Bununla beraber kediler dillerini kendilerini temizlemek üzere kullandıkları sırada yayılan tükürük sayesinde tüylerinde oluşan kötü kokuyu da giderirler. Öte yandan her ne kadar dilleri aracılığı ile temizlenseler de eğer yaramaz bir kedi ile ev arkadaşlığı yapıyorsanız, ona zaman zaman banyo yaptırmanız gerekebilir.
Yalanarak temizlenen ve oldukça hijyenik olan kedilerin dili diğer hayvanlara nazaran aslında çok daha önemli bir görev üstlenir. Sadece yaşam için değil, temizlik için de dillerini kullanan kedilerin dili sert bir zımpara gibidir.
Kedi tükürüğünde bakterilerin hücre duvarına zarar veren lizozim enzimleri bulunur. Bu enzimler kedilerin bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve ağız içindeki bakterilerin ölmesine yardımcı olurlar. Kedilerin tükürüğünde aynı zamanda doğal bir anti bakteriyel ajan olarak görev yapan peroksidaz bulunur.
Kedinizi kucağınıza alın ve rahatlamasına izin verin. Rahatladıktan ve yerleştikten sonra nazikçe ağzının bir tarafından dudağını kaldırın ve dişlerinin dış kısımlarını fırçalamaya başlayın. Alt çeneye geldiğinizde ise diş etinden yukarı doğru fırçalamanız gerekir.
Kedi Kuyruğu Hareketi
Dipten ya da uçtan kıvrılmış bir kuyruk, yavru kedinizin size dostça bir “merhaba” dediği anlamına gelir.
İlgili 21 soru bulundu
Dik kuyruk kedilerin bizim için duydukları sevgiyi göstermesinin en net yoludur.
Kediler adeta size gelip kafa atarcasına, kafasını toslar. Kulağa komik gelen bu davranışları aslında size ettiği bir teşekkürdür. Bazen gelip kafanıza, bazen bacağınıza veya kolunuza attığı kafalar birer sevgi belirtisidir. Kediler genellikle mutlu olduklarında yoğururlar.
Diş bakımı yapılmayan ve dişleri fırçalanmayan kedilerde tartar ve plak oluşumları görülmektedir. Bu oluşumlar uzun vadede diş etlerinin tahriş olmasına, mikrop yapmasına ve iltihaplanmasına neden olur.
Diş fırçalama için sadece kedilere özgü üretilmiş diş macunları kullanılmalıdır. İnsanların kullandığı diş macunları kedilerin diş etlerine zarar verebilir ve toksik etki yapabilir. Aynı şekilde sadece kediler için üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır.
Diş fırçalama erken yaşlarda başlanması gereken önemli bir rutindir. Kedilere özgü dış fırçası ve diş macunu ile bunu sürdürmeniz mümkün.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir. Nice evliya zatların, çoğunun etrafında kedilerin olduğu düşünülürse bu bir rastlantı olmasa gerek… Kedi beslemek sünnettir.
Kedilerin nankör olarak nitelendirilmesi aslında yanlış bir değerlendirilmedir. Çünkü kediler nankör değildir, sadece diğer evcil hayvanlara göre daha özgürdür. Özellikle bir kedinin köpekle kıyaslanması durumunda kedilerin sadık olmadığı ve nankör olduğu algısı ortaya çıkmaktadır.
Müezza (Arapça: معزة), söylenene göre İslam peygamberi Muhammed'in kedisidir. Muhammed, Uhud seferinde önlerine yavrusunu emziren siyah-beyaz bir Habeş kedisi çıkınca askerin güzergâhını değiştirmiş; dönüşte de bu kediyi sahiplenerek Müezza adını vermişti.
Kediler insan dilini yorumlayabilecek bilişsel yetilere sahip değillerdir. Ne söylendiğini tam bir gerçeklikle anlayamazlar ancak kendileri ile konuşulduğunu ayırt edebilirler. Nitekim kedilerin kendi isimlerine reaksiyon gösterdikleri de yine farklı bir bilimsel çalışmada ortaya konmuştur.
Kedinin yediği artıktan yenir, içtiğinden içilir" buyurduğunu dile getiren Efe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Peygamber Efendimiz abdest alırken kedinin biri geliyor su içmek için. Peygamber Efendimiz abdest alacağı o tastaki suyu kediye ikram ediyor.
Hem ıslak, hem tatlı hem de yumuşak bu lezzeti hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli kısım kedidillerini fazla ıslatmamak. Böylece nefis bir kedidili tatlısı elde etmiş olacağız! Tarifimizi aşağıda paylaşıyoruz, lezzet dolu sofralarınıza keyif katması dileğiyle, afiyet olsun!
Eğer idrar püskürtme tek bir alanda oluyorsa, günde bir kez bu bölgeye sprey uygulayın. Dişi ya da erkek, kısırlaştırılmış ya da kısırlaştırılmamış tüm kediler kendi bölgelerini idrar püskürterek işaretlerler.
Özellikle kızgınlık dönemlerinden koku bırakma alışkanlığı yüksek oranda hem erkek hem de dişi kedilerde ortaya çıkar. Bu durum özellikle kapalı alanlarda koku bırakma alışkanlığına dönüşür. Koku bırakma veya idrar püskürtme alışkanlıkları ile birlikte bu dönemde dışarı kaçma eğilimleri ortaya çıkar.
Uzmanlar tarafından kedinizin kulağındaki kirleri temizlerken, kulak çubuğu gibi maddelerin kullanılması önerilmemektedir. Bunun yerine kedilerde kulak temizliği için düzenli aralıklarla kontrolünü yapmış olduğunuz kulaktaki kire bağlı olarak, almış olduğunuz sprey yardımı ile kedinizin kulağını temizleyebilirsiniz.
Kedilerin ağız kokusu sebepleri, yetersiz hijyen, kokuya sebep olan bakterilerin dişlerde birikmesi, plak kaynaklı diş eti hastalığı, beslenme düzeni ile ilgili sorunlar, solunum yolu enfeksiyonları, diş çürüğü, ağız yaraları, iç parazit, diş değişimi, karaciğer hastalığı şeklinde ifade edilirler.
Kediler ve Köpeklerde diş etinde birikerek diş eti hastalıklarına ve ağız kokusuna sebebiyet veren bakteri plağının oluşumunu engellemek amacıyla Klor Hekzidin Glukonat ile formüle edilmiş ağız bakım spreyidir İçeriğinde bulunan Okaliptus yağı, Kekik yağı ve Limon yağı steril ortam sağlar.
Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
Kediler, sahiplerini sadece yiyecek makinesi olarak görmezler. Bizi aslında ebeveyn olarak görüyorlar. 2019'da yapılan bir araştırma, kedilerin sahiplerine, bebeklerin ebeveynlerine gösterdiği bağın aynısına sahip olduğunu ortaya koydu.
Bazı kediler mutluyken de sessiz olmalarına rağmen bazı kediler konuşmayı tercih eder. Eğer kediniz sesli iletişim kurmayı seviyorsa size seslenerek mutlu olduğunu gösterir. Mutlu kediler tiz sesle miyavlamayı tercih ederler. Diyaframdan gelen mırıldanmalar da mutlu kedilerin sıkça çıkardığı sesler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri