Kedilere özel diş fırçası ve diş macunu ile ağzın bir bölgesinden başlayıp diğer bölgesine doğru ilerlemelisiniz. Yumuşak ve dairesel hareketlerle temizleyin. Sadece dişleri değil çevresini ve diş etini de temizlemelisiniz. Bunu kısa sürede bitirmeniz hem sizin için hem kediniz için çok daha iyi olur.
Tedavide bir veteriner hekim tarafından diş taşlarının temizlenmesi gerekmektedir. Bunun için cavitron denilen alet veya rujin kullanılabilir. Diş taşı temizliği ve sonrasında veteriner hekimin kararına göre bir süre antiseptik solüsyonlar ve antibiyotik kullanılabilir.
Ancak kedi diş bakımı rutininden hoşlanmıyorsa en azından haftada iki kere bakımın yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Kedilerde diş ve ağız sağlığı için fırçalama çok önemlidir. Kedilerde diş fırçalama oldukça değerli bir rutindir. Ancak pek çok kedi dişlerinin fırçalanmasına izin vermez.
Sirke İle Diş Taşı Temizliği
İki yemek kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz yarım bardak suyun içerisine katılarak karıştırılır. Hazırlanan karışım ile günde bir kez gargara yapılır. Düzenli kullanacağınız bu karışım, dişler üzerinde oluşan tartarın giderilmesine yardımcı olur.
Evde diş taşı temizliği ya da diğer adıyla tartar temizliği yapmak tam olarak mümkün değildir. Evde yapabileceğiniz en önemli şey tartar oluşumunu azaltıcı iyi bir ağız bakımıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Öncelikle diş fırçasına karbonat sürerek dişler fırçalanabilir. Böylece hem dişler beyazlar, hem de diş taşları yumuşatılır hatta yok edilir. Diğer bir diş taşı temizleme yöntemi ise sirke kullanmaktır. Ayrıca Hindistan cevizi yağı da dişlerinizdeki tartar tabakalarını temizlemeye yardımcı olabilir.
Diş taşı temizleme ücretleri ortalama olarak 875 TL'den başlamakta ve 2.000,00 TL'ye kadar çıkmaktadır.
Çoğunlukla özel el aletleri ve ultrasonik cihazlar ile tartar temizlenir, diş yüzeyinden uzaklaştırılır. Bazı durumlarda lazer cihazlar da kullanılabilir. Plak ve diş taşları ağızdan uzaklaştırıldıktan sonra özel cila maddeleri ve fırçalarla diş yüzeyi cilalanır.
Eğer diş taşı temizlenmezse, diş etinde çekilme gözlemlenebilir. Bunun yanında daha ileri sorunlar da meydana gelebilir. Örneğin çene kemiği kaybı yaptığı için dişlerin sallanması ve düşmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Anestezi altında olmadan yapılan temizlik işleminde çok ufak sızlamaların dışında hastanın canını yakacak herhangi bir durum söz konusu olmamaktadır. İleri boyutlu hastalarda yapılan işlemlerde de zaten anestezi kullanıldığı için kişi herhangi bir ağrı ve acı hissi duymamaktadır.
Diş fırçalama için sadece kedilere özgü üretilmiş diş macunları kullanılmalıdır. İnsanların kullandığı diş macunları kedilerin diş etlerine zarar verebilir ve toksik etki yapabilir. Aynı şekilde sadece kediler için üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır.
Rahatladıktan ve yerleştikten sonra nazikçe ağzının bir tarafından dudağını kaldırın ve dişlerinin dış kısımlarını fırçalamaya başlayın. Alt çeneye geldiğinizde ise diş etinden yukarı doğru fırçalamanız gerekir. Çoğu kedi, diş macununun kokusunu ve tadını aldıktan sonra zaten ağzını açmaya meyilli olacaktır.
İnsan diş macunundaki bazı bileşenler kediler için toksik olduğundan, her zaman evcil hayvanlar için tasarlanmış bir diş fırçası ve diş macunu kullanın.
Kediler ve Köpeklerde diş etinde birikerek diş eti hastalıklarına ve ağız kokusuna sebebiyet veren bakteri plağının oluşumunu engellemek amacıyla Klor Hekzidin Glukonat ile formüle edilmiş ağız bakım spreyidir İçeriğinde bulunan Okaliptus yağı, Kekik yağı ve Limon yağı steril ortam sağlar.
Stres, enfeksiyon, yaş, susuzluk gibi beslenme ile ilgili olmayan birçok neden taş oluşumunu sağlayabilir, Beslenme ile ilgili olarak taşlar, genellikle; kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi belirli minerallerin yoğunluğunun fazla olduğu durumlarda, daha sık meydana gelebilmektedir.
Tartarlar, diş eti çizgisinin hemen altında ya da üstünde oluşabilir. Kedilerde diş taşı oluşumu son derece yaygındır. Giderilmediği ve/veya önlenmediği takdirde diş ve diş eti hastalıklarına yol açabilen tartarlar yetişkin kedilerin diş yüzeylerinde sarı ve kahverengi birikimlerle karakterizedir.
Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı, plak oluşumunu ve dolayısıyla diş taşını önlemeye yardımcı olur. Ancak diş taşının çok belirgin olduğu vakalarda, mutlaka bir uzman hekime başvurulması gerekir. Uzman hekim, gerekli gördüğü takdirde diş taşı temizliği yapar.
Diş Taşı Temizliğinin Önemi
Sonrasında temizlenemeyen bakteri asitleri diş minesini oyar, dişi çürütür. Süreç diş kaybına kadar ilerleyebilir.
Dişle alakalı her konuda olduğu gibi diş taşı da özen gerektiren bir temizlik yöntemidir. Bu tedavi yapılırken sınırlar aşılmadığı, abartılmadığı sürece herhangi bir zararı yoktur, aksine faydası vardır.
Diş taşı ağız kokusu yapmaz ancak neden olduğu rahatsızlıklar çok şiddetli ağız kokusuna neden olur. Buna halitozis denir. Halitosiz diş eti problemleriyle ve çürükle ilişkilidir. Çürüğün ve diş eti problemlerinin oluşmasında ana etken yetersiz ağız bakımıdır.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Oluşan Boşluk
Bu hassasiyet, dişlerin etrafındaki boşlukların açılması nedeniyle oluşur. Bu durum, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, hassasiyetin azaltılması için aşırı sıcak ya da soğuk yiyeceklerden kaçınmak gerekir.
Diş taşı temizliği dişe zarar verir mi? Hayır.
1.Diş ağartma Vital tek diş için en fazla dört adet, malzeme fiyatları hariç olarak 750 TL den başlamaktadır. 2.Diş ağartma çene için ve malzeme fiyatı hariç olarak 2.000 TL den başlamaktadır. Diş beyazlatma fiyatları 2023 yılında ortalama Boğaziçi Diş Hastanemizde 2.000 TL 'dir.
Diş taşı temizleme işlemleri, düzenli olarak yapılması gereken işlemlerdir. Diş hekimlerinin önerisi genellikle, diş taşlarının 6 ayda bir temizlenmesi gerektiğidir. Daha sık yapılan uygulamalar dişlere zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri