanacak.
Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanacak. 31 Aralık 2022 tarihi itibari ile toplam 1 milyon 429 bin 370 ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı. Hem yoğunluk hem de çip ve pasaport sıkıntısı nedeniyle başvurmasına rağmen çip takılmayan hayvan sahiplerine beyanname verildi.
Evcil hayvanlarına (Kedi-köpek, gelincik) çip taktırmayanlara 5199 sayılı Kanun gereği 3 bin 662 TL cezai yaptırım uygulanacak.
Ülkemizde de evcil hayvanlar için mikroçip kullanılması, 5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu ile Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik'e göre zorunlu hale getirildi. Evcil hayvanına mikroçip taktırmayanlara 3.642 TL para cezası uygulanacağını da söyleyelim.
İlgili 33 soru bulundu
Çipsiz hayvanlar tedavi edilebilecek
Kimliklendirilmeyen hayvanların veterinerler tarafından tedavilerinde de kısıtlama olmayacak. Bu hayvanlar, veteriner kliniklerinde kısıtlamaya tabi olmadan tedavi edilecek. Mikroçip takılmayan hayvanların tespiti, el terminalleri (mikroçip okuyucular) ile yapılacak.
Kedi çipleri ile ilgili önemli sorular arasında “Kedilere mikroçip zorunlu mudur?” bulunmaktadır. İlgili yönetmeliğe göre kedilere çip takılması zorunlu hale getirilmiştir. Kedi sahiplerinin 31.12.2022 tarihine kadar kedilerine çip taktırmaları gerekmektedir.
Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan, taktırıp terk eden kişilere 3 bin 600 liraya kadar para cezası verilebilecek.
Peki, çip taktırmama cezası var mı? Evet, 31.12.2022 tarihine kadar uygulamaya dahil olmayan kedi, köpek ve gelincik sahipleri; 5199 sayılı Kanun gereği 10 bin TL cezai yaptırım uygulanacaktır.
'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik' kapsamında, evcil hayvanların çip takılarak kayıt altına alınmasında süre 31 Aralık 2022 tarihinde doldu. Hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira ceza uygulanacak.
Tarım Ve Orman Bakanlığı 6 Aydan Büyük Olduğu İçin Yeni Evcil Hayvanımıza CIP Takılamıyormuş Sokak köpeği sahiplenmek istiyorduk 6 aydan büyük olduğu için hayvanın cipi de olmadığından cezai işlem uygulanacağını söylüyorlar böyle bir saçmalık olamaz.
Özel veteriner kliniklerinde bu ücret 300 liradan başlıyor. Ancak bu işlemi yaptırmanın daha uygun bir yolu da var. Evcil hayvan sahipleri, ikametlerinin olduğu ilçe tarım ve orman müdürlüklerinde bu işlemi yaptırabiliyor. İşlemin ücreti se 75 lira.
Evcil hayvanlara mikroçip uygulamasında tanınan süre, 31 Aralık itibarıyla sona erdi. Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ya da veterinerlerde beyanname doldurmadıysa, hayvan başına 3 bin 469 TL ceza ödeyecek.
Mikroçip taktırmak zorunlu mu? Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Türk Veteriner Hekimler Birliği ortak kararı ile imzalanmış olan protokol doğrultusunda ve 30344 resmî gazetede yer almış kedi ve köpek dahil evcil hayvanlara ve de gelinciklere mikroçip taktırmak yasal zorunluluk haline getirilmiştir.
26 Şubat 2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik”le evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takma zorunluluğu getirildi. Çip taktırmak için verilen son tarih ise 31 Aralık 2022.
Yılbaşından itibaren sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvana mikroçip taktırılmak istendiğinde cezai müeyyide uygulanıp uygulanmayacağı da netleşti. Buna göre, sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvanlar ceza uygulanmadan kimliklendirilecek.
Kedi ve köpeklere çip zorunluluğu gelmesinin temel nedeni mikroçiplerin bir tür kalıcı kimlik sağlamaya yardımcı olmasıdır. Mikroçipler bir pirinç tanesi büyüklüğüne sahiptirler ve pasif olmaları sebebiyle evcil hayvana takıldıktan sonra başka bir işlem yapılmasına gerek kalmaz.
Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu il veya ilçe müdürlüğüne bildirecek. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler, bu hayvanları sahiplenmek isterse başvurularını il/ilçe müdürlüklerine yapacak.
Evcil hayvanın kaybolması halinde şayet mikroçip takılı ise yeniden bir araya gelme olasılığınız oldukça yüksektir. Mikroçip işlemi, kayıp bir hayvanı tespit etme ve onu sahipleriyle yeniden bir araya getirme açısından fayda sağlayabilir.
Mikroçip fiyatları, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye Veteriner Odası ile imzaladığı protokol desteği sayesinde makul fiyatlar üzerinden gerçekleştirilir. 2023 yılındaki kedi mikroçip aşılama fiyatları ise Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlüklerinde 75 TL iken özel veteriner kliniklerinde bu fiyat ...
Evcil hayvanların sağlık ve yaşam koşullarını takip edebilmek ve sokağa bırakılmasını önlemek amacıyla başlatılan zorunlu mikroçip uygulaması için süreç devam ediyor. Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmelik kapsamında, süre 2022 yılının sonuna kadar uzatıldı.
İçerdiği 15 haneli numara hayvana özeldir. Yönetmelik kapsamında yer alan pasaport veya aşı karnesi, mikroçip işlemiyle birlikte ulusal olarak hayvan sahibine teslim edilir.
Hayvan sahipleri, 5199 sayılı yasa kapsamında tanımlanan evcil hayvanlarına mikroçip taktırıp kayıt altına aldırmak için veteriner klinikleri ile İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuruyor.
Veterineriniz, kedinizin omuz kemikleri arasındaki derinin altında bir pirinç tanesi büyüklüğünde küçük bir mikroçip entegre eder. Prosedür hızlıdır ve enjeksiyondan daha fazla acı vermez. Kediniz mikroçipi hissetmez ve hayatı boyunca mikroçipi bulundurmalıdır.
Hayvanların kaybolması durumunda, bakıcılarının iletişim ve adres bilgilerine erişim sağlar. Böylelikle kaybolan hayvan, veteriner kliniğine ya da barınağa götürüldüğünde özel okuyucu ile çipteki kimlik numarası öğrenilerek veritabanındaki iletişim bilgilerine ulaşılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri