Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, 1915 yılındaki Çanakkale Cephesi'nde 30 bin Suriyeli'nin savaştığını, 600 Suriyeli'nin ise bu savaşta hayatını kaybettiğini ifade etti.
'Megiddo Muharebesi'nde, Osmanlı'ya karşı savaşan 50.000 Suriyeli hain, Osmanlı tarih kayıtları içindedir. Bu cümleden olarak, hemen yanı başında Suriye-Filistin-Sina cepheleri varken, Suriye (Şam) vilayetinden gelip Çanakkale'de savaşmak mantık dışıdır.
Listeye göre 28 Nisan 2022 tarihi itibariyle Çanakkale'de 5 bin 106 Suriyeli'nin yaşadığı görülüyor. Kayıtlı yaşayan Suriyeli nüfusu ile Çanakkale nüfusu kıyaslandığında ise yüzde 0,92'lik bir oran ortaya çıkıyor. Rakamların ilçelere göre dağılımı ise açıklanmadı.
Çanakkale Savaşı, Gelibolu yarımadasında Osmanlı Devleti ve İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Fransa, Avusturalya, Yeni Zelanda ve İngiltere'nin oluşturduğu İtilaf Devletleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'u ele geçirmek istiyorlardı.
18 Mart 1915 günü Müstahkem Mevki sınırları içinde 50.000, Çanakkale harekât alanı içinde 95.000 kişilik Türk kuvveti bulunmaktadır. 1914 ve 1915 yıllarında Çanakkale Müstahkem Mevki birliklerinin muharebe dışı zayiatı ise şu şekildedir.
İlgili 15 soru bulundu
Türk Kurtuluş Savaşı'nda üç büyük cephede savaş yapılmıştır. Doğu Cephesi, Batı Cephesi ve Güney Cephesi. Doğu Cephesi'nde Ruslar ve Ermeniler ile savaş yapılmıştır. Güney Cephesi'nde İtalya, Fransa ve İngiltere ile savaşılmıştır.
UNHCR'den yapılan açıklamada, 3 milyon 600 bin Suriyeli, 318 bin de başka ülkelerden olmak üzere Türkiye'de yaklaşık 4 milyon sığınmacı yaşıyor. Bunlar resmi rakamlar, gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu iddia ediliyor. Suriyeliler dışında en çok sığınmacı gelen ülkelerin başını Afganistan ve Irak çekiyor.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklamada "2023 Kasım itibarıyla Türk vatandaşlığını kazanan Suriyeli sayısı 237 bin 995, 18 yaşını dolduran Suriyeli sayısı ise 156 bin 987." dedi.
Çanakkale'de ise Suriyeli mülteci nüfusu bir hayli az. Göç İdaresi Başkanlığı'nın 14 Eylül 2023 tarihli verilerine göre Çanakkale'de yaşayan Suriyeli sığınmacı sayısı 4 bin 219 kişi. Bu rakam, coğrafi konumu ve nüfus yoğunluğu dikkate alındığında Çanakkale'nin Suriyeli mültecilerin yerleşim tercihini de ortaya koyuyor.
En çok Suriyeli barındıran şehir 531 bin 381 kişi ile İstanbul. İstanbul'u 440 bin 324 kişi ile Gaziantep, 333 bin 317 kişi ile Şanlıurfa takip ediyor. Suriyelilerin yerli nüfusa oranla en yoğun olduğu şehir ise %33,6 ile Kilis. Kilis'te 147 bin 919 Türk Vatandaşı ile kayıt altına alınmış 74 bin 922 Suriyeli bulunuyor.
Çanakkale Savaşları'nda en çok şehit veren ilimiz Bursa'dır. Bursa'dan 3737 şehit verilmesine karşılık, Balıkesir'den 2779, Konya'dan 2683, Kastamonu'dan 2425 ve Denizli'den 2195 şehit verilmiştir. Diğer taraftan en fazla şehit veren köy ise Kastamonu'nun Güzlük Köyü olup, bu köyden 25 şehit verilmiştir.
Bu dönemde Ankara hükûmeti, Anadolu'da isyanlarla mücadele ederken, Suriye'ye destek olamamıştır[19]. 1918'de Osmanlı Devleti bölgeden çekilmek zorunda kalmış ve Faysal bölgede bağımsızlığını ilan etmiştir.
"Halep, Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi dahil diğer tüm cephelerle birlikte toplam 972 şehit vermişti. Bu şehitlerden sadece 421'i diğer tüm cephelerde şehadete ermiş, 551'i ise sadece Çanakkale Cephesi'nde şehit düşmüştü.
Şehitlikte, Çanakkale Muharebeleri sırasında şehit düşen ve bugüne kadar isimleri tespit edilebilmiş 59.408 şehidimizin isimlerini bulunmaktadır. Yine sembolik şehitliğin önünde muharebe dönemini yansıtan 45 m uzunluğunda bir rölyef bulunmaktadır.
İstanbul, yarım milyonu aşkın kayıtlı Suriyeli ile Türkiye'de en büyük Suriyeli nüfusuna sahip şehri oluşturmaktadır. İstanbul'un Sultanbeyli, Sultangazi, Bağcılar, Esenler ve Fatih ilçeleri Suriyeli nüfusu yoğun olarak tanımlanmıştır.
Aynı anda iki vatandaşlığa sahip olmak ve iki devletin vatandaşlık kanunundan faydalanıp bunlara tabi olmak, uluslararası hukukta vatandaşlık edinimi ile ilgili bir kural birliği olmaması sebebiyle mümkündür.
Türkiye'de Suriyeliler de dahil olmak üzere ikamet izniyle yaşayan yabancılara belli koşulları sağlamaları halinde 5 yılın sonunda vatandaşlık veriliyor, böylece bu kişiler arasında reşit olanların oy kullanma hakkı doğuyor. Bunun dışında, Cumhurbaşkanı kararıyla istisnai hallerde de vatandaşlık verilebiliyor.
Avrupa'da en çok mülteciyi 605 bin kişi ile Almanya barındırıyor. İsveç'te 114 bin, Avusturya'da 54 bin ve Yunanistan'da 36 bin Suriyeli mülteci bulunuyor.
Suudi Arabistan'da hala yaklaşık 700 bin Suriyeli yaşıyor. Krallık, 1950'lerden beri yaklaşık 280 bin Rohingyalı'ya ev sahipliği yapıyor. Bu kişiler Krallık'ta sağlık hizmeti, eğitim ve çalışma imkanına sahip. Bu yüzden topluma entegre olmuş durumdalar.
Çanakkale Savaşı, deniz ve kara savaşlarından oluşmaktadır. 18 Mart 1915'te Türk askerinin zaferiyle, deniz muharebeleri son bulmuş ve yaklaşık dokuz ay sürecek kara muharebeleri kısmı başlamıştır.
ÇANAKKALE SAVAŞI KOMUTANLARI
1915 yılının şubat ayında başlayan Çanakkale Savaşı İtilaf Devletleri ile Osmanlı Devleti arasında geçen ve sonucunda büyük kayıpların verildiği bir savaştır. Birinci Dünya Savaşı'nda İtilaf Devletleri ile İttifak Devletleri olmak üzere iki taraf bulunmaktadır.
Böylece 30 Ekim 1914'de Türkiye I. Dünya savaşına katılmış oldu. Osmanlı orduları I. Dünya savaşında yedi cephede vuruştu : Kafkas ve Galiçya cephelerinde Ruslarla, Makedonya'da Yunan ve Fransızlarla, Çanakkale'de İngiltere, Fransa ve İtalya ile ; Filistin, Suriye ve Irak cephelerinde İngiliz ordularıyla.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri