Ancak odaklanılması gereken temel unsur, kedilerin evde ne kadar yalnız kalabilecekleridir. İşte bu, cevabı mutlak doğrulukla verilmesi gereken, aynı zamanda yanıtı kediden kediye değişebilen bir sorudur. Uzmanların görüşlerine göre, yetişkin kediler günde 8 saat sorunsuz bir şekilde tek başlarına yalnız kalabilirler.
Doğru düzenlemeler yapıldığı takdirde, 5 gün boyunca evde kediyi yalnız bırakmak uygun olabilir. Lakin, bu sürede kedinin suyu, beslenmesi ve gerekli ihtiyaçlarının giderilmesi son derece önemlidir.
Eğer kedinin yaş veya hastalık nedeniyle özel bir durumu bulunmuyorsa, bu durumda kediler evde bir hafta boyunca tek başlarına kalabilir.
Sonuçta tuvaletleri iç mekânda, onları yürüyüşe çıkarmak için birine ihtiyaç duymuyorlar; bu da onların daha uzun süre yalnız kalabilmelerini sağlıyor. Genel olarak, yetişkin kediler 8-12 saat boyunca evde yalnız kalmak konusunda problem yaşamıyor.
Kedinizi evde yalnız bırakmak asla bir alışkanlık haline gelmemelidir. Yalnız başına çok fazla zaman geçiren kediler genellikle hareketsiz kalırlar, bu da fiziksel ve zihinsel sağlıkları için kötüdür. Egzersiz olmadan aktif olmayan bir rutin, obeziteye ve diğer ilgili hastalıklara neden olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
EĞER SEVİMLİ DOSTUMUZ BİR KEDİ İSE
* Kediler ortam oryantasyonlu canlılardır. Dolayısıyla alışık oldukları ortamdan ayrılmak onları endişelendirip strese sokabilir. * Eğer kedinizi evde bırakacaksanız onun her gün ya da en kötü gün aşırı ilgi ve bakıma ihtiyacı olacağını unutmayın.
Kedinizi uzun bir süre yalnız bıraktığıysanız size karşı tavır alır ve kötü hisseder. Bu durum nedeniyle kediniz size küstüyse onunla daha fazla vakit geçirebilirsiniz.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Araştırmalar sokak kedilerinin ev ortamına adapte olabildiklerini, ihtiyaçları karşılandığında mutlu olduklarını gösteriyor. Ama kedilerin günün 19-20 saati uyuduklarını ve kalan vakti aktif geçirdiklerini düşünerek evde buna uygun düzenlemeler yapılmalı.
Yavru kedi sahiplenen birçok kedi sever kısa ya da uzun süreli olarak onları bir odaya kapatmanın iyi bir fikir olduğunu belirtiyor. Kedilere evin hangi bölümünün ona ait olduğunu ve hangi bölüme girmemesi gerektiğini onları bir odada bakarak öğrettiklerini belirtiyorlar.
Kedi sahipleri, seyahat etmek durumunda kaldıklarında sevimli dostlarını da yanlarında götürmek isteyebilir. Böyle anlarda iyi bir planlama yapmak gerekir. Bir kedi, herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece uzun yolculuk yapabilir.
Kedilerin ne kadar yalnız kalmaktan hoşlandıkları söylense de, aslında böyle bir durumu yaşamayı hiç de istemezler. Özellikle sahipleri ile oyunlar oynamaktan ve onlar tarafından sevilmeyi isterler. Bu istekleri için zaman zaman miyavlama davranışları göstermektedirler.
Mensup oldukları ırk ve cinsiyetlerinden bağımsız olarak bazı kedilerin sık sık ortadan kayboldukları ve sahiplerinin bulamayacağı biçimde evin bir yerine gizlendikleri görülür. Bu saklanma davranışı, kedinizin yalnız kalma isteğinden kaynaklanabileceği gibi korku ve endişe duyduğu anlarda da gerçekleşiyor olabilir.
Evde yalnız kalabilen kediler kategorisine Scottish fold, İran kedileri, exotic shorthair vb sakin huylu kedileri de dahil edebiliriz.
Aslında kedilerin büyük bir kısmı günde 13-16 saat uyur. Nedeni basittir: Et, zengin bir enerji kaynağıdır ve her öğünden sonra uyumak bu enerjinin korunmasını sağlar.
Kediler zifiri karanlıkta aynı biz insanlar gibi göremezler. Yalnız karanlık ortama ufacık bir ışık düştüğünde bile bizlerden çok daha iyi görebilirler.Odaya ay ışığı sızması bile yeteli olabilir. Tapetum lucidum, kedilerin gördüğü ışık seviyesini artırır.
Kediniz Size Sevgisini Gösteriyor
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Kediniz size sürtünerek mırıldanıyorsa bilin ki sizi sevdiğinizi söylüyordur. Bununla birlikte sevimli sevimli mırıldanırken ön patileriyle adeta hamur yoğurur gibi hareketlerde bulunuyorsa sizi “çok çok” sevdiğini anlatmaya çalışıyordur.
Kediler ön ve arka patilerinin ve özellikle de göbeklerinin okşanmasından hiç hoşlanmazlar. Eğer dostunuzla güzel bir sevgi deneyimi yaşamak istiyorsanız başını ve çenesinin altını nazikçe okşayarak aranızdaki bağı güçlendirmeyi ve onu mutlu etmeyi deneyebilirsiniz.
Fakat uzmanlar, kedilerin kilogram başına 50-60 ml sıvı tüketmesi gerektiğini belirtmektedirler2. Örneğin 3 kg bir kediniz varsa gün içerisinde 150-240 ml arasında sıvı tüketmesi gerekir. Fakat kediniz bu miktarın tümünü su içerek karşılamayabilir. Mesela yaş mama yiyorsa içmesi gereken su miktarı düşecektir3.
Cornell'in bildirdiğine göre "kediler yetişkin olduklarında, sağlıklı oldukları ve farklı şekilde beslemeyi gerektirecek bir sağlık sorunu olmadığı sürece günde bir kez beslemek uygundur".
Ağız kuruluğu, enerji azlığı, nefes alma sıklığında artış, gözlerde batma, diş etlerinde kuruma ve yapışıklık kedilerde en sık görülen dehidrasyon belirtilerine örnek olarak gösterilebilir. Kedilerin ideal vücut sıvısı oranına sahip olup olmadıklarının en kolay test yöntemi ciltlerini kontrol etmektir.
Diğer bir deyişle "kediler sahiplerini özler mi?" sorusunun yanıtının evet olduğu düşünülebilir, sadece kurdukları bağ ve sahipleri döndükleri gösterdikleri özlem belirtileri onlara özgüdür! Dahası, kediler de tıpkı köpekler gibi ayrılık kaygısı yaşayabilen canlılardır.
Teknik olarak kediler üzüldükleri zaman insanlar gibi ağlayamazlar. Kediler üzgün ve incinmiş olduklarında genelde acılı bir şekilde miyavlarlar. Gözlerinden yaş akmasa da, diğer hayvanlar gibi kedilerde duygularını hissedebilen varlıklardır.
Kedilerin konuşmalarını anlayıp taleplerini yerine getirdiğiniz zaman, sevildiklerini ve önemli olduklarını net bir şekilde anlarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri