Kediler nasıl öğrenir? Yavru kedinizin temel eğitimi, annenin baskın rolü ve kardeşlerle etkileşim yoluyla doğumdan sonra ilk 6 ay boyunca gerçekleşir.
Kediniz sizi tırmalayıp ısırıyorsa ona yüksek sesle ve kararlı bir tonda “Hayır” deyin. Bu sırada işaret parmağınızı ona doğru uzatabilirsiniz. Böylece hem ses hem de hareket ile ona bu davranışı istemediğinizi belirtmiş olursunuz.
Yavru kediler 3 haftalık olana kadar kendi tuvaletlerini yapamaz. Bu aşamada anne kedi yavruların makat bölgesini yalayıp, ovarak tuvaletlerini yapmasına yardımcı olur. 3 haftalıktan sonra kediler kendi tuvaletlerini yapmaya başlayabilir. Kedilerin tuvalet eğitimleri ise 1 aylık olduklarında başlayabilir.
Kedinize "otur" komutunu öğretmek için çalışırken yavruya "otur" komutu verip oturmasına yardımcı olun ve ardından ödül maması verin. Kediniz komutu öğrendikten sonra bir clicker yardımı ile hareketi destekleyin. Kediniz oturduğunda clicker aracılığı ile tıklama sesi çıkarın ve ödül maması verin.
Yavru kediniz kum kabını bir süre kokladıktan sonra, onu alıp kum kabının içerisine koyabilirsiniz. Yavru kedi kum kabının içerisine girdikten sonra kumu tanımaya çalışır ve biraz oynar. Daha sonra ise yavru kediler içgüdüsel olarak kumu kazmaya başlar ve tuvaletlerini yaparlar.
İlgili 18 soru bulundu
Karanlık bir yer olmamalıdır. Temiz havadar olmasına dikkat edilmeli. Kedi kum kabı direk güneş ışığı almamalı. Kedinizin kolay ulaşabileceği bir yere konulmalı.
Kedilerin tuvaleti olduğunu anlayabilmek için kedilerin gözlemlenmesi gerekir. Tuvaleti gelmiş olan bir kedi eğer daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise bu bölgenin kokusunu alarak oraya yönelecektir. Etrafta kuytu bir köşe aramaya başlaması da mümkündür.
“Kedi dilinde “ma-ağ” demek buraya gel demekmiş” diye videoya başlayan Aslı Güler ardından ise bunu kedisinde deniyor.
Yavru kedinizi eve ilk getirdiğinizde, evde mümkün olduğunca sessizliğin hakim olmasını sağlayın ve biraz ürkek davranırsa şaşırmayın. Yavru kedinize odasını gösterin ve kendi başına keşfetmesine müsaade edin. Kapıyı hafif aralık bırakın ki, yavru kediniz canı istediğinde girip çıkabilsin.
Kedilerin tuvaletinin geldiği anlaşılırsa hayvanı alarak kum kabına yerleştirmek işe yarar. Sabah erken saatlerde ise kedinin yemekten sonra tuvalete götürülmesi gerekir. Aynı şey gece yatmadan önce de yapılmalıdır. Bu sayede kedinin alışması sağlanarak tuvalet eğitimi verilmiş olur.
Yavru kedinize tepsisini nasıl kullanacağı hakkında eğitim vermeniz gerekecektir. Bu eğitim gayet basittir: Gitmek istediğini fark edince, yavru kedinizi hemen alıp tepsinin üzerine götürün. Ayrıca sabah erken saatlerde, gece yatmadan önce ve her öğünden sonra onu tepsiye götürerek yardımcı olabilirsiniz.
Kumun değişim zamanı için topaklanmayan kumlarda haftada 1 ve topaklanan kumlarda 30 günde 1 önerisini verilir. Eğer tuvalette ağır bir koku varsa ya da tuvaletin tabanından idrar birikimi gerçekleşiyorsa kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve yen, kum eklenmesi gerekir.
Kediyi kuma alıştırmada kum kabının yerleşimi ve hijyen de önemli bir faktördür. Kum kabı, evin sessiz ve sakin bir köşesine konumlandırılmalıdır. Böylece yavru kedi, tuvaletini yaparken rahatsız olmayacaktır. Ayrıca kum kabının temizliğine dikkat etmek, yavru kedinin kum kullanmaya alışması için önemlidir.
“Gel” sözcüğü kısa olması açısından avantajlıdır. Eğitimin bu aşamasında, yine kedinizin 1m uzağına oturun; dikkati sizde değilken adını söyleyin ve size doğru hareket etmeye başladığı anda “gel” deyin. Bu eğitimi kediniz davranışı güvenilir bir şekilde gösterene kadar tekrarlayın.
Kedinizle yatakta uyumak tamamen güvenliyken, kediyi sağlıklı ve temiz tuttuğunuz sürece çeşitli sağlık sorunları yaşamanıza neden olabilir. Kediler sizi hasta edebilecek birçok parazit ve hastalık taşırlar. Bu nedenle, kedinizi geceleri yatağınızın dışında tutmanız önemlidir.
Kedilerin birbirlerine alışmaları bir ya da iki gün veya birkaç hafta sürebilir. Kedilerin birbirleriyle kendilerini rahat hissetmeleri birkaç ay sürebilir; ancak onlar arasında bir ateşkes yaratabilirseniz; başarmışsınız demektir.
Yavru kedinin, gece onu duyabileceğiniz, yumuşak, sıcak ve inip çıkabileceği kadar alçak bir yerde uyuması gerekir. Çünkü yavru kediler beslenme ve su içme gibi ihtiyaçlarını karşılama eğiliminde olduğundan, yataklarına kendi başlarına erişebilmeleri fazlasıyla önemlidir. Kediler nerede uyumalı?
Uzmanlar 2-6 aylık yavru kedilerin maksimum 8 saat evde tek kalmaları gerektiğini vurgularlar. 2 aylıktan küçük yavru kediler söz konusu olduğunda ise durum bir hayli değişir, 2 aylıktan küçük yavru kedilerin evde yalnız bırakılmamaları gerekir.
Kediler adeta size gelip kafa atarcasına, kafasını toslar. Kulağa komik gelen bu davranışları aslında size ettiği bir teşekkürdür. Bazen gelip kafanıza, bazen bacağınıza veya kolunuza attığı kafalar birer sevgi belirtisidir. Kediler genellikle mutlu olduklarında yoğururlar.
Kedi Kuyruğu Hareketi
Dipten ya da uçtan kıvrılmış bir kuyruk, yavru kedinizin size dostça bir “merhaba” dediği anlamına gelir.
Dik kuyruk kedilerin bizim için duydukları sevgiyi göstermesinin en net yoludur.
Yavru kedilerde tuvalet eğitimi doğumlarından yaklaşık 1 ay sonra başlar. 1 aylık kedi tuvalet eğitimi kapsamında yavruların ilk olarak kedi tuvaletleri ile tanıştırılması, kumlarına alıştırılması ve tuvalet alışkanlığı kazanmaları amaçlanır.
Yavru Kedinin Kakasının Normal Görünümü
Yenidoğan dönemindeki yavru kedilerin ilk kakaları çok koyu renkte olur, hatta yeşil bir görünüme sahiptir. Yavru, mekonyum adı verilen maddeden oluşan ilk kakasını dünyaya geldikten sonraki 1-2 günlük süreçte yapar.
Yavru bir kedinizin sağlık durumu iyiyse, günde iki ila üç kez idrarını yapar. Kakasını ise bir veya iki kez yapmaktadır. Yavru kediler tuvalet eğitimlerini annelerinden öğrenirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri