Kedilerde diş bakımının mümkünse yani kedinin sakin ve kolay yönetilebilir bir yaklaşımı varsa günlük olarak yapılması önerilir. Ancak kedi diş bakımı rutininden hoşlanmıyorsa en azından haftada iki kere bakımın yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Kedilerde diş ve ağız sağlığı için fırçalama çok önemlidir.
Ne Kadar Sıklıkta Fırçalanmalı? Her gün yapılması, diş sağlığı için en doğrusu olacaktır. Ancak haftada bir veya iki kez yapsanız bile bakterilerin birikmesini önlemiş olacaksınız. Hatta kediniz çoğunlukla kuru mama ile besleniyorsa bu işlemi çok daha seyrek bile yapabilirsiniz.
Bu plaka oluşurken başta yumuşaktır ve dişler fırçalandığı zaman kaybolabilir ancak düzenli fırçalama yapılmazsa bu tabaka sertleşir, kalınlaşır ve dişlere yapışarak tartara dönüşür. Düzenli diş fırçalama ağız sağlığı bakımından en önemli faktördür.
Kedilerde diş fırçalamaya başlangıç için en iyi zaman, kedinizin henüz genç olduğu dönemlerdir. Ancak, daha yaşlı kediler de zamanla diş fırçalamayı kabul etmeyi öğrenirler.
İnsan diş macunundaki bazı bileşenler kediler için toksik olduğundan, her zaman evcil hayvanlar için tasarlanmış bir diş fırçası ve diş macunu kullanın.
İlgili 15 soru bulundu
Günlük 5 cm (2,5 gr) verilmesi tavsiye edilir. Direk olarak verilebilir veya yemeğine ilave edilebilir. Uzun tüylü ve çok temizlenen ırk kedilerde veya gerekli durumlarda, verilecek miktar 2 katına kadar çıkarılabilir. Yemeklerden önce verilmesi daha idealdir.
Yavru kedinizin dişlerini temizlemek için, ince bir diş fırçasına ve kedi dostu bir diş macununa ihtiyacınız olacak. Bunları iyi bir pet shop'tan satın alabilir ya da veterinerinizden isteyebilirsiniz. Yavru kedinizin diş macununun tadına alışması için diş fırçasının üzerinden macunun birazını yalamasına izin verin.
Kedilere özel diş fırçası ve diş macunu ile ağzın bir bölgesinden başlayıp diğer bölgesine doğru ilerlemelisiniz. Yumuşak ve dairesel hareketlerle temizleyin. Sadece dişleri değil çevresini ve diş etini de temizlemelisiniz. Bunu kısa sürede bitirmeniz hem sizin için hem kediniz için çok daha iyi olur.
Kedilerin ağız kokusu sebepleri, yetersiz hijyen, kokuya sebep olan bakterilerin dişlerde birikmesi, plak kaynaklı diş eti hastalığı, beslenme düzeni ile ilgili sorunlar, solunum yolu enfeksiyonları, diş çürüğü, ağız yaraları, iç parazit, diş değişimi, karaciğer hastalığı şeklinde ifade edilirler.
Kediler ve Köpeklerde diş etinde birikerek diş eti hastalıklarına ve ağız kokusuna sebebiyet veren bakteri plağının oluşumunu engellemek amacıyla Klor Hekzidin Glukonat ile formüle edilmiş ağız bakım spreyidir İçeriğinde bulunan Okaliptus yağı, Kekik yağı ve Limon yağı steril ortam sağlar.
Kedilerin tükürüğünde aynı zamanda doğal bir anti bakteriyel ajan olarak görev yapan peroksidaz bulunur. Kedilerin tükürüğü, bakteriler de içerir. Bu nedenle kedilerin dilinin ya da tükürüklerinin tam anlamıyla antibakteriyel özellik taşıdığını söylemek mümkün değildir.
Kedilerde diş hastalıklarının büyük bir çoğunluğu insanların diş hastalıkları ile benzerdir. Bu benzerliğe rağmen kedilerde çürükler yok denecek kadar azdır. Kedi diş hastalıkları tedavi yöntemleri açısından da insanların tedavileri ile benzerlik gösterir. Kedilerde diş sorunları doğru diş bakımı ile engellenebilir.
Uzmanlar tarafından kedinizin kulağındaki kirleri temizlerken, kulak çubuğu gibi maddelerin kullanılması önerilmemektedir. Bunun yerine kedilerde kulak temizliği için düzenli aralıklarla kontrolünü yapmış olduğunuz kulaktaki kire bağlı olarak, almış olduğunuz sprey yardımı ile kedinizin kulağını temizleyebilirsiniz.
1 çay kaşığı tuz ile 1 çay kaşığı sirkeyi karıştırın. Bu karışıma diş fırçasını batırarak dişlerinizi fırçalayabilir ve sonrasında ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
Yavru Kedilerde Diş Çıkarma: Zaman Çizelgesi
Yavru kediniz 6 haftalık olduğunda 26 adet olan tüm bebek dişleri çıkmış olmalıdır. Bu bebek dişlerinin tamamı 3-4 aylık olduğunda dökülerek yetişkin dişlere yer açar. Yavru kediniz 6 aylık olduğunda, toplamda 30 adet yetişkin dişi olmalıdır.
Koku yayan alanı karbonatla kapladıktan sonra 30 dakika bekleyip karbonatı temizleyebilirsiniz. Beyaz sirke ya da elma sirkesi ile hazırlayacağınız bir solüsyon, kedi idrarını ve ardında bıraktığı kokuyu temizlemede size yardımcı olabilir.
Kedi nanesi genellikle kedileri oynamaya ve etrafı, etraftaki çeşitli nesneleri keşfetmeye teşvik etmek için kullanılıyor. Bununla birlikte kedilere eğitim vermek için de yararlanılabiliyor.
Tuvalet kabını en az ayda bir defa tamamen döküp, kabı da çamaşır suyuyla yıkamalıyız. İyice duruladıktan sonra tamamen kurumasını beklemeliyiz. Yıkama sıklığını azaltmak için tuvaletlerde özel, ipli poşetlerden de kullanabiliriz.
Pembe renk: Sağlıklı kedi diş etleri açık pembe renktedir. Pembenin ideal tonu ne çok parlak ne de çok soluk olandır. Bazı kedilerin, özellikle de siyah ve turuncu kedilerin diş etleri, doğal olarak siyah veya beneklidir. Diş etleri, tüm yaşamları boyunca siyah olduğu sürece bu normaldir.
Kedilerde gingivitis vakalarında üreyen bakteriler ışığında klavulanik asitli penisilin, klindamisin, metronidazol ve trimetoprim-‐ sulfametoksazol gibi antimikrobiyel ilaçlar önerilmektedir (Dow, 1986; Indiveri ve Hirsh, 1986).
Diş etlerinde ve dişte meydana gelen ağrı nedeniyle iştah kaybı ve çiğnemede zorlanma gibi belirtiler görülebilir. Diş eti iltihabı olan kediler çoğunlukla mamayı yemeye çalışır ancak tükürür ya da sadece ağzının bir tarafıyla çiğnemeye çalışır. İştah kaybı ise beraberinde kilo kaybına yol açar.
Kırmızı renkli diş etleri, Ağız lezyonları, Ağzı tam olarak kapatamama gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir. Kedilerin dişlerinde bir sorun olduğu genellikle çiğnemenin çok ağrılı olması sebebi ile kuru mama tüketimi yapmamaları ya da şiddetli ağız kokusu ile anlaşılır.
Kedilerde Diş Kaşıntısı
Endişe edilecek bir durum genelde söz konusu değildir. Diş çıkaran kedilere yardım ederek onların bu dönemi daha kolay atlatmasını sağlayabilirsiniz. Kedinizin dişlerini bu dönemde belirli aralıklarla kedi diş macunu ile fırçalamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri